24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Basket League για πολύ λίγους

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η σύναψη τηλεοπτικής συμφωνίας είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση των αθλητικών διοργανώσεων, της Basket League συμπεριλαμβανομένης. Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή με το ποσό που προσφέρει το τηλεοπτικό κανάλι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των ομάδων. Και δεύτερον, επειδή με την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων εξασφαλίζεται η προβολή του "προϊόντος" (ήτοι, πρωτάθλημα), άρα ευνοείται η προσέλκυση χορηγών και η ανεύρεση επιπλέον πόρων.

Οι ΚΑΕ και ο ΕΣΑΚΕ, ωστόσο, ασχολούνται μόνο με το πρώτο. Πόσα λεφτά θα πάρουν και πώς αυτά θα μπουν στα ταμεία των ομάδων. Για την προβολή του προϊόντος δεν δίνει κανείς δεκάρα τσακιστή. Ακούγεται σκληρό, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της Basket League με τέσσερις αγώνες. Η ΕΡΤ, που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, δεν έστειλε ποτέ στα κανάλια το δημοσιογραφικό τρίλεπτο με στιγμιότυπα από αυτούς τους αγώνες (το λεγόμενο pool) προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στα δελτία ειδήσεών τους. Όποιος, σκεφτόμενος δημοσιογραφικά, ήθελε παρ' όλα αυτά να παίξει λίγο μπάσκετ στο δελτίο του, πήγαινε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και έπαιρνε από εκεί κακής ποιότητας πλάνα με σπικάζ από κάτω για να φτιάξει ένα υποτυπώδες, μικρής διάρκειας, βίντεο.

Στον αντίποδα, η NOVA στέλνει πάντα αυτό το pool λίγες ώρες μετά τη λήξη των αγώνων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και του Προμηθέα στο Eurocup, ενώ την ίδια συνέπεια έδειχνε και δείχνει η Cosmote TV μετά από τους αγώνες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού πέρυσι για το πρωτάθλημα, αλλά και του ΝΒΑ, που εξακολουθεί να μεταδίδει.

Για τις δύο αθλητικές εκπομπές, που προβάλλονται κάθε Κυριακή βράδυ από το MEGA και το OPEN, ούτε συζήτηση. Για να παίξουν στιγμιότυπα της Basket League σε αυτές, χρειάζεται ειδική άδεια της ΕΡΤ στα κανάλια, η οποία φυσικά δίνεται κατόπιν καταβολής χρηματικού αντιτίμου. Τα κανάλια δεν θέλουν να δώσουν χρήματα γι' αυτό το λόγο, οπότε το θέμα τελειώνει εκεί. Αν και θα μπορούσε ο ΕΣΑΚΕ να μεσολαβήσει στην δημόσια τηλέοραση ώστε να επιτραπεί η χρήση του τρίλεπτου pool και στις αθλητικές εκπομπές προς χάρη της προβολής του "προϊόντος". Δεν το έκανε. Ή το έκανε και... έφαγε πόρτα.

Η ΕΡΤ έκανε και κάτι άλλο. Απαγόρευσε στις ΚΑΕ να χρησιμοποιούν πλάνα από τους αγώνες τους ώστε να φτιάχνουν βίντεο παρασκηνιακού χαρακτήρα και να τα αναρτούν στο διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια είναι συνήθης η πρακτική των ομάδων (κυρίως αυτών που έχουν πιο ανεπτυγμένο το κομμάτι της επικοινωνίας) να φτιάχνουν μετά τους αγώνες τους ένα βίντεο με πλάνα από τη λεγόμενη παρακάμερα και να τα αναρτούν στην πλατφόρμα του youtube, μέσω της οποίας μπορεί να γίνει ελεύθερη χρήση από τον καθένα. Αυτά τα βίντεο εστίαζαν κυρίως στις αντιδράσεις των πάγκων και στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι στις εξέδρες, όμως φέτος η απουσία του κόσμου από τα γήπεδα λόγω κορωνοϊού δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας των ΚΑΕ ζήτησαν μέσω του ΕΣΑΚΕ από τη δημόσια τηλεόραση να τους παραχωρηθεί η δυνατότητα ώστε να χρησιμοποιούν κάποια πλάνα από τους αγώνες, έστω από άλλη κάμερα, για να μπορούν να γίνουν αυτά τα βίντεο. Όμως η ΕΡΤ είπε "όχι".

Αν και δημόσιου χαρακτήρα, η ΕΡΤ ενεργεί με καθαρά εμπορικά κριτήρια, με βάση τους νόμους της αγοράς και δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι' αυτό. Διότι συναλλάσσεται με ανώνυμες εταιρείες, στις οποίες έχει πληρώσει χρήματα για να αγοράσει ένα προϊόν. Κι αυτό το προϊόν, από τη στιγμή που είναι δικό της, το διαχείριζεται όπως νομίζει. 

Οι ΚΑΕ και ο ΕΣΑΚΕ, όμως, τι κάνουν; Πώς εξασφαλίζουν την προβολή του πρωταθλήματός τους;

Αυτή τη στιγμή η Basket League παίζει μόνο στην ΕΡΤ. Στην ΕΡΤ 3, που έχει μέση εβδομαδιαία τηλεθέαση 1,5% (σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για την εβδομάδα 19-25/10), στην "Αθλητική Κυριακή" του 3% και στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 1, που φτάνουν δεν φτάνουν σε τηλεθέαση το 5%.

Κανένα άλλο κανάλι δεν δείχνει Basket League. Κανένα. Γιατί κανείς δεν τους δίνει τη δυνατότητα να δείξουν και δεν "καίγονται" κιόλας να την αποκτήσουν.

Είναι ικανοποιημένες οι ΚΑΕ και ο ΕΣΑΚΕ με αυτό;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ