14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023: Η… ελληνική πολυτέλεια και τα «πληγωμένα θηρία» (vids)

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκινά για την Εθνική μας και το Basketa.gr αναλύει τα δεδομένα του ομίλου μας, όπου πρέπει να κάνουμε... τα απλά για να κάνουμε το μεγάλο ταξίδι στην Ασία σε έναν χρόνο.

Τη στιγμή που δημοσιεύεται αυτό το κείμενο, έχουν απομείνει 364 μέρες για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία. Επισήμως, δηλαδή, λιγότερο από ένας χρόνος για τη διοργάνωση, που θα διαδεχθεί εκείνη της Κίνας, όπου οι Ισπανοί πανηγύρισαν ένα ακόμη τρόπαιο, σε μια «χρυσή» για εκείνους εποχή. Τη διοργάνωση, όπου ευελπιστούμε για ακόμη μια φορά να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας.

Η ελληνική ομάδα, μαζί με άλλες 23, μπαίνει στο δεύτερο γύρο των προκριματικών αγώνων στην Ευρώπη, διεκδικώντας μια από τις 12 θέσεις, που οδηγούν στο νέο ταξίδι στην Άπω Ανατολή, με αναμνήσεις υπέροχες από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και τη λέξη «Σαϊτάμα» να μας φέρνει πάντοτε χαμόγελα. Δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν η Ιαπωνία θα μας υποδεχθεί στη γνωστή και ως… πατρίδα του Μίστερ Μιγιάγκι, Οκινάουα, αλλά το σίγουρο είναι πως θα θέλαμε να βρισκόμαστε στην τελική φάση των Φιλιππινών, όπου το μπάσκετ αντιμετωπίζεται ως θρησκεία.

Για να φτάσουμε εκεί, όμως, το μυστικό βρίσκεται στη σοβαρότητα. Η Επίσημη Αγαπημένη, με βάση τα αποτελέσματά της στον πρώτο γύρο, σε συνδυασμό με εκείνα των νέων της αντιπάλων, έχει ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά και οφείλει απλά να είναι ο εαυτός της, για να κάνει σε σχεδόν έναν χρόνο άλλο ένα μεγάλο ταξίδι. Το Basketa.gr αναλύει τα δεδομένα του ομίλου της «γαλανόλευκης» και εξηγεί το λόγο που πρέπει να κάνουμε… απλώς τα βασικά για να περάσουμε, όπως και γιατί ορισμένα σημαντικά ονόματα διατρέχουν κίνδυνο σε αυτή την φάση.

Το ελληνικό πλεονέκτημα και… η σερβική ανάγκη

Η Εθνική μας ξεκινά τις υποχρεώσεις της σε αυτό το δεύτερο γύρο με το σημερινό (25/8, 21:00) ματς κόντρα στους Σέρβους και συνεχίζει την Κυριακή (28/8, 20:00) στο ΟΑΚΑ με το Βέλγιο, αναφορικά με αυτό το «παράθυρο». Πολλοί έχουν πει, ότι θα ήταν ιδανικό τα παιχνίδια να ήταν αντίστροφα και να έχουμε ένα πιο βατό εκτός έδρας παιχνίδι στο Βέλγιο με πλήρη αποστολή, με δεδομένο ότι και οι Σέρβοι θα εμφανιστούν επίσης «γεμάτοι», έστω και με τα προβλήματά τους, όπως τα έχουμε κι εμείς.

Αυτό είναι μια αλήθεια για δύο λόγους. Από τη μία πλευρά θα ήταν ιδανικό ένα «δύο στα δύο» μέσα στον Αύγουστο, που θα μας έφερνε στο 5-1 και θα χρειαζόμασταν στο εξής να κάνουμε… ελάχιστα για την πρόκριση, από την άλλη θα ήταν προτιμότερο να βρούμε τη Σερβία με απόντες τους παίκτες του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκα τον χειμώνα, με δεδομένο ότι η δική μας αντίστοιχη σύνθεση είναι πιο συμπαγής και ομοιογενής χάρη στην πολύ καλή δουλειά της τελευταίας πενταετίας στα «παράθυρα», ενώ είναι πάντοτε επικίνδυνο να βρίσκεις μπροστά σου ομάδες σαν το Βέλγιο, που μπορεί να έχουν συγκεκριμένο ταβάνι, αλλά είναι πιο ομοιογενείς στα «παράθυρα», μη μετρώντας αυτές τις απουσίες.

Το μάθημα αυτό, άλλωστε, το πήραμε πολύ καλά εμείς στην πρεμιέρα με τη Βρετανία για αυτά τα προκριματικά και αν δεν είχαμε πατήσει εκεί την «μπανανόφλουδα», η ανάλυση αυτή για την πρόκριση μάλλον δε θα είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Ακόμη κι έτσι, όμως, με τη Λετονία να είναι ισόβαθμη με εμάς στο 3-1, την Τουρκία και το Βέλγιο να ακολουθούν στο 2-2 και τη Σερβία να βρίσκεται πιο πίσω στο 1-3, μαζί με τους Βρετανούς, μας δίνεται η πολυτέλεια να μη… στενοχωριόμαστε, αν πάρουμε μόνο την αυτονόητη νίκη με τους Βέλγους σε αυτό το «παράθυρο».

Κι αυτό, γιατί η Εθνική μας ενδεχομένως να αρκείται σε πρόκριση, έστω και με περιπέτεια, παίρνοντας τα αποτελέσματα στην έδρα της. Αν πάρουμε αυτό το σενάριο, η Σερβία μας πιάνει μόνο αν κάνει το απόλυτο στα υπόλοιπα παιχνίδια της, κάτι που σημαίνει σε αυτή την περίπτωση σίγουρα δύο ήττες για την Τουρκία, η οποία επίσης θα χρειάζεται το απόλυτο για να μας φτάσει μετρώντας ήδη από εμάς δύο ήττες, άρα θα αφαιρέσει επίσης δύο αποτελέσματα από τη Λετονία, που θα είχε σε αυτό το σενάριο ήδη μια ήττα από την Ελλάδα, άρα θα χρειαζόταν επίσης το απόλυτο για να φτάσει στις έξι νίκες (δύο νίκες με Βρετανία και νίκη με Ελλάδα εντός), ενώ και το Βέλγιο δεν πρέπει να μένει εκτός νυμφώνος, καθώς με μια νίκη επί της Εθνικής μας εντός έδρας και άλλες δύο με τη Βρετανία επίσης θα μπορούσε να είναι στο παιχνίδι, διεκδικώντας κάτι κόντρα στους Τούρκους.

Με λίγα λόγια, αν κερδίσουμε απλά τα εντός έδρας παιχνίδια, θα έχουμε ήδη μια εξαιρετική βάση πρόκρισης, καθώς ακόμη και στο σενάριο μιας τετραπλής ισοβαθμίας με την Τουρκία κυρίως παρούσα, θα περνούσαμε, αφού θα είχαμε απέναντί της ήδη τις δύο νίκες σε Λιόσια και Κωνσταντινούπολη. Στο ιδανικό σενάριο, δηλαδή, με το απόλυτο της έδρας και μια ακόμη εκτός έδρας νίκη, θα περάσουμε με άνεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς με αυτό τον τρόπο δε θα μπορούσε να μας πιάσει η Σερβία και, πιθανότατα, ούτε το Βέλγιο και η Τουρκία.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει έρθει σε ένα σημείο, όπου διαθέτει την… πολυτέλεια να χάσει στη Σερβία, χωρίς να έχει χάσει κάτι στην πραγματικότητα, αρκεί να είναι σοβαρή με το Βέλγιο στο ΟΑΚΑ, μαζί με τα άλλα δύο εντός έδρας ματς με Σερβία και Λετονία, ψάχνοντας απλά για τη σιγουριά ένα ακόμη αποτέλεσμα σε Βέλγιο ή Λετονία, σε ματς βέβαια που κρύβουν την «παγίδα», όπου αναφερθήκαμε νωρίτερα σχετικά με τα ρόστερ, που θα παρουσιάσουν οι ομάδες.

Άλλοι είναι, δηλαδή, εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν. Η Σερβία, για παράδειγμα, πρέπει από την πλευρά της να «κυνηγήσει» μέχρι και το απόλυτο, ώστε να είναι βέβαιη για την πρόκριση, καθώς το όριο μάλλον μπαίνει περίπου στις 6 νίκες, άρα ίσως να έχει το περιθώριο μόλις ενός λάθους. Καθοριστικά θα είναι, για εκείνη, τα ματς με την Τουρκία που είναι πιο κοντά σε σύγκριση με εμάς, κάτι που φυσικά ισχύει και για τους γείτονές μας.

Σημαντικό είναι, επίσης, το τι θα κάνει το Βέλγιο, που εντυπωσίασε στην πρώτη φάση με δύο νίκες, μάλιστα, επί των Σέρβων κι έχει την ευτυχία σήμερα να παίζει στην έδρα του με τη Μεγάλη Βρετανία για την τρίτη νίκη, ενώ θα πετύχει εμάς και την Τουρκία με ελλιπή ρόστερ στα επόμενα «παράθυρα». Για τους Λετονούς, καθοριστικός είναι ο εντός έδρας αγώνας με την Τουρκία, ώστε να κάνουν ένα αποφασιστικό «βήμα» για την πρόκριση, μιας και αμέσως μετά αγωνίζονται στο Νιουκάστλ με τους Βρετανούς, άρα ένα πιθανό «δύο στα δύο» τους φέρνει… στα ουράνια, έχοντας υπέρ τους και την ισοβαθμία με τη Σερβία από τον προηγούμενο γύρο.

Τέλος, ένας κρίσιμος παράγοντας αφορά τη Μεγάλη Βρετανία και το τι θα μπορέσει να κάνει σε αυτό το γύρο. Αν θα καταφέρει, δηλαδή, να κάνει κάποια «ζημιά», όπως είχε κάνει και με τη δική μας Εθνική. Όποιος κάνει το λάθος απέναντί τους, είναι πολύ πιθανό να το πληρώσει πολύ ακριβά, και δη οι Σέρβοι, που έχουν δείξει πως η σύνθεση ανάγκης, με την οποία παρατάσσονται, παρουσιάζει προβλήματα.

Εν ολίγοις, ο δεύτερος αυτός γύρος θα κριθεί από συγκεκριμένους παράγοντες. Ο ένας είναι η δυνατότητα της χώρας μας να είναι, προς το παρόν, άνετη ως προς τα αποτελέσματα, ο δεύτερος η δυσμενής κατάσταση της Σερβίας, η οποία… τρέχει για να προλάβει τους αντιπάλους της, ο τρίτος αφορά το ρυθμιστικό παράγοντα της Τουρκίας στις «μάχες» πρόκρισης με Σερβία και Βέλγιο και το πώς θα μπορούσε να διαμορφώσει το σκηνικό στον όμιλό μας, ο τέταρτος φέρνει ως απορία το κατά πόσο μαχητικό θα είναι το Βέλγιο και τον πέμπτο δε θέλει να σκέφτεται κανείς, δηλαδή το κατά πόσο ικανή είναι η Βρετανία να κάνει σε κάποιον εκ των Σερβίας, Βελγίου και Τουρκίας τη «ζημιά», στο δρόμο για την πρόκριση.

Με μια κουβέντα όλα αυτά; Ας κάνει η Ελλάδα τη δουλειά της και οι υπόλοιποι… σφαχτείτε ελεύθερα.

Λούκα, πρέπει να το καθαρίσεις…

Στο δεύτερο όμιλο τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο απλά. Η Γερμανία και η Φινλανδία έχουν κάνει ήδη σημαντικό μέρος της διαδρομής προς το Μουντομπάσκετ, καθώς μετρούν ρεκόρ 5-1 έναντι του 4-2 της Σλοβενίας, του 3-3 του Ισραήλ και του 2-4 των Σουηδίας και Εσθονίας.

Όπως διαπιστώνουμε από την τρέχουσα κατάσταση, η Σουηδία και η Εσθονία δύσκολα θα φτάσουν στο σημείο να απειλούν για την πρόκριση. Πολύ περισσότερο, δε, αν η Φινλανδία βάλει σήμερα άλλη μια νίκη στο σακουλάκι της κόντρα στο Ισραήλ, με τη Σουηδία να βρίσκει τη Γερμανία σε πλήρη σύνθεση και την Εσθονία να έχει αντίπαλό της… τον Ντόντσιτς και την παρέα του, η οποία ωστόσο λείπει στα «παράθυρα» μεσούσης της σεζόν.

Ακόμη και χωρίς πλήρη σύνθεση, πάντως, η Γερμανία είναι ανώτερη προς το παρόν στα προκριματικά, αλλά η ομάδα που χρειάζεται «σπρώξιμο» και έχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία του Ντόντσιτς, είναι η Σλοβενία. Αν καταφέρει να κάνει το «δύο στα δύο», λοιπόν, και το Ισραήλ αντίστοιχα δεν πετύχει το απόλυτο στο τρέχον «παράθυρο» απέναντι στους Σκανδιναβούς, θα έχει μια σχεδόν ασφαλή απόσταση δύο νικών από τον άμεσο διώκτη της και η τριάδα της πρόκρισης θα είναι πολύ κοντά στο να ξεκαθαρίσει.

Επειδή, όμως, η Σλοβενία είναι αρκετά διαφορετική, όταν ο Ντόντσιτς δεν παίζει, κρίσιμα θα είναι τα δύο ματς με το Ισραήλ στα επόμενα «παράθυρα», μαζί με τη διαφορά τους στην ισοβαθμία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο ηγέτης των Μάβερικς δε θα είναι παρών τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, το απόλυτο σε αυτό το «παράθυρο» είναι υποχρεωτικό, αν και η ανησυχία δε θα υποχωρήσει για τους έτερους Βαλκάνιους.

Με λίγα λόγια, η Γερμανία και η Φινλανδία μοιάζουν στιβαρές και έτοιμες να ξεφύγουν, για να κλείσουν σύντομα ένα εισιτήριο, ενώ η Σλοβενία πρέπει να δείξει χαρακτήρα χωρίς τον Ντόντσιτς, ώστε να αντέξει στην πίεση των Ισραηλινών και να μην τον στερηθούμε για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς το 2019 ως πρωταθλητές Ευρώπης, μάλιστα, δεν είχαν παίξει. Κρίσιμης σημασίας, φυσικά, όπως ισχύει και για τον προηγούμενο όμιλο με τη Μεγάλη Βρετανία, θα είναι ο ρόλος Σουηδίας και Εσθονίας, καθώς μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να τις σκεφτούμε ως ανταγωνιστικές για την πρόκριση, ωστόσο με τις συνθέσεις διαφορετικές στα επόμενα δύο «παράθυρα», μπορούν να κάνουν τη «ζημιά», ειδικά στις έδρες τους, όπου έχουν φανεί ανταγωνιστικές στον προηγούμενο γύρο.

Στο… κυνήγι του Μαυροβουνίου

Η κατάσταση στον τρίτο όμιλο αυτού του δεύτερου γύρου των ευρωπαϊκών προκριματικών είναι επίσης αρκετά ξεκάθαρη. Μετά τα χθεσινά (24/8) αποτελέσματα, η Γαλλία και η Λιθουανία είναι αρκετά ποιοτικές και έμπειρες ομάδες, ώστε ακόμη και χωρίς πλήρη σύνθεση να νιώσουν οποιονδήποτε κίνδυνο με το ρεκόρ τους ήδη στο 6-1, με τους «Τρικολόρ» να έχουν «συντρίψει» την Τσεχία και τους Λιθουανούς να περνούν από την Ουγγαρία.

Η ομάδα, λοιπόν, που «κυνηγούν» η Τσεχία, η Βοσνία, και η Ουγγαρία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 3-4, είναι το Μαυροβούνιο, που μετρά ρεκόρ στο 5-2. Καθοριστικοί, φυσικά, θα είναι οι αγώνες με τους Τσέχους, τους οποίους αναμένεται να βρουν σε δύο αγώνες χωρίς πλήρη σύνθεση για καμία από τις δύο πλευρές και μένει να φανεί ποια εκ των δύο χωρών θα ευνοηθεί σε αυτή τη συνθήκη, με το Μαυροβούνιο σε ευνοϊκή θέση έναντι της ομάδας, που στέρησε από την Εθνική μας την παρουσία στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βοσνία και η Ουγγαρία, φυσικά, παραμένουν επικίνδυνες, αλλά αν στον αγώνα του Σαββάτου (27/8) η Τσεχία κάνει τη δουλειά της, τότε οι δύο αυτές χώρες λογικά θα μπουν επίσης σε λογική ρυθμιστή καταστάσεων. Θα είναι, δηλαδή, καθοριστικό για Μαυροβούνιο και Τσεχία να μη σημειώσουν απώλειες έναντι των δύο αυτών χωρών, ώστε να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ακολουθώντας τη Γαλλία και τη Λιθουνία, που λογικά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Η… ζαριά του Ζούρου

Στον τελευταίο όμιλο αυτού του γύρου και μετά τα πρώτα αποτελέσματα, όλα τα βλέμματα περνούν και πάλι στην τρίτη θέση. Η Ισπανία και η Ιταλία δε θα αντιμετωπίσουν, λογικά, προβλήματα, οπότε η Ισλανδία και η Γεωργία του Ηλία Ζούρου θα ανταγωνιστούν κυρίως, για το εισιτήριο που οδηγεί στην Άπω Ανατολή.

Το θετικό για τους Γεωργιανούς είναι, ότι εφόσον παίζεται η θέση αυτή στην τελευταία αγωνιστική, υποδέχονται τους Ισλανδούς στην Τιφλίδα και μπροστά στο κοινό τους, όντες ήδη αυτή τη στιγμή ισόβαθμοι μαζί τους στο 3-2, με την Ισπανία και την Ιταλία στο 5-1, ενώ η Ουκρανία στο 1-4 και η Ολλανδία στο 0-5 είναι περισσότερο ρυθμιστικοί παράγοντες. Αν δε «σκοντάψουν», λοιπόν, στις δύο τελευταίες αυτές χώρες, με τη Γεωργία να κερδίζει ήδη την Ολλανδία, αλλά να στερείται των υπηρεσιών του Τορνίκε Σενγκέλια, η πρόκριση θα κριθεί ουσιαστικά στα μεταξύ τους παιχνίδια, εκτός κι αν κάνουν την υπέρβαση με μια εκ των δύο μεγάλων ομάδων.

Αμφότερες, άλλωστε, θα τις αντιμετωπίσουν στα επόμενα «παράθυρα» και χωρίς πλήρη σύνθεση, οπότε ίσως υπάρξει χώρος για την υπέρβαση. Όποιος την πετύχει, θα έχει και το πάνω χέρι, αλλά το σπουδαιότερο είναι το τι θα κάνουν ανάμεσά τους. Γεωργία και Ισλανδία, λοιπόν, ρίχνουν…. τη δική τους ζαριά και ο νικητής μεταξύ τους θα κριθεί στις λεπτομέρειες, με τον Φεβρουάριο να αναμένεται «καυτός» εκτός άλλων απροόπτων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ