24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Μονακό-Ρεάλ 84-90: Βασίλισσα στο θρίλερ των 50 λεπτών (pic, vids)

Η ήττα στο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα για την ACB βαθμολογικά μπορεί να θεωρηθεί ανώδυνη. Αν έχανε όμως σήμερα στο Μονακό, θα έβαζε σε κίνδυνο την πρωτιά της στην Ευρωλίγκα και δεν το έκανε. Η «Βασίλισσα» πέρασε από το Πριγκιπάτο με 90-84 στο συγκλονιστικό ματς των δύο παρατάσεων και εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι έναντι της Μπάρτσα, ανεβαίνοντας στο 18-3.

 


Το ξεχωριστό… βάρος της φανέλας της Ρεάλ έγειρε υπέρ της την πλάστιγγα σε ένα ματς που έδειξε να το χάνει. Ήταν αυτός που έκανε τον άποντο μέχρι το 39’ Ρούντι Φερνάντεζ να ευστοχήσει στο τρίποντο που έκανε το 66-66 και έστειλε τον αγώνα στο επιπλέον πεντάλεπτο. Ήταν αυτό που γύρισε το παιχνίδι από το 75-70 του 1:47 και το έστειλε στη δεύτερη παράταση.

 


Η Μονακό έδειξε τα δόντια της και πως είναι σε καλό φεγγάρι, παρότι ηττήθηκε μετά από τέσσερις διαδοχικές νίκες. Είναι προφανές ότι θα παλέψει ως το τέλος για να μπει στα πλέι οφ.

 

Με ένα σερί 12-2 η Μονακό προηγήθηκε με πέντε στο 6’ (12-7) παίρνοντας πέντε πόντους από τον Άλφα Ντιαλό. Η Ρεάλ δεν της επέτρεψε όμως να ξεφύγει περισσότερο, ισοφάρισε στους 14 πόντους και στο τέλος της πρώτης περιόδου η διαφορά μεταξύ τους ήταν στους δύο (18-16).

 


Οι Ισπανοί είχαν δυσκολίες στην επίθεση και στα πρώτα τέσσερα λεπτά της δεύτερης περιόδου, έμειναν στους τρεις πόντους, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε μέχρι ενός σημείου η Μονακό ανοίγοντας την «ψαλίδα» στους οχτώ (27-19). Με τον Γιουλ να παίρνει πρωτοβουλίες και να της δίνει σκορ, η Ρεάλ αντέδρασε και με σερί 10-1 προσπέρασε με 29-28. Στο τέλος του ημιχρόνου ήταν μπροστά με 35-34.

 

 

 

 

Με τον Γιαμπουσέλι να κάνει τρομερή δουλειά και στις δύο πλευρές του παρκέ και τον Ερτέλ να ανεβάζει την απόδοση του, η Ρεάλ πήρε τον έλεγχο στην τρίτη περίοδο. Ξέφυγε με οχτώ στο 25’ (41-49) όμως η Μονακό δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και κατάφερε με σερί 16-7 να κλείσει το δεκάλεπτο με «βραχεία» κεφαλή (57-56).

 


Η Ρεάλ αγκομαχούσε στο δεύτερο μισό του παρκέ στην τέταρτη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημείωσε μόλις τέσσερις πόντους στα πρώτα οχτώ λεπτά της! Έτσι μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο η Μονακό ήταν μπροστά με 66-60. Ένα τρίποντο του Γιαμπουσέλι που είχε «σιγήσει» για αρκετή ώρα έκανε το 66-63 στα 1:31 και ένα ακόμη του «άσφαιρου» μέχρι εκείνο το σημείο Ρούντι Φερνάντεζ έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία στο 1:05 (66-66). Το παιχνίδι πήγε στην παράταση αφού στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας και οι δύο ομάδες έχασαν τις ευκαιρίες που είχαν.

 

Με τη συμπλήρωση δύο λεπτών στην παράταση και ενώ η Ρεάλ ήταν μπροστά με 70-67, η Μονακό έδειξε την αποφασιστικότητα της. Έκανε σερί 8-0 και βρέθηκε στο +5 στο 1:47 (75-70). Η ομάδα του Λάσο όμως όπως και στην κανονική διάρκεια, δεν είχε ρίξει όλα τα χαρτιά της και με γκολ-φάουλ του Πουαριέ μείωσε στους δύο (75-73) για να ακολουθήσει ένα από τα πολλά άστοχα σουτ του Μάικ Τζέιμς, που της έδωσε μία ακόμη ευκαιρία. Ο Ταβάρες ισοφάρισε στα 15’’ στους 75 πόντους και το ματς πήγε στη δεύτερη παράταση!

 

 

Με την ψυχολογία της δεύτερης ανατροπής, η Ρεάλ πήρε προβάδισμα πέντε πόντων μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο της δεύτερης παράτασης (80-85) με δίποντο του Ντεκ και τρίποντο του Τέιλορ που είχαν βοηθήσει ελάχιστα επιθετικά τουλάχιστον, ως εκείνο το σημείο. Η Μονακό έψαχνε για μεγάλα σουτ αλλά δεν τα βρήκε και στα 36’’ ο Ντεκ με γκολ-φάουλ έκανε το 81-88. Ο Τόμας με τρίποντο έδωσε «οξυγόνο» στη Μονακό (84-88) αλλά δεν είχε πια χρόνο για να επιστρέψει.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Ο Γκέρσον Γιαμπουσέλι πρόσθεσε μία ακόμη σπουδαία εμφάνιση στο ενεργητικό του. Είχε 18 πόντους, 10 ριμπάουντ –ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα- και σημαντική προσφορά και στις δύο πλευρές του παρκέ.


Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Για ένα ματς που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της Μονακό, ο Μάικ Τζέιμς ήταν αρνητικός. Μην ξεγελιέστε από τους 11 πόντους και τις επτά ασίστ. Ο Αμερικανός τελείωσε το παιχνίδι με 3/19 σουτ, έχοντας 2/12 δίποντα και 1/7 τρίποντα.


ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Ρεάλ είχε 16 περισσότερα ριμπάουντ (53 έναντι 37) και καλύτερα ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες των σουτ από τη Μονακό (+11,7% στις βολές, +5,7% στα δίποντα, +11,4% στα τρίποντα).

 


Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

 


Photo Credits: Euroleague



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ