23.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

O Γερμανός τρελάθηκε!

Για όσους μετρούν τα πάντα στον επαγγελματικό αθλητισμό με το χρήμα, είναι ίσως χρήσιμο να μάθουν την ιστορία του Ντιρκ Νοβίτσκι. Ξέρετε όλοι ποιος είναι. Ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν παίξει ποτέ μπάσκετ στο ΝΒΑ, ο εμβληματικός αρχηγός των Ντάλας Μάβερικς, με τους οποίους έχει κερδίσει ένα πρωτάθληνα, ο κορυφαίος Γερμανός καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους. Αυτός λοιπόν πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να ανανεώσει για δύο ακόμα χρόνια το συμβόλαιό του με την ομάδα του Ντάλας έναντι μόλις 10 εκ. δολαρίων! Ναι, καλά διαβάσατε. Θα πάρει 5 εκ. αυτή τη σεζόν κι αν συνεχίσει και την επόμενη, θα πάρει άλλα 5.

Μάλιστα, αυτός πρότεινε κάτι τέτοιο! Κανονικά θα έπαιρνε του χρόνου 25 εκ. δολάρια και θα έμενε ελεύθερος, αλλά έπεισε την ομάδα να μην ασκήσει αυτή την οψιόν που είχε. Τους πρότεινε να υπογράψουν καινούριο συμβόλαιο με τους παραπάνω όρους, έτσι ώστε να τους βοηθήσει στο να δημιουργήσουν χώρο στο salary cap τους, άλλωστε για τον ίδιο μόνο ένα πράγμα έχει σημασία πια. Να συμπληρώσει του χρόνου 20 συνεχόμενες σεζόν με τη φανέλα των Μάβερικς, να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Κόμπι Μπράιαντ (τόσες έχει με τους Λέικερς) κι αν μπορεί του χρόνου, να το σπάσει.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι χαρίζει λεφτά στους Μάβερικς δηλαδή. Κι εκεί που θα τα χάσετε τελείως είναι όταν μάθετε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά η τρίτη! Ναι, καλά διαβάζετε. 

Η ιστοσελίδα businessinsider.com ανατρέχει στο παρελθόν και κάνει τους εξής υπολογισμούς: Το 2006 ο Νοβίτσκι, παρόλο που είχε συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια, συμφώνησε με τον Μάβερικς να το επεκτείνει για μία τριετία έναντι συνολικού ποσού 59 εκ. δολαρίων. Ήτοι 19,7εκ. ετησίως. Αν άφηνε το συμβόλαιό του να λήξει κανονικά το 2008, θα μπορούσε τότε να ζητήσει, με βάση τους ισχύοντες εκείνη την εποχή κανονισμούς, τη μάξιμουμ συμφωνία για εξαετές συμβόλαιο έναντι 158 εκ. δολαρίων. Θα μπορούσε να πάρει δηλαδή 26,3εκ. δολάρια ετησίως. Δεν είναι βέβαιο ότι οι Μάβερικς θα του τα έδιναν, αλλά είναι βάσιμο να υποθέσει κανείς ότι θα του τα έδιναν, διότι πού θα έβρισκαν άλλον Νοβίτσκι...

Αν ο Γερμανός έπαιρνε αυτό το συμβόλαιο, τότε το 2014 που θα έληγε, θα μπορούσε να ζητήσει νέα μάξιμουμ συμφωνία, πεντατούς διάρκειας 239 εκ. δολαρίων! Οι ετήσιες αποδοχές του, δηλαδή, θα εκτοξεύονταν στα 47,8 εκ. δολάρια. Αντ' αυτού υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι 25 εκ. δολαρίων και πέρυσι άλλο ένα μονοετές αξίας 25 εκ. δολαρίων. Και αυτό το καλοκαίρι πήρε το διετές αξίας 10 εκ. δολαρίων, που είπαμε πιο πάνω.

Αν ο Νοβίτσκι υπέγραφε τα δύο μάξιμουμ συμβόλαια, που θα είχε δικαίωμα να ζητήσει και μπορούμε να εικάσουμε βάσιμα ότι οι Μάβερικς θα του έδιναν, τα συνολικά έσοδα από την καριέρα του θα ανέρχονταν στα 446 εκ. δολάρια. Αντ' αυτών, έχει κερδίσει μέχρι σήμερα... μόλις 252 εκ. δολάρια. Έχει χαρίσει δηλαδή στους Μάβερικς όλα αυτά τα χρόνια ένα ποσό που ανέρχεται στα 194 εκ. δολάρια!!!

Διότι, μάλλον, το χρήμα δεν είναι το παν σε αυτή τη ζωή...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ