Ο Δημήτρης Ρήγας γράφει για την απρόσμενη ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άρη που δεν ενόχλησε τόσο ως αποτέλεσμα, όσο για τον τρόπο που ήρθε.
Το προηγούμενο σημείωμα σε αυτήν εδώ τη γωνία έκλεισε ως εξής: «Μέχρι όμως τον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής με τη Φενέρμπαχτσε, υπάρχει ένα παιχνίδι για το πρωτάθλημα με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη». Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές θα ήταν ψέμα να υποστηρίξουμε ότι περιμέναμε να «στραβοπατήσουν» οι πρωταθλητές Ελλάδας στην έδρα των «κίτρινων». Τελικά αυτό συνέβη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.
Ας δούμε όμως μερικά πραγματάκια με τη μορφή brainstorming.
Μπάσκετ παίζουν πάντοτε δύο ομάδες και όποιος δεν παρουσιάζεται όπως πρέπει, το πληρώνει. Αυτό συνέβη στο δεύτερο ημίχρονο.
Είναι θέμα και του προπονητή, ωστόσο δεν είναι βασικός υπεύθυνος ο τελευταίος -στην προκειμένη ο Δημήτρης Πρίφτης- όταν η ισχυρή ομάδα χάνει σε τέτοια παιχνίδια. Με όλο το σεβασμό στον Άρη, τα βασικά έπρεπε να κάνουν οι «πράσινοι» και δεν τα έκαναν.
Ο Κέντρικ Πέρι πρέπει να αντιληφθεί εγκαίρως ότι το «τριφύλλι» έχει βαριά φανέλα και δεν είναι Τσεντεβίτα Ολίμπια ή Μέγκα Μπέμαξ για να κάνει του κεφαλιού του στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Κι αν δεν μπορεί να το αντιληφθεί, ας του το εξηγήσουν.
Είναι θέμα εγωισμού να μην σου βάζει 35 πόντους ένας αντίπαλος. Είτε πρόκειται για τον Χάνλαν είτε πρόκειται για τον Σβεντ.
Μία ήττα στην αρχή της σεζόν δεν είναι ποτέ καταστροφή. Ενδεικτικά ας θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός τη σεζόν 1996/97 έχασε από τον ΒΑΟ στη Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός το 2006/07 έχασε από την Ολυμπιάδα Πατρών και οι «πράσινοι» το 2012 έχασαν από τον Ίκαρο Καλλιθέας του... Δημήτρη Πρίφτη. Οι «κόκκινοι» του 1997 και οι «πράσινοι» του 2007 τελείωσαν τη χρονιά με triple crown. Προφανώς η φετινή έκδοση των πρωταθλητών δεν θα πετύχει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι κωμικoτραγικό να δικάζονται όλοι για μία ήττα στο ξεκίνημα της σεζόν.
Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ομάδα και την Πέμπτη (7/10) όσοι βρεθούν στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε να προσπαθήσουν να τη σπρώξουν στη νίκη και όχι να γκρινιάζουν από το τζάμπολ.
Τα ποσοστά στα τρίποντα μέχρι τώρα είναι αποκαρδιωτικά και είναι φανερά θέμα και ψυχολογίας. Δεν έχει πολλά «πιστόλια» ο Παναθηναϊκός, δεν είναι και για να σουτάρει με μέσο όρο 25%.
Και η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα από οποιονδήποτε αντίπαλο, όταν όμως προηγείσαι με 19 πόντους στο ημίχρονο είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να χάνεις με 29 στο δεύτερο μέρος. Η δήλωση του κόουτς Πρίφτη που χαρακτήρισε την εικόνα «ντροπιαστική» ίσως είναι «βαριά» διότι πρόκειται για αθλητισμό, ωστόσο αυτό ένιωσε κι αυτό είπε.
Η χρονιά θα είναι δύσκολη όμως ο μηδενισμός και η μιζέρια δεν βοήθησε ποτέ κανέναν.
Κάθε «Αυτοκρατορία» έχει περίοδο ακμής και παρακμής. Από πέρσι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πιθανότατα στο δεύτερο στάδιο. Θα χρειαστεί υπομονή και γερό στομάχι.
Δεν έπαιξε ρόλο στην ήττα από τον Άρη, ο γκαρντ όμως πρέπει να έρθει... χθες.