17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μία ευκαιρία πεταμένη στα σκουπίδια

Ο Δημήτρης Ρήγας γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στην έδρα της Μπασκόνια, σ' έναν αγώνα που η ομάδα αδίκησε την ίδια την προσπάθειά της.

Το αρνητικό αποτέλεσμα των πρωταθλητών Ελλάδας σαφώς και δεν ήταν άδικο. Πολύ απλά τιμωρήθηκαν για την αδυναμία που εμφάνισαν στο αμυντικό ριμπάουντ ειδικότερα στο κρίσιμο φινάλε της αναμέτρησης. Αυτή ήταν η βασική αιτία σε συνδυασμό με την κακή περιφερειακή άμυνα που επέτρεψε στους Βάσκους να το πιστέψουν και να σουτάρουν 13/30 τρίποντα. Το «κλειδί» όμως όπως είπε και ο Δημήτρης Πρίφτης ήταν τα χαμένα ριμπάουντ. Γι' αυτό και ήταν κρίμα που οι «πράσινοι» έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι κι έχασαν έναν αγώνα που θα μπορούσαν να κερδίσουν.

Οι συνθήκες με τις οποίες διεξάγεται κάθε αγώνας αποτελούν πάντοτε ένα σημαντικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δεν πήγε στη Βιτόρια ως φαβορί. Για την ακρίβεια και με την εικόνα που είχε δείξει στο Μονακό, η πρώτη του ρεαλιστική σκέψη ήταν να παρουσιαστεί βελτιωμένος. Δίχως αμφιβολία το έπραξε. Στο φινάλε όμως μένει μία πικρή γεύση για τα φτηνά λάθη και τις απροσεξίες που κόστισαν την ήττα.

Όσο κι αν η τελευταία επίθεση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε, με τον -σπουδαίο χθες- Ιωάννη Παπαπέτρου να σουτάρει στην εκπνοή για να μην του μείνει η μπάλα στα χέρια, το παιχνίδι χάθηκε νωρίτερα. Πιθανότατα ένα απ' όλα αυτά τα «σκουπίδια» που δεν βρέθηκαν χέρια παίκτη του «τριφυλλιού» για να τα μαζέψουν, να αποδεικνυόταν αρκετό για να έρθει το διπλό. 

Με βάση το πρόγραμμα θα αποτελούσε τεράστια ψυχολογική «ένεση» για τους «πράσινους» ένα θετικό αποτέλεσμα σ' ένα γήπεδο που παλαιότερα έχουν βιώσει αρκετές φορές την «κατηφόρα». Σε αυτήν την περίπτωση όταν οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 11 πόντους, παρουσιάστηκαν ψύχραιμοι κι επέστρεψαν στη διεκδίκηση της νίκης, δείχνοντας ότι αποκτούν χαρακτήρα.

Παράλληλα η βελτίωση στη συνολική αμυντική εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν σημαντική. Φυσικά όμως για να βγει μία άμυνα πρέπει να «κατεβάσουν» οι αμυνόμενοι και το αμυντικό ριμπάουντ. Αυτό δεν συνέβη σε 15 (!) περιπτώσεις (αριθμός απογοητευτικός για αγώνες του κορυφαίου επιπέδου) και στο τέλος οι πρωταθλητές έμειναν με την προσπάθεια. 

Ο στόχος τους πλέον θα είναι να χτίσουν σε αυτή την εμφάνιση και να προσπαθήσουν να παρουσιαστούν όσο πιο ανταγωνιστικοί γίνεται κόντρα στη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη την προσεχή Παρασκευή (15/10). 

Κι όλα αυτά με την προσθήκη του Γιόγκι Φερέλ να τους ενισχύει από την προσεχή εβδομάδα. Ο Αμερικανός αποτελεί μία πολυτέλεια για τον Παναθηναϊκό, έστω κι αν δεν ήταν ακριβώς ο παίκτης που χρειαζόταν η περιφέρεια. Προφανώς κι εφόσον εγκλιματιστεί παίζοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη, είναι σε θέση να προσφέρει σε όλους τους τομείς. Ταυτόχρονα όμως το έμψυχο δυναμικό του «τριφυλλιού» χρειαζόταν έναν pass first πόιντ γκαρντ ο οποίος θα ήταν και σπουδαίος αμυντικός, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αξιόπιστος στην πίσω πλευρά του παρκέ ο 28χρονος άσος.

Αυτή βέβαια δεν παύει να είναι απλώς η άποψη τούτης εδώ της γωνίας κι όπως τονίζουμε σε όλες τις περιπτώσεις, οι προπονητές και τα μέλη των επιτελείων μίας ομάδας γνωρίζουν πάντοτε καλύτερα από τους υπόλοιπους...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ