23.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ακροβατούν σε ένα σχοινί

Η Basket League είναι ξανά εδώ και το Basketa.gr αναλύει το νέο πρωτάθλημα εν όψει της σημερινής (24/10) πρεμιέρας, κάνοντας πρόβλεψη για την πορεία των ομάδων του.

Η ώρα έφτασε και, 7.5 μήνες περίπου μετά την τελευταία αγωνιστική δράση, η Basket League επιστρέφει. Το διάστημα αυτό, βέβαια, φάνηκε πολύ μεγαλύτερο, τόσο λόγω της υγειονομικής κρίσης, που πήγε τα πάντα πίσω, όσο και εξαιτίας των προβλήματων του συνεταιρισμού και των ομάδων του.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η αδυναμία συμμετοχής του Πανιωνίου, όπως και η αναβολή της πρεμιέρας για μία εβδομάδα. Αντανακλαστικά, όμως, υπήρξαν επιτέλους και το πρωτάθλημα ξεκινά με εγγυήσεις για τους συμμετέχοντες, καθώς και με τη μεγαλύτερη μεταξύ τους ισορροπία εδώ και αρκετά χρόνια.

Η διαφορά δυναμικότητας, δηλαδή, όπου κι αν κοιτάξει κανείς, σε κορυφή ή ουρά, είναι μικρότερη από ποτέ, με τους 12 διεκδικητές να… ακροβατούν σε ένα σχοινί ξεχωριστών συνθηκών, επιζητώντας την επιβίωση και, ύστερα, την καταξίωση.

Το Basketa.gr, λοιπόν, εκτιμά με τη σειρά του, το ποια θα είναι η πορεία των «μονομάχων» του νέου πρωταθλήματος.

Ο πρωταθλητής και οι τρεις «δελφίνοι» του

Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων, όπως αναφέραμε, μοιάζει μικρότερη από ποτέ, άρα θα υπάρχει και μεγαλύτερο πεδίο για πιθανές εκπλήξεις σε διεκδικητές της κορυφής. Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι δεν υπάρχουν ορισμένοι που ξεχωρίζουν και το τελευταίο Σούπερ Καπ έδειξε το ποιοι είναι.

Κι αν ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής και το μεγάλο φαβορί, φέτος φαίνεται πως θα δοκιμαστεί περισσότερο από ποτέ. Και αυτή την χρονιά, βέβαια, ξεκινά από πιο ευνοϊκή θέση στην αφετηρία, έστω κι αν έκανε υποχρεωτικά ένα… extreme makeover στο ρόστερ και τον πάγκο, αλλά «δελφίνοι» υπάρχουν, με πιο βασική την ΑΕΚ. Η Ένωση για πρώτη φορά θα νιώσει ειλικρινή πίεση για επιτυχία, με τους παίκτες που διάλεξε να βάλει στο ρόστερ να δείχνουν, ότι θέλει τη δόξα και τη θέλει… τώρα, μπαίνοντας σύντομα στο νέο της σπίτι.

Από κοντά τους θα βρεθούν δύο ομάδες, των οποίων τα πρότζεκτ ήταν τα πιο αξιοθαύμαστα των τελευταίων ετών. Αυτό που περιμένουμε, όμως, τόσο από τον Κυπελλούχο Προμηθέα όσο και από το ελπιδοφόρο Περιστέρι, είναι να δούμε, αν μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο αγωνιστικό τους βήμα.

Μια καλή θέση θα είναι… το δικό τους πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα, όπως αναφέραμε, δε θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στις ομάδες, που θα βρίσκονται στην κορυφή και κοντά σε αυτή. Σε όχι μακρινή απόσταση θα βρίσκονται ορισμένοι αντίπαλοι, που φέτος έκαναν εξαιρετικά προσεγμένες επιλογές και ένα καλό πλασάρισμα θα είναι για τους ίδιους… σαν πρωτάθλημα, καθώς είναι πιθανή η έξοδος στην Ευρώπη, όπως έγινε για τον Ηρακλή.

Κι αν ο «Γηραιός» φαντάζει, με λίγη υπομονή στο νέο του πλάνο, να βρίσκεται μεταξύ των ομάδων, που θα επιζητήσουν ξανά κάτι τέτοιο, δε θα είναι φυσικά μόνος του. Ο συμπολίτης Άρης έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά στις επιλογές του στο «παζάρι» και μοιάζει να έχει ενώσει καλά τα κομμάτια του «παζλ», ο Κολοσσός έχει τη δική του παράδοση στην… ανάδειξη παικτών, ενώ η Λάρισα με τις… ευχές του Μπράντον Ρας βάζει και το δικό της εαυτό υποψήφιο για κάτι καλύτερο από την περσινή παραμονή.

Από κοντά θα μπορούσαμε, με το δικό του «αστερίσκο», να προσθέσουμε τον ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι, αλλά σε πιο περιορισμένα δεδομένα, με τον Κώστα Μέξα να ευελπιστεί πως ετοιμάζει μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν πρέπει να ξεχνά, όμως, ότι το πρώτο που αναζητείται στην περίπτωση αυτή, είναι η αξιοπρέπεια.

«Πόλεμος» επιβίωσης

Το πρωτάθλημα των 12 ομάδων έχει ίσως τα… αρνητικά του για ορισμένες ομάδες, που διεκδικούν την παραμονή και πρέπει να «στοχεύσουν» όλο και λιγότερα παιχνίδια, που μπορούν να «χτυπήσουν» για την επιβίωσή τους.

Θα μπορούσαμε σε αυτή τη λίστα να συμπεριλάβουμε και τον ΠΑΟΚ, αλλά ίσως ξεκινά ένα βήμα πιο μπροστά. Το Λαύριο δίνει και πάλι τη «μάχη» του με… ελληνική συνταγή, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια και διαθέτει την τεχνογνωσία, για να καταφέρει ξανά να διατηρηθεί στους πρώτους της χώρας.

Αυτοί, που δημιουργούν απορία ως προς το τι θα παρουσιάσουν, είναι το Μεσολόγγι και ο Ιωνικός. Ο πρώτος θα επιχειρήσει με… συνταγή Καλαμπάκου να τα καταφέρει, ο δεύτερος εμπιστεύεται «σφραγίδα» Κουφού, ενώ μετά τις πρόσφατες περιπέτειες τους, έχουν πολλαπλά στοιχήματα να πετύχουν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ