19.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Λιθουανική απόλαυση με υπογραφή «Σάρας» (vids)

Με ηγέτη τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους η Λιθουανία έπαιξε μπάσκετ από το... μέλλον και κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2003 στη Σουηδία. Το Basketa.gr θυμάται...

Τα 64 χρόνια –βέβαια τα περισσότερα από αυτά οι παίκτες έπαιζαν στην ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης- ήταν πάρα πολλά για μία χώρα που ζει για το μπάσκετ όπως η Λιθουανία. Έπειτα από το μακρινό 1939 το σύνολο του Αντάνας Σιρέικα κατάφερε να καταπλήξει τα πλήθη με το μπάσκετ που έπαιξε και να φτάσει στην κορυφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Λιέτουβα» στα έξι παιχνίδια που έδωσε μέχρι να πατήσει κορυφή σκόραρε κατά μέσο όρο 90,7 πόντους κι έμεινα μόνο μία φορά κάτω από τους ενενήντα! Παράλληλα ήταν η ομάδα με τις περισσότερες (17,3) ασίστ ανά αγώνα. Ο «Σάρας» ήταν ο «μαέστρος» ο οποίος φρόντιζε να λειτουργεί αρμονικά μία ορχήστρα γεμάτη... πολυβόλα. Παίκτες όπως ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και ο Σαούλιους Στομπέργκας δεν αστειεύονταν ποτέ όταν είχαν καθαρές ματιές προς το αντίπαλο καλάθι...

Στην πρεμιέρα και στο ντέρμπι της Βαλτικής με τη Λετονία, η Λιθουανία τα βρήκε σκούρα. Τελικά στην παράταση νίκησε 92-91 και πήρε μία άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό δύο χρόνια νωρίτερα στον δεύτερο γύρο από τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Η δύσκολη επικράτηση της πρεμιέρας ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζονταν οι παίκτες του Σιρέικα οι οποίοι πήραν το μομέντουμ. Το Ισραήλ δεν το... είδαν καν διαλύοντας το με 94-62, ενώ στο τρίτο παιχνίδι ο Ντιρκ Νοβίτσκι προσπάθησε αλλά δεν ήταν αρκετοί οι 19 πόντοι του, καθώς το 93-71 τα είπε όλα για την αναμέτρηση.

Ο προημιτελικός αναμενόταν να είναι ντέρμπι, καθώς η Σερβία και Μαυροβούνιο –όπως είχε μετονομαστεί η Γιουγκοσλαβία- ήταν οι προηγούμενοι πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου. Τελικά αποδείχτηκε παράσταση και μάλιστα για έναν ρόλο. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας σταμάτησε στους 27 πόντους, ο Γιασικεβίτσιους μοίραζε όλο το βράδυ έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του (τελείωσε τον αγώνα με έντεκα ασίστ) και το τελικό 98-82 είναι μάλλον κολακευτικό για τους «πλάβι» οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε στη Στοκχόλμη.

Στα ημιτελικά, η Γαλλία του Τόνι Πάρκερ έμελλε να είναι η ομάδα που θα δυσκόλευε παραπάνω από κάθε άλλον τη Λιθουανία. Οι «μπλε» κατάφεραν μ’ ένα τρομερό τρίτο δεκάλεπτο να αγχώσουν τους αντιπάλους τους και να προηγηθούν 60-58. Σ’ εκείνο το σημείο όμως οι μελλοντικοί πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν κάτι που κανένας δεν περίμενε. Αντί να προσπαθήσουν να πάρουν το παιχνίδι μέσα από την επίθεσή τους κι ενώ ήταν φανερά σε μέτρια βραδιά, τελικά το κέρδισαν χάρη στις σπουδαίες άμυνές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να σκοράρουν μόλις δέκα πόντους στην τελευταία περίοδο και τελικά έκαμψαν την αντίστασή τους με 74-70 παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό.

Η Ισπανία των Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Πάου Γκασόλ και Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν είχε αρχίσει να λάμπει... Ακόμα όμως ήταν νωρίς γι’ αυτήν. Το ολοκληρωτικό μπάσκετ επέστρεψε στο παρκέ της «Γκλόμπε Αρένα» και το τελικό 93-84 ήρθε πιο δύσκολα απ’ όσο δείχνει η διαφορά των εννιά πόντων. Ο Γιασικεβίτσιους μοίραζε ασταμάτητα ασίστ, ο Ματσιγιάουσκας «πυροβολούσε» από παντού και ο Μόντσο Λόπεθ στον απέναντι πάγκο είχε μείνει να ψάχνει τρόπους να σταματήσει αυτό το επιθετικό «άρμα» που όμοιό του ίσως και να μην έχει εμφανιστεί ξανά σε Ευρωμπάσκετ. Από την άλλη, ο Πάου Γκασόλ έκανε τα αδύνατα-δυνατά με 36 πόντους και δώδεκα ριμπάουντ, αλλά δεν έφταναν σε καμία περίπτωση, όμως ήταν εικόνες από τα «προσεχώς». Το τέλος της διοργάνωσης βρήκε τους Λιθουανούς θριαμβευτές και το μπασκετικό κοινό εκστασιασμένο από το μπάσκετ που είχαν παίξει.

Η πορεία της Ελλάδας

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αντικατέστησε τον Κώστα Πετρόπουλο κι ανέλαβε να οδηγήσει την «επίσημη αγαπημένη» στο συγκεκριμένο τουρνουά. Ο όμιλος στην πόλη Μπόρας της Σουηδίας ήταν αρκετά δύσκολος, όμως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βγήκε αλώβητο από τρία... θρίλερ. Στην πρεμιέρα, ένα coast to coast του Χρήστου Χαρίση κι ένα δύσκολο καλάθι του στην εκπνοή διαμόρφωσε το 77-76 δίνοντας το ροζ φύλλο αγώνα στην Ελλάδα. Την επομένη, το ντέρμπι με τους Τούρκους ήταν μεγάλο. Η σπουδαία τελευταία περίοδος με τον «Ξανθό» να εμφανίζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη και να του δίνει αρκετό χρόνο βοήθησε την Εθνική να επικρατήσει 75-70. Το έργο στο τρίτο ματς του γκρουπ θεωρητικά θα ήταν εύκολο. Η Ουκρανία όμως δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει. Μάλιστα προηγήθηκε με 39-19 στο ημίχρονο... Ποιος είδε τον Ιωαννίδη και δεν τον φοβήθηκε... Παίζοντας μεθοδικά στο δεύτερο μέρος το παιχνίδι γύρισε και η Εθνική «σφράγισε» με 79-73 την πρωτιά στο γκρουπ που την έστελνε απευθείας στα προημιτελικά.

Η Ιταλία νίκησε δύσκολα με 86-84 τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι και βρέθηκε από το πουθενά στο δρόμο της Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «γείτονες» πέρασαν οριακά τη φάση των ομίλων, καθώς νίκησαν μόνο μία φορά κι αυτή δύσκολα τη Βοσνία στο τελευταίο παιχνίδι. Το άγχος όμως «έπνιξε» τους διεθνείς. Το συγκρότημα του Κάρλο Ρεκαλκάτι οδήγησε τον αγώνα σε χαμηλό σκορ και τελικά εκεί επικράτησε παίζοντας πιο ψύχραιμα με 62-59... Η πίκρα τεράστια αλλά υπήρχαν και τα παιχνίδια κατάταξης. Σε αυτά η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αρχικά νίκησε το Ισραήλ άνετα με 69-56 και στη συνέχεια δεν δυσκολεύτηκε ούτε κόντρα στη Σερβία και Μαυροβούνιο, επικρατώντας 72-64 και τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Σίγουρα ήταν βελτίωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά αυτή η Εθνική δεδομένα μπορούσε και καλύτερα.

Δείτε σε βίντεο τις σημαντικότερες στιγμές του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας:

Photocredits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ