12.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Μαγουλάς: «Οι αγώνες των αιωνίων τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Κατάρ»

O supervisor των Εθνικών ομάδων του Κατάρ, Τάσος Μαγουλάς φιλοξενήθηκε στο web radio της ΕΟΚ και μίλησε για το κεφάλαιο αυτό στην καριέρα του καθώς και την επίδραση του ελληνικού μπάσκετ στην χώρα της Μέσης Ανατολής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το λόγο που πήγε στο Κατάρ και σ’ αυτήν τη θέση: «Το πλάνο ήταν συγκεκριμένο. Τα Κατάρ είχε πολλές επιτυχίες με την προηγούμενη ομάδα του, ωστόσο υπήρχε ένα μεγάλο ηλικιακό κενό και βάση των κανονισμών της FIBA ήταν πολύ πιο δύσκολο πλέον να έρθουν παίκτες στη χώρα και να παίξουν αμέσως στην Εθνική. Έτσι, το Κατάρ αναζητούσε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει ν’ αναπτύσσει και να δημιουργεί παιδιά απ’ τις δικές τους υποδομές και σιγά σιγά αυτά τα παιδιά ν’ αρχίζουν να «στέκονται» στο επίπεδο της προηγούμενης γενιάς. Αυτό παρουσιάστηκε ως ένα πρότζεκτ το 2014 και παράλληλα τονίσαμε ότι για να πετύχει όλο αυτό είναι απαραίτητο συστατικό να υπάρχει το ελληνικό στοιχείο, μιας και το σερβικό και αμερικανικό στυλ δεν απέδιδε εδώ. Έτσι ξεκίνησε, ήρθαν οι πρώτοι προπονητές, αμέσως φάνηκε η διαφορά με τη δουλειά και στο οργανωτικό κομμάτι και στο προπονητικό και φτάσαμε στο 2022 να έχουμε τα πρώτα μεγάλα αποτελέσματα, την U18 για πρώτη φορά στην ιστορία της να «σαρώνει» στον Κόλπο, να τερματίζει 8η στην Ασία και να δημιουργούνται παράλληλα παιδιά που δείχνουν ότι έχουν ένα μέλλον ακόμη και έξω απ’ τα όρια της Ασίας».

Πόσο δύσκολο ήταν να τους πείσουν ότι πρέπει να στραφούν στο ελληνικό στοιχείο: «Είναι άνθρωποι οι οποίοι δέχονται. Όταν τους παρουσιάσεις κάτι σωστά με νούμερα και έμπρακτα στοιχεία δεν πρόκειται να το αμφισβητήσουν. Είναι πολύ ανοικτοί άνθρωποι, όπως και η τωρινή διοίκηση. Όταν βλέπουν ανθρώπους επαγγελματίες που τους λένε σωστά πράγματα, καταλαβαίνουν. Κατάλαβαν ότι ο Έλληνας προπονητής είναι υψηλής ποιότητας, είναι στο οικονομικό μοντέλο της Ομοσπονδίας και θα τους φέρει αποτελέσματα. Δεν υπήρχε αντίλογος, αμέσως μάς βοήθησαν πολύ και ήρθαν άμεσα αποτελέσματα».

Για την προσαρμογή του στο Κατάρ: «Λόγω της δημοσιογραφίας, είχα την ευκαιρία να γνωρίζω την κουλτούρα τους αρκετά χρόνια πριν λόγω μακρινής συνεργασίας, οπότε για ‘μένα ήταν αρκετά εύκολο. Βγάζω το καπέλο σ’ όλους τους Έλληνες προπονητές που ήρθαν και προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα. Δεν είναι ούτε Ευρωλίγκα, ούτε Γιούροκαπ, δεν είναι Ευρώπη, είναι κάτι διαφορετικό. Στην αρχή φαίνεται περιορισμένο, χαμηλών τόνων, αλλά όλοι το τίμησαν και αυτή νομίζω είναι η διαφορά του Έλληνα επαγγελματία, ότι μπορεί κάτι να το κάνει δικό του και να το αναδείξει».

Για το στυλ παιχνιδιού στο Κατάρ: «Και πριν έρθουμε εμείς, επειδή είχαν πολλά παιδιά που ήρθαν απ’ την Αφρική, δηλαδή ψηλά κορμιά, το μπάσκετ εδώ ήταν και παραμένει πολύ διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόλπου. Είναι «ελληνικό», δηλαδή με ψηλά κορμιά, δεν είναι γρήγορο, υπάρχει μεγάλο «διάβασμα» απ’ το 2014 και μετά, με πολλές ζώνες, γιατί δεν υπάρχουν πολλές επιλογές παικτών, δεν έχει τόσο σουτ, έχει πιο πολύ ομαδικό στυλ και παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Γενικά ξεχωρίζει πάρα πολύ απ’ όλο το ασιατικό μπάσκετ. Είναι ό,τι πιο κοντινό στην Ευρώπη θα δεις, λόγω του μεγέθους».

Για το μελλοντικό τους στόχο: «Η Ασία έχει τη… δυστυχία να περιλαμβάνει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στις διοργανώσεις της εδώ και 4-5 χρόνια. Έτσι, αμέσως ξεχνάμε την 1η θέση. Αν καταφέρουμε να παλέψουμε την Αυστραλία, αυτός είναι ο σκοπός. Ο στόχος μας είναι είτε το 2027, είτε το 2031 η ομάδα να ‘ναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο και από ‘κει να παλέψει να διεκδικήσει μια θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2028 ή του 2032, μιας και η Αυστραλία σ’ αυτό το κομμάτι δε λογίζεται ως ασιατική χώρα. Ο πιο βατός μας στόχος είναι στο 3×3 να καταφέρουμε να βρεθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024».

Για το αν το μπάσκετ μπορεί να γίνει το πρώτο σπορ στη χώρα: «Οι γονείς έχουν αποδεχτεί με χαρά να στέλνουν τα παιδιά τους στο μπάσκετ. Δε θα γίνει 1ο σπορ, αλλά είναι μεγάλη χαρά για ‘μας ότι οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στο μπάσκετ. Δεν ξέρω τι παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον, αυτό θα το δείξει ο χρόνος, αλλά χαιρόμαστε που σε σχέση με το 2014 τα παιδιά έρχονται αυθόρμητα στα μπάσκετ και οι γονείς τους τα υποστηρίζουν με χαρά».

Για το πώς βλέπουν το ελληνικό μπάσκετ στο Κατάρ: «Πλέον οι πιο πολλοί βλέπουν ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το καλοκαίρι έβλεπαν όλοι Ευρωμπάσκετ και οι πιο πολλοί υποστήριζαν την Ελλάδα. Μέχρι και το 2020 ένα κανάλι στη χώρα είχε τα δικαιώματα της Ευρωλίγκας και οι αγώνες με την υψηλότερη τηλεθέαση ήταν αυτοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Οι άνθρωποι ήθελαν να δουν αυτά τα παιχνίδια, χαιρόντουσαν με τις ελληνικές ομάδες».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ