20 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Τζέιμς που χαλάει τη χημεία και ο «λίγος» Πάντερ (vids)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Μάικ Τζέιμς στη σύνθεσή της είναι πολύ πιθανό να είχε άλλη εικόνα και τύχη στον ημιτελικό του Final 4 απέναντι στην Αναντολού Εφές. Λίγο αργότερα ο Νικ Καλάθης απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι ηγέτης και ο Κέβιν Πάντερ απάντησε σε όσους τον είχαν κρίνει ακατάλληλο στον Ολυμπιακό.

Δύσκολη μέρα η χθεσινή (28/5) για κάθε λογής «ειδικούς» που μοιράζουν δωρεάν «μαθήματα» μπάσκετ. Κι αυτό διότι όλα όσα συνέβησαν στο παρκέ του γηπέδου της Κολωνίας έδωσαν τις απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Όσα κι αν λέει ή γράφει οποιοσδήποτε, τα πάντα κρίνονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εκεί και μόνο εκεί είναι ο καθρέφτης.

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει πετύχει πολλά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και δεν αμφισβητεί κανένας την προπονητική του αξία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν το Final 4 της Ευρωλίγκας οι διοικούντες την «ομάδα του Στρατού», επέκτειναν τη συνεργασία τους μαζί του για αρκετά χρόνια ακόμα.

Σίγουρα όμως και ο ίδιος βλέποντας την εικόνα της ομάδας του στα τριάντα πρώτα λεπτά του ημιτελικού, θα σκέφτηκε ότι ενδεχομένως η κατάσταση να ήταν διαφορετική αν υπήρχε στο ρόστερ ο Μάικ Τζέιμς. Ο τελευταίος παίζει πλέον στο ΝΒΑ και τους Μπρούκλιν Νετς, μετά την απόφαση του Έλληνα προπονητή να τον «κόψει». Καλός ο Λούντμπεργκ και οι υπόλοιποι περιφερειακοί, αλλά ο βασικός λόγος που η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στο παιχνίδι και δεν διασύρθηκε, ήταν η αδικαιολόγητη χαλάρωση της Εφές. Οι Τούρκοι δεν έμαθαν από τα παθήματά τους κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και λίγο έλειψε να την πατήσουν.

Ωστόσο επειδή ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της κάθε ομάδας, προφανώς και η απόφαση του κόουτς Ιτούδη είναι σεβαστή κι έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει χωρίς τον Τζέιμς. Έναν παίκτη πάντως που οι «ειδικοί» στην Ελλάδα τον έχουν κρίνει... ακατάλληλο, επειδή χαλάει τη «χημεία» των ομάδων. 

Για τον Νικ Καλάθη δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχει αποδείξει την ποιότητά του εδώ και μία δεκαετία. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα ήταν ο λόγος που ο Παναθηναϊκός ήταν στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας το 2016 και το 2019. Δεν βάζουμε τις ενδιάμεσες σεζόν (2017-2018) διότι τότε οι «πράσινοι» είχαν εξαιρετικό σύνολο και σπουδαίο προπονητή στην άκρη του πάγκου τους. Κοινώς είχαν ομάδα που ήταν φτιαγμένη για να φτάσει ψηλά.

Στην Ελλάδα πάντως ακόμα και ο Καλάθης έχει αμφισβητηθεί. Κι αυτός απέδειξε -μέχρι να τραυματιστεί στην άτυχη στιγμή του κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο- ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μάλλον ξέρει κάτι περισσότερο από τους Έλληνες ειδικούς που τον κατηγορούν για τα χαμηλά ποσοστά σε βολές και τρίποντα.

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση όμως είναι αυτή του Κέβιν Πάντερ. Του 27χρονου γκαρντ από το Μπρονξ ο οποίος ξεκίνησε από το Λαύριο κι έχει κάνει τεράστια άλματα καριέρας μέσα σε μία πενταετία.

Για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2019/20 που ήταν πιθανότατα ο χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας, ο συγκεκριμένος παίκτης ο οποίος λίγο έλειψε να νικήσει μόνος του την Μπαρτσελόνα χθες (28/5), είχε κριθεί λίγος. Κι αυτό είχε συμβεί επειδή σούταρε πάρα πολύ και δεν μοίραζε την μπάλα.

Στα χέρια του Έτορε Μεσίνα και σε μία ομάδα με σωστά κατανεμημένους ρόλους, ο Πάντερ έχει εξελιχθεί σε σκόρερ ολκής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε σε μοιραίο, είναι φανερό σε όλους ότι όχι μόνο δεν είναι «λίγος και εγωιστής» (με αυτά τα χαρακτηριστικά έφυγε μεσούσης της σεζόν πέρσι από τους «ερυθρόλευκους»), αλλά για ακόμα μία φορά δεν κατάφερε μία ελληνική ομάδα να εκμεταλλευτεί το «διαμάντι» που είχε στα χέρια της.

Αυτό, είναι η αλήθεια, έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές με τις ομάδες της χώρας. Παίκτες να έρχονται και να φεύγουν ως αποτυχημένοι και όταν πλέον εργάζονται στο σωστό περιβάλλον, να αποδίδουν και παράλληλα όλοι να απορούν γιατί δεν είχαν «πιάσει» εδώ.

Όπως λοιπόν λέμε τα καλά που υπάρχουν, έτσι θα πρέπει να λέμε και τα άσχημα, διότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι κάτι γίνεται λάθος τα τελευταία χρόνια. Κι επειδή η «φτώχεια φέρνει γκρίνια» και λείπουν οι επιτυχίες εδώ και καιρό στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μηδενίζονται τα πάντα και οι πάντες, πριν εξαντλήσουν τις πιθανότητες για να πετύχουν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ