23.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

ΔΕΚΑ: Οι νέοι είναι ωραίοι! (vids)

Η ΔΕΚΑ πήρε πανάξια τον τίτλο στον 5ο όμιλο της Γ' Εθνικής και το Basketa.gr παρουσιάζει την πορεία των... πιτσιρικάδων της Ακαδημίας μέχρι τη δόξα, αναδεικνύοντας κι έναν παίκτη, που αποτελεί το αύριο του ελληνικού μπάσκετ.

Ήταν το έτος 2015, όταν ο μεγάλος Νίκος Χατζηβρέττας είχε ένα δικό του όραμα. Το όραμα μιας ομάδας, που στην πράξη θα αναδείκνυε τους παίκτες του αύριο, ξεκινώντας και συνεχίζοντας σε ρόλο πρωταγωνιστή και μη μένοντας σε απλά ευχολόγια. Κάπως έτσι, ένωσε δύο ομάδες του Ευόσμου, η Δόξα Ελπίδος και ο Κρόνος, για να δημιουργηθεί η ΔΕΚΑ, μια απέραντη μπασκετική «κυψέλη» στο μέρος, όπου ο ίδιος ανδρώθηκε.

Η αρχή έγινε με το να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Κι αφού έναν χρόνο αργότερα δημιουργήθηκε και το τμήμα βόλεϊ του συλλόγου, το Σεπτέμβριο του 2017 δόθηκαν προς χρήση οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, σε έναν εκπληκτικό χώρο σχεδόν 1.280 τετραγωνικών μέτρων. Το μέρος, όπου θα στεγαζόταν το όραμα του πρωταθλητή Ευρώπης με Εθνική Ελλάδας και Παναθηναϊκό, το οποίο και φυσικά μοιράστηκε με τους συνεργάτες του.

Τα αποτελέσματα, πέντε χρόνια μετά την είσοδο της ΔΕΚΑ στο στολίδι, που αποτελεί το σπίτι της, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στο παρκέ. Η ομάδα βρέθηκε στις εθνικές κατηγορίες στο ανδρικό τμήμα και συμμετέχει διαρκώς στα παιδοεφηβικά πρωταθλήματα της ΕΟΚ, με την φετινή χρονιά να είναι απόλυτα ονειρεμένη. Τίτλος πρώτα στο Rising Stars U18 και, μετά, το πρωτάθλημα του 5ου ομίλου της Γ’ Εθνικής με το επιβλητικό 17-1, που δείχνει πως… οι νέοι είναι ωραίοι. Μαζί, η ανάδειξη του επόμενου μεγαλύτερου πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ, του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ. Το Basketa.gr παρουσιάζει το πώς έφτασε η ΔΕΚΑ έως την πρωτιά, με το μέλλον των συντελεστών της να τους ανήκει δικαιωματικά.

Η μελωδία της «τριπλής» ευτυχίας

Για τους στόχους της ΔΕΚΑ μιλήσαμε ξεκάθαρα για το πώς άρχισαν να εκφράζονται από τότε, που γεννήθηκε η ιδέα στους δημιουργούς της Ακαδημίας. Το ακόμη καλύτερο, είναι πως η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε εξαιρετικά στο παρκέ και αυτό καταλαβαίνει κανείς μονάχα από το πώς παρατάχθηκε η ομάδα, τόσο στο τουρνουά των Rising Stars όσο και σε αυτό της Γ’ Εθνικής.

Από την παραγωγή, δηλαδή, αμέσως… στην κατανάλωση, με «κορωνίδα» τις εμφανίσεις του Σαμοντούροβ και στο πλευρό του πολλούς παίκτες, όπως ο Λιοτόπουλος, ο Τσιμερίκας, ο Καλατζής, ο Καρυώτης, ο Ιωαννίδης και ο Παλαμίδας, με τα αδέλφια Τσιροπούλη να έχουν νωρίτερα ανοίξει τα «φτερά» τους και το «βάρος» για αυτά να πέφτει στο ανδρικό τμήμα, έχοντας στα ηνία της τεχνικής ηγεσίας τον Ιωσήφ Νικολαΐδη, ως τον άνθρωπο που έπρεπε να εφαρμόσει στην πράξη το πλάνο, που του ζήτησε τη διοίκηση και οι περισσότεροι διστάζουν, για τους δικούς τους λόγους, να εφαρμόσουν.

Το πρώτο μήνυμα δόθηκε στον 5ο όμιλο της Γ’ Εθνικής στην πρεμιέρα με την Καστοριά, με το 85-58 απέναντι σε μια ομάδα με υψηλές επιδιώξεις σε αυτό το πρωτάθλημα να δείχνει, ότι… οι πιτσιρικάδες δεν αστειεύονταν. Το πρόβλημα, όμως, προέκυψε μόλις την 4η αγωνιστική, όταν ο Ναύαρχος Βότσης πέρασε με 70-62 και τέσταρε άμεσα το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια συνθήκη, όπου φυσικά δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά στη ζωή τους, μιας και μιλάμε για παιδιά γεννημένα από το 2000 κι έπειτα, με την ηλικία και την παρουσία τους σε αυτό το επίπεδο να κάνει και όσους έχουμε γεννηθεί ακόμη και τη δεκαετία του 1990 να νιώθουμε… τελειωμένοι μπροστά τους.

Ο αγώνας της Βέροιας με τον ΑΟΚ, λοιπόν, σε μια δύσκολη έδρα για την επόμενη αγωνιστική, ήταν μια δοκιμή στον χαρακτήρα τους. Το 62-49 τους έδειξε, ότι είχαν όλα όσα χρειάζονταν, για να πετύχουν και, έκτοτε, δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω. Δε γνώρισαν ποτέ ξανά την ήττα για συνολικά 14 παιχνίδια, με αποκορύφωμα το «διπλό» ανόδου στην έδρα του Ναυάρχου Βότση, με δράστη τον άνθρωπο, που ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να σπεύσει για την απόκτησή του, καθώς και κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες να ασχοληθούν με την περίπτωσή του.

Ο Σαμοντούροβ είναι ένα «θαύμα» της φύσης, που οδήγησε αναμφιβήτητα με τις δικές του ικανότητες τη ΔΕΚΑ σε μια… μέθη επιτυχιών μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δείχνοντας έτοιμος για τον… κόσμο των Ανδρών, όπου ήδη ανήκει. Το «αντίο» ήταν συγκινητικό και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Ακαδημία στη Β’ Εθνική, για να φανεί πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτό το πρωτότυπο, για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ, εγχείρημα.

Οι νέοι είναι ωραίοι, λοιπόν. Αυτό μας έδειξε η ΔΕΚΑ, που με τον ενθουσιασμό της και τη σωστή προσέγγιση στην ανάπτυξη παικτών και προσωπικοτήτων, μας έχει κάνει να αγωνιούμε για το τι άλλο μπορεί να μας διδάξει μια Ακαδημία, παρουσιάζοντάς μας το δρόμο για το αύριο ενός ελληνικού μπάσκετ «κολλημένου» στις δάφνες του παρελθόντος…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ