9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Η επανεκκίνηση, οι απουσίες και τα ερωτηματικά

Ξαφνικά, κάτι κινείται… Οι μπάλες που σταμάτησαν να χτυπούν στα παρκέ από την 1η Νοεμβρίου, ακούστηκαν και πάλι με την άδεια που δόθηκε για επιστροφή στις προπονήσεις. Οι αθλήτριες τεντώνονται για να ξεμουδιάσουν, οι προπονητές ξεσκονίζουν τα πινακάκια τους, τα γήπεδα καθαρίζονται.. βιολογικά πλέον και οι διοικήσεις περιμένουν, ανυπομονούν, αλλά και υπολογίζουν.

Η επιστροφή θα γίνει με πολλές απουσίες σε σχέση με τις πρώτες αγωνιστικές, οι ξένες θα είναι σαφώς λιγότερες και οι συνήθεις θα αλλάξουν με τις απολυμάνσεις, τις αποστάσεις, τις διαφορετικές ώρες ανάμεσα σε προπονήσεις, τα εβδομαδιαία απαραίτητα τεστ. Και όλα αυτά διατηρώντας, σιωπηλά οι περισσότεροι σαν να μην θέλουν να προκαλέσουν την τύχη τους, τις επιφυλάξεις –έως φόβο- πως και να αρχίσει το πρωτάθλημα, μπορεί οι συνθήκες να επιβάλλουν ένα νέο «stop» που θα ήταν η χαριστική βολή.

Το τζάμπολ

Ο κοινός παρονομαστής για τις ομάδες έχει τις δικές του συνισταμένες (μαθηματική αδεία). Η πρώτη είναι η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Οι περισσότερες ομάδες αυτό που ρωτούν πρώτο είναι το πότε θα γίνει το τζάμπολ. Πρώτον γιατί κάποιες θέλουν να το γνωρίζουν για να αρχίσουν τις προπονήσεις. Δεύτερον γιατί θα πρέπει να βγουν εισιτήρια για ξένες αθλήτριες που ακόμη έχουν συμβόλαιο και βρίσκονται στις χώρες τους. Τρίτον για να φτιάξουν ένα πιο σωστό πρόγραμμα οι ομάδες που έχουν ήδη αρχίσει τις προπονήσεις. Τέταρτον για να κανονίσουν οι ομάδες που θα αγωνιστούν τις μετακινήσεις τους.

Το πρόγραμμα και τα ταξίδια

Το πρόγραμμα για τις αγωνιστικές που απομένουν υπάρχει ήδη από την αρχή της σεζόν. Κάποιες ομάδες όμως, με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, έχουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε να μειωθούν τα ταξίδια όσο το δυνατόν λιγότερα. Για παράδειγμα αν κάποια ομάδα της Αθήνας πρέπει να αγωνιστεί στα Γιάννινα και στη Λευκάδα, ή στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννινα ίσως θα μπορούσε να συνδυάσει τα παιχνίδια. Είναι κάτι που θα βοηθήσει ίσως και οικονομικά, αλλά και στα διαδικαστικά, ειδικά αν δεν γίνει σύντομα άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα ίδια τα ταξίδια θα είναι μια διαφορετική ιστορία, αφού αν γίνονται με πούλμαν, για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση και τα οχήματα.

Τα τεστ και το κόστος

Η επιστροφή στις προπονήσεις και τελικά στο πρωτάθλημα, σημαίνει πως τα συμβόλαια θα βρεθούν σε ισχύ και θα πρέπει να φυσικά να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε αθλήτριες, προπονητές και προσωπικό. Στη διάρκεια της διακοπής υπήρχαν ομάδες που πλήρωσαν κανονικά ή σε κάτι σαν σε αναστολή τις αθλήτριες. Ανάμεσά τους ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΣ Γιάννινα και άλλες ακόμη. Στη ζυγαριά, όμως, μπαίνει και το κόστος των τεστ COVID 19. Και πάλι, κάποιες από τις ομάδες έχουν βρει τη λύση. Σε κάποιες περιπτώσεις η βοήθεια του Δήμου είναι σημαντική όπως στις Εσπερίδες ή στον Άγιο Δημήτριο, σε κάποιες πληρώνουν οι ομάδες όπως στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχει γενικότερα συνεργασία με την Περιφέρεια όπως στα Γιάννινα. Κάποιες ομάδες όμως ακόμη δεν ξέρουν πως θα κινηθούν όπως η Ελευθερία Μοσχάτου ή ο Σπόρτιγκ, καθώς περιμένουν πρώτα να υπάρξει ανακοίνωση και ημερομηνία για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Οι περισσότερες ομάδες κάνουν λόγο για rapid test, τα οποία γίνονται πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά όταν γίνονται επαναλαμβανόμενα, όπως θα γίνονται σε περίπτωση επανεκκίνησης. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το θέμα των χορηγών και οι Ακαδημίες

Σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού οι χορηγοί είναι πολλές φορές το Α και το Ω μιας εύρυθμης λειτουργίας ενός σωματείου. Στην Α1 Γυναικών είναι ζωτικής σημασίας. Όπως αναφέρουν όμως πολλοί από τους εκπροσώπους των δώδεκα σωματείων της κατηγορίας, από τη στιγμή που όπως χαρακτηριστικά λένε «δεν μπορούμε να πιέσουμε ανθρώπους που έχουν δώσει στους συλλόγους και αυτή τη στιγμή πιέζονται και οι ίδιοι εξαιτίας της κατάστασης με τα κλειστά καταστήματά τους ή τις εταιρείες τους». Έτσι, χρήματα που θα έμπαιναν στα ταμεία, το πιο πιθανό είναι να μην μπουν ποτέ. Στο σημείο αυτό μπαίνουν στην εξίσωση και οι Ακαδημίες.

Οι Ακαδημίες έχουν διττό ρόλο για τους συλλόγους. Ο πρώτος είναι το καθαρά αθλητικό κομμάτι. Να διδάξουν το μπάσκετ, να φέρουν τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και ίσως να δημιουργήσουν το δικό τους φυτώριο αθλητριών για το μέλλον. Ο δεύτερος είναι τα έσοδα. Τα –σε πολλές περιπτώσεις- λίγα χρήματα που καταβάλλει μια οικογένεια γίνονται ανάσα για τις ομάδες, αφού μιλάμε για δεκάδες παιδιά ανά σωματείο. Η δράση στις Ακαδημίες έχει κοπεί «μαχαίρι» από το Νοέμβριο, οπότε ούτε αυτά έσοδα μπορούν να έχουν οι ομάδες, που νιώθουν την πίεση στο οικονομικό να μεγαλώνει έτσι ακόμη περισσότερο.

Οι ξένες και οι απουσίες

Η εικόνα που θα έχουν οι ομάδες μπαίνοντας στη γραμμή εκκίνησης αυτή τη φορά θα είναι αρκετά διαφορετική με αυτή που είχαν στο αρχικό τζάμπολ τον Οκτώβριο του 2020. Αρκετές ξένες έφυγαν μην μπορώντας να περιμένουν ή απλά γιατί βρήκαν προσφορές από άλλες ομάδες. Από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις και οι ομάδες προχώρησαν σε λύσεις συμβολαίων, καθώς είτε δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, είτε δεν ήθελαν να κρατήσουν τις αθλήτριες, χωρίς να ξέρουν αν θα γίνει η επανέναρξη του πρωταθλήματος, στερώντας τους έτσι από ένα συμβόλαιο. Κάποιες απλά ζήτησαν, λόγω εποχής, να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους και να παραμείνουν κοντά τους ανεξάρτητα από τις εξελίξεις.

Δείτε την κατάσταση σε κάθε ομάδα ξεχωριστά:

Ολυμπιακός: Η Στέφανι Ρέιμερ πήγε στην ιταλική Μπρόνι, οι Κόστοβιτς και Ντέιβις έχουν ενεργά συμβόλαια. Ο Ολυμπιακός άρχισε προπονήσεις την περασμένη Δευτέρα (4/1).

Παναθηναϊκός: Άρχισε προπονήσεις στις 5/1. Ριντ και Μόργκαν παραμένουν στην ομάδα, ενώ οι «πράσινοι» ίσως αναζητήσουν αντικαταστάτρια της Χιούστον.

Εσπερίδες Καλλιθέας: Οι προπονήσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα (11/1) με προτεραιότητα να δίνεται φυσικά στα τεστ και στα αποτελέσματα. Οι Κριμπλ (Μάρμπουργκ) και Γκιλντέι (Γρανάδα) έχουν βρει συμβόλαια σε άλλες ομάδες, ενώ η Αλέξα Ουίλαρντ επέστρεψε στις ΗΠΑ και περιμένει τις εξελίξεις. Παράλληλα, έπρεπε να πάρει άδεια και για τη μετακίνηση τεσσάρων αθλητριών του που διαμένουν εκτός Αττικής.

ΠΑΟΚ: Ο ΠΑΟΚ άρχισε στις 6/1. Η ΒαλεντίναΤσαβόνι πήρε κι αυτή τη σχετική άδεια αφού ήταν εκτός Θεσσαλονίκης με την οικογένειά της, όπως και οι αδελφές Στεφανάκη και η Ρένια Καρλάφτη. Στην Ελλάδα αναμένονται και οι Ρεμπέκα Άκλ και Νουκίγια Μάγιο, αφού έχουν συμβόλαια σε ισχύ. Από την άλλη είχε ήδη λυθεί, εξαιτίας τραυματισμού, το συμβόλαιο με τη Σάνον Φλούκερ.

Ζωγράφου: Οι προπονήσεις αρχίζουν άμεσα, μετά τα τεστ και με την επιστροφή της Στέλλας Καλτσίδου, της προπονήτριας της ομάδας, από τη Θεσσαλονίκη, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της. Από τις ξένες η Ντάρα Τέιλορ βρίσκεται στη Σουηδία και περιμένει ενημέρωση, ενώ η Κέιλα Μόμπλεϊ αντίστοιχα στις ΗΠΑ. Πέρα από την έναρξη των προπονήσεων στην ομάδα θέλουν να φτιάξουν ένα ξεκάθαρο πλάνο, ώστε το σωματείο να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του ως το τέλος της σεζόν. Η επιστροφή στις προπονήσεις θα γίνει με τον ελληνικό κορμό σε πρώτο πλάνο, καθώς όπως τονίζουν «είναι κίνητρο για εμάς να αγωνιστούν αυτές οι αθλήτριες και να μην πάει η χρονιά χαμένη». Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις για το θέμα των τεστ, ώστε να μπορέσει ο ΕΦΑΟΖ να έχει κάποια βοήθεια. Ίσως από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως έχει γίνει με άλλες ομάδες.

ΠΑΣ Γιάννινα: Είναι από τις ομάδες που άρχισε σχεδόν άμεσα προπονήσεις. Oι Νάταλι Μπάτλερ και η Σαμάνθα Κούπερ παραμένουν, ενώ η Άντζελα Βεντρέλ είχε βρει συμβόλαιο σην Ισπανία και αγωνίζεται εκεί.

Νίκη Λευκάδας: Οι προπονήσεις δεν έχουν αρχίσει, καθώς αυτό που αναμένει η ομάδα είναι η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Οι Σνάιντερ και ΜακΚέι έχουν ενεργά συμβόλαια και θα ενημερωθούν για την επιστροφή τους. Όπως αναφέρουν από την ομάδα «προς τιμήν τους περιμένουν έως τώρα δίνοντας προτεραιότητα, γιατί θέλουν να μείνουν». Το θέμα είναι πως θα πρέπει να υπάρξει μια ημερομηνία για το τζάμπολ, ώστε να μην αναζητήσουν και αυτές συμβόλαιο σε κάποια άλλη χώρα. Η ομάδα θα κάνει τεστ από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι προπονήσεις όπως είναι απαραίτητο και κάθε βοήθεια στο θέμα αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Κρόνος Αγ. Δημητρίου: Οι ξένες της ομάδας έχουν βρει συμβόλαια σε άλλες ομάδες. Η Γκόρντον είναι στη Φινλανδία, η Χόκινγκς στη Ρουμανία και οι Τσάιλντρες βρίσκεται στις ΗΠΑ με το συμβόλαιό της να έχει λυθεί κοινή συναινέση. Ο στόχος της ομάδας είναι να «ανέβουν» κορίτσια από τις Ακαδημίες στη γυναικεία ομάδα, στην οποία βρίσκονται ήδη οι Κασάπογλου, Γασπαράτου και Δανδουλάκη από τις «μεγάλες». Αυτό που θέλουν είναι «τουλάχιστον να γίνει σωστή εκμετάλλευση της κατάστασης και να βρουν χρόνο, να κερδίσουν εμπειρίες που μπορεί να τους φανούν χρήσιμες, οι πιο μικρές σε ηλικία αθλήτριες».

Δάφνη Αγ. Δημητρίου: Τα συμβόλαια που έχει η ομάδα με τις ξένες αθλήτριες παραμένουν ενεργά, αλλά ακόμη είναι ασαφές αν θα επιστρέψουν όλες. Οι εξελίξεις και η ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος θα δείξουν το δρόμο.

Ελευθερία Μοσχάτου: Η Ελευθερία δεν είδε μόνο τις ξένες αθλήτριές της (Μπαλαράμπε, Έιβερι, Μότλεϊ, Γιοβάνοβιτς) να φεύγουν. Μαζί έφυγε η Καμπουράκη για την Ισπανία, αλλά και η προπονήτρια της ομάδας, Κατερίνα Χατζηδάκη για το Ιράν. Το κόστος των τεστ προβληματίζει έντονα και τα ερωτηματικά είναι πολλά, καθώς, όπως τονίζουν, «υπάρχει και το μεγάλο μείον της παύσης λειτουργίας των Ακαδημιών». Οι προπονήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Σπόρτιγκ: Υπάρχουν ενεργά συμβόλαια αθλητριών στην ομάδα, αλλά κι εδώ οι προπονήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Τα τεστ και η κάλυψή τους οικονομικά είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχει βρει ακόμη λύση η ιστορική ομάδα των Πατησίων. Αν όμως γίνει το τζάμπολ θα δώσει το «παρών».

Χανιά: Η επιστροφή στη δράση είναι ερωτηματικό που έχει πολύ σημαντικές απουσίες πλέον. Η Σκοτ βρίσκεται στις ΗΠΑ, η Μπουθ έχει βρει συμβόλαιο στη Βουλγαρία, η Ντράμοντ έχει φύγει, όπως και η Αυτζή, η οποία ακολούθησε την Κατερίνα Χατζηδάκη στο Ιράν. Παράλληλα, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο θέμα των τεστ. Οι προπονήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Το θέμα του υποβιβασμού

Ένα θέμα που θέτουν σχεδόν όλες οι ομάδες είναι τι θα γίνει με τις ομάδες που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να κατέβουν στο πρωτάθλημα. Αν θα υπάρχει υποβιβασμός άμεσα γι’ αυτές ή θα γίνει μέσα από τη διαδικασία των αγωνιστικών και των μηδενισμών. Είναι κάτι το οποίο θα μπορέσει να ξεκαθαριστεί –για μία ακόμη φορά- όταν δοθεί από την Πολιτεία το ΟΚ για να αρχίσει το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η ΕΟΚ να ζητήσει από καθένα από τα δώδεκα σωματεία να ενημερώσει για το αν θα αγωνιστεί ή όχι.

Το σίγουρο είναι πως αυτό το "stop" άφησε στον αέρα ένα από τα πλέον ενδιαφέρονται πρωταθλήματα, ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι Ελληνίδες είχαν ρόλο και το οποίο έβρισκε τη δική του θέση και στο διαδίκτυο. Ίσως πάλι, παρά τις δυσκολίες, οι βάσεις αυτές να μην χαθούν και να αντέξουν τόσο το βάρος -και κόστος- της επανεκκίνησης, όσο και τη συνέχεια. Γιατί κανείς δεν θέλει οι μπάλες να σταματήσουν για μία ακόμη φορά να χτυπούν στο παρκέ. Είναι άλλωστε από τους ομορφότερους ήχους!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ