25.3 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΣΑΚΕ: «Καυτή» ατζέντα και… μεγάλη Δευτέρα για τη Basket League

Τα ανοιχτά μέτωπα της Basket League μπορεί να... χαθούν στην καταμέτρηση και αυτό δεν αφορά στις αναβολές αγώνων, αυτά είναι τα απλά. Μια σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι μεθαύριο Δευτέρα, οπότε και υπάρχουν προγραμματισμένα αρχικά η συνεδρίαση του συμβουλίου και εν συνεχεία η γενική συνέλευση του συνδέσμου. Ακόμα και το μέλλον του τρέχοντος πρωταθλήματος θα τεθεί επί τάπητος. Ας τα δούμε με τη σειρά.

«Μπλοκ» ομάδων για τα λεφτά

Το ρεπορτάζ λέει ότι έχει δημιουργηθεί ένα πολυμελές μπλοκ ομάδων που θα μπουν αποφασισμένες για δραστικές προτάσεις σε σχέση με τα λεφτά που περίμεναν από το στοίχημα και δεν έχουν πάρει. Αυτή κι αν είναι μια πονεμένη ιστορία. Οσοι το έχουν ψάξει σοβαρά και όχι... άκουσα και μου είπανε, έχουν διαπιστώσει ότι από την ΚΥΑ τα λεφτά που προβλέπονταν για τον Ιανουάριο του 2022 είχαν δοθεί από τον περασμένο Ιούνιο, σαν προκαταβολή λόγω έκτακτων αναγκών.  Και επίσης ότι η επόμενη δόση είναι για το καλοκαίρι του 2022. 

Με... πλάγιο λόγο αυτό το έχει παραδεχτεί και ο ΕΣΑΚΕ με επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναγνωρίζει τη βοήθεια της Πολιτείας και την... αθωώνει από αφερεγγυότητα που της καταλογίζουν ομάδες. Το αν ο ΕΣΑΚΕ «έταξε» χρήμα στις ΚΑΕ, ή αν κάποιες από αυτές ερμήνευσαν κατά το δοκούν την ΚΥΑ και τώρα ζητάνε τα ρέστα από τον ΕΣΑΚΕ είναι εσωτερικό θέμα. Το δια ταύτα όμως είναι άλλο.

Οι μισές, αν όχι και περισσότερες ομάδες, θα εμφανιστούν τη Δευτέρα ζητώντας ακόμα και τη διακοπή του πρωταθλήματος αν δεν δοθούν λεφτά. Τι σημαίνει αυτό σε... ευρύτερη ανάλυση; Οτι σε πολλά μαγαζιά δεν υπάρχει... σάλιο για να βγει η χρονιά. Πρώτο μεγάλο μέτωπο εν όψει.

Ο Ηρακλής και ο υποβιβασμός

Το επόμενο μεγάλο θέμα είναι αυτό του Ηρακλή και έχει και προεκτάσεις στην υπόθεση υποβιβασμού. Η απόφαση - καταπέλτης της ΕΕΑ κατ' αρχάς θέλει ερμηνεία από του νομικούς, με βάση τον αθλητικό νόμο. Ο ορισμός της παραδοξότητας αυτού του νόμου που έχει κάνει τη ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ σε ομάδας να σημαίνει... συμμετοχή αλλά με μείον βαθμούς, έχει ήδη γίνει ακόμα πιο παράδοξο με το ΑΣΕΑΔ να δίνει πίσω τους βαθμούς. Η αξιοπιστία της Basket League έχει πάει περίπατο χωρίς σε τίποτα να φταίει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΣΑΚΕ. Αντε όμως να πάρει σοβαρά ένας τρίτος ένα πρωτάθλημα που οι ομάδες συμμετέχουν... χωρίς πιστοποιητικό και στην πορεία παίρνουν πίσω και τους βαθμούς που τους έχουν αφαιρεθεί.

Στην τελευταία περίπτωση του Ηρακλή όμως τα πράγματα μοιάζουν πιο σοβαρά. Πλέον το θέμα δεν είναι οφειλές προς αθλητές, αλλά παραβάσεις σχετιζόμενες με τη μετοχική σύνθεση και παραποιημένα έγγραφα για την απόκτηση δικαιώματος συμμετοχής στα πρωταθλήματα, όχι μόνο το τρέχον. 

Δεν είναι καν μυστικό ότι αρκετές ομάδες και γενικά στον ΕΣΑΚΕ ψάχνουν λεπτομερώς τον νόμο για τον αν προκύπτει συνέπεια για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρωτάθλημα και κάπου εκεί εμφανίζονται τα... παρακλάδια.

Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα από τον κανονισμό πρωταθλήματος, αν μία ομάδα αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο από το πρωτάθλημα πριν αυτό φτάσεις στις έξι αγωνιστικές για το φινάλε, τότε προβλέπεται ότι θα πέσει άλλη μία αγωνιστικά. Τη Δευτέρα, αναμένεται να τεθεί αίτημα αλλαγής αυτής της διάταξης και να προβλεφθεί ότι αν πέσει μία για άλλο λόγο, αυτή θα είναι και ο μοναδικός υποβιβασμός. Ο Ιωνικός φέρεται υπέρμαχος αυτής της αλλαγής, κάτι λογικό αφού είναι η ομάδα που δείχνει ότι θα δώσει τη μάχη της παραμονής με τον Ηρακλή και αν τελικά υπάρξει τέτοια ποινή για τον Ηρακλή, θα θέλει να... ησυχάσει.

Υπάρχει και η μείωση

Ολα τα παραπάνω είναι τα... έκτακτα που έχουν προκύψει για μια, έτσι κι αλλιώς, έκτακτη γενική συνέλευση. Επειδή φυσικά και δεν είναι κρυφά στο εσωτερικό του συνδέσμου, οι διπλωματικές διεργασίες έχουν κορυφωθεί αυτές τις ημέρες με στόχο να μειωθούν κατά το δυνατόν τα μέτωπα και να μην βγει εικόνα συνδέσμου με αντιμαχόμενες παρατάξεις. Το θέμα των χρημάτων πάντως δεν φαίνεται εύκολο να ξεπεραστεί, είναι μεγάλο το μπλοκ με τη Θεσσαλονίκη να πρωτοστατεί όπως είχα φανεί και πρόσφατα με τις, σχεδόν ταυτόχρονες, δημόσιες τοποθετήσεις του Θανάση Χατζόπουλου και των διοικούντων τον Αρη.

Υπάρχει βέβαια και η προκαθορισμένη ατζέντα του συνδέσμου, με ένα από τα βασικά θέματα να είναι η έκκριση της σταδιακής μείωσης των ομάδων για να φτάσουν τις 12 τη σεζόν 2024-25. Απόφαση που... επανέρχεται, αφού ο ΕΣΑΚΕ την είχε ξαναπάρει το 2017, αλλά στην πορεία... ξεχάστηκε. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ