11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Επάνοδος με κανόνες, μακριά από σκοπιμότητες»

Ενας από τους πλέον αρμόδιους ανθρώπους με άμεση εμπλοκή στο πολύπλοκο σίριαλ «Αθλητισμός και COVID-19», είναι ο Αγγελος Παπανικολάου, πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού του ΕΟΔΥ. Εν μέσω καθημερινής εκτίμησης γεγονότων σε ένα δυναμικό γεγονός με διαρκή μετάλλαξη και υπολογισμού δεδομένων για την ανάλογη διαμόρφωση των Υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον αθλητισμό, ο κ. Παπανικολάου «χαρτογράφησε» με πολύ κατανοητό τρόπο για το Basketa.gr τις προτεραιότητες της επιτροπής, τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψην και φυσικά τον μεγάλο της στόχο.

Αναλυτικά:

-----------------

Από τις πρώτες στιγμές της πανδημίας την Άνοιξη του 2020, τέθηκε το ερώτημα της αλληλεπίδρασης του αθλητισμού και της μετάδοσης του COVID-19. Η πρώτη διακοπή μας έδωσε την ευκαιρία να συλλέξουμε στοιχεία και δεδομένα, ειδικότερα από χώρες που είχαν περισσότερα κρούσματα για να αντιληφθούμε την επίπτωση του αθλητισμού στην μετάδοση του ιού.

Έγινε αντιληπτό, ότι αθλήματα με σωματική επαφή όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με αθλήματα χωρίς επαφή όπως το τένις αποτελούν αθλήματα υψηλού ρίσκου για την μετάδοση του ιού. Επιπλέον, φάνηκε ότι η μετακίνηση ομάδων από περιοχή σε περιοχή ή από χώρα σε χώρα με διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο και διαφορετικό επίπεδο-αριθμό εξετάσεων και η παρουσία φιλάθλων, επηρεάζει τη διασπορά του ιού.


Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτήθηκε υγειονομική επιτροπή στην ΓΓΑ, επιτροπή Αθλητισμού στον ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας καταρτίστηκε σχέδιο για δημιουργία αθλητικών πρωτοκόλλων, ειδικών για την επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, συντάχθηκαν οδηγίες για την επάνοδο αθλητών στην άσκηση μετά από νόσηση και ανάλογα με το βαθμό της νόσησης (από ελαφριά έως βαριά μορφή), οι οποίες ήταν πρωτοπόρες σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Το τελευταίο διάστημα έχοντας συγκροτήσει τριμερή επιτροπή με μέλη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε αγαστή συνεργασία και έχοντας ως σύμβουλο μοντέλα εκτίμησης κινδύνου, δόθηκε η δυνατότητα έναρξης των πρωταθλημάτων τον Σεπτέμβριο και η διενέργεια Ευρωπαϊκών Αγώνων με συγκεκριμένα αγωνιστικά πρωτόκολλα ανά άθλημα και διοργάνωση.


Οι παρούσες συνθήκες με τον αυξημένο δείκτη μετάδοσης και τα πολλά κρούσματα στην επικράτεια επέβαλαν την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων στην συντριπτική τους πλειοψηφία (εκτός των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διαθέτουν αυστηρά πρωτόκολλα με τακτικό-περιοδικό έλεγχο για την ανίχνευση του ιού), κάτι το οποίο δεν έγινε με «ελαφρά την καρδία», αλλά ήταν επιβεβλημένο για να αναχαιτιστεί το κύμα εξάπλωσης του COVID-19. Βέβαια, τις περισσότερες φορές όπως φάνηκε η μετάδοση του ιού οφειλόταν σε κοινωνικές επαφές των αθλητών-νέων που αποτελούσε την «κερκόπορτα» για την είσοδο του ιού στις αθλητικές δραστηριότητες.


Η επάνοδος στον αθλητισμό αποτελεί ζητούμενο, με γνώμονα πάντα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των αθλητών και αθλούμενων μακριά από λαϊκισμούς, σκοπιμότητες και ανέφικτες προτάσεις. Αθλητισμός και Υγεία είναι έννοιες συνυφασμένες-άρρηκτα συνδεδεμένες και σύντομα με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν με ασφάλεια, θα εξεταστεί η δυνατότητα επανέναρξης σταδιακά της αθλητικής δραστηριότητας.

 

  • O Άγγελος Παπανικολάου είναι Καρδιολόγος, Μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού ΕΟΔΥ 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ