23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με τη Basket League δεν ασχολείται κανείς

Κάθε χρόνο τα ίδια. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι περνάει έτσι και λίγο πριν από το τζάμπολ του πρωταθλήματος η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφασίζει ότι κάποια ή κάποιες ομάδες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και βάζει μπουρλότο. Λες και είναι τόσο δύσκολο να μπει μια προθεσμία, ώστε αυτές οι αποφάσεις να εκδίδονται εγκαίρως. Κι όποιος μπορεί να είναι συνεπής, ας είναι.

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, φέτος ειδικά οι ΚΑΕ και το συλλογικό τους όργανο, ο ΕΣΑΚΕ, δεν φταίνε για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε πάλι και είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η πρεμιέρα της Basket League δύο 24ωρα πριν από το πρώτο τζάμπολ.

Από τον περασμένο Μάιο (πριν από πέντε ολόκληρους μήνες δηλαδή) είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μία επιτροπή αδειοδότησης, που θα λειτουργεί εντός ΕΣΑΚΕ και τα πορίσματά της θα είναι δεσμευτικά. Θα αποφασίζουν, δηλαδή, οι ίδιες οι ΚΑΕ ποιες ομάδες έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Basket League και η ΕΕΑ απλώς θα κυρώνει αυτές τις αποφάσεις χωρίς να μπαίνει στην ουσία των υποθέσεων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα και υποσχέθηκε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως εντός του καλοκαιριού θα περνούσε από τη Βουλή τη σχετική τροπολογία. Μάλιστα ο ΕΣΑΚΕ έκανε και τις πρώτες προπαρασκευαστικές ενέργειες, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων από όλες τις ΚΑΕ την 15η Ιουλίου προκειμένου από εκεί και μετά η επιτροπή (που περίμεναν ότι στο μεταξύ θα είχε θεσμοθετηθεί και θα μπορούσε να συσταθεί) να τους εξετάσει και να προχωρήσει εγκαίρως στην αδειοδότηση των ΚΑΕ.

Ξέρετε πότε πέρασε ο κ. Αυγενάκης την τροπολογία; Στα μέσα Σεπτεμβρίου! Ένα μήνα πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος!

Πότε να συσταθεί η επιτροπή αδειοδότησης, πότε να μαζέψει και να εξετάσει τους φακέλους; Δεν προλάβαινε με τίποτα, οπότε αποφασίστηκε να λειτουργήσει από του χρόνου. Φέτος αφέθηκαν ξανά οι βραδυκίνητοι γραφειοκράτες της ΕΕΑ να επιτελέσουν το... θεάρεστο έργο τους και να βάλουν, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, μπουρλότο στο πρωτάθλημα λίγες ώρες πριν αρχίσει.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη ανήκει 100% στον υφυπουργό Αθλητισμού, που όλο το καλοκαίρι ασχολιόταν με τις εκλογές των ομοσπονδιών και πώς θα πετάξει έξω από αυτές όσους δεν επιθυμεί, οπότε δεν βρήκε χρόνο για τίποτε άλλο.

Η ευθύνη του ΕΣΑΚΕ και των μελών του είναι άλλη. Έχουν βυθίσει το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ σε τέλμα ανυποληψίας και κανείς δεν ασχολείται μαζί του(ς). Είναι σκληρή η διαπίστωση, αλλά δυστυχώς πραγματική.

Κάντε έναν κόπο και ρίξτε μια ματιά στα σημερινά πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Η είδηση ότι αναβάλλεται η πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Basket League δύο μέρες πριν το πρώτο τζάμπολ είναι πολύ σοβαρή. Για να την εντοπίσεις, όμως, στα πρωτοσέλιδα, χρειάζεσαι... μεγενθυντικό φακό!

Στην ανοικτή τηλεόραση (όχι τη συνδρομητική) υπάρχουν τρεις εβδομαδιαίες αθλητικές εκπομπές κάθε Κυριακή διάρκειας άνω των δύο ωρών η καθεμιά, στις οποίες δεν βρίσκονται ούτε δύο λεπτά για να χωρέσει ένα θέμα μπάσκετ. Το ίδιο ισχύει και με τα αθλητικά δελτία των ανοικτών καναλιών. Για να παίξει μπάσκετ σε αυτά, πρέπει να μην υπάρχει άλλη επικαιρότητα. Και συνήθως παίζει Ευρωλίγκα ή ΝΒΑ.

Με την Basket League δεν ασχολείται κανείς!

Κι όμως, κάποτε βλέπαμε πολύ μπάσκετ σε όλα τα κανάλια της ανοικτής τηλεόρασης. Κάποτε υπήρχαν παράγοντες στη λίγκα που είχαν τη δύναμη να πείθουν τις κυβερνήσεις να κάνουν πράγματα που ζητούσαν. Ποιος θα ξεχάσει τον νόμο που ψήφισε ο αλήστου μνήμης Φούρας στο τέλος της δεκαετίας του '90 κατ' απαίτηση των "μεγάλων" του ελληνικού μπάσκετ προκειμένου να καταργηθεί η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων; Μπορεί αυτή η νομοθετική διάταξη να συνέβαλε αποφασιστικά στην παρακμή του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, όμως τότε κάποιοι είχαν τη δύναμη να την επιβάλουν.

Σήμερα οι ΚΑΕ δεν έχουν τέτοιους παράγοντες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκτήσουν ούτε αυτό που είναι περίπου αυτονόητο και πάντως στοιχειώδες. Το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνες τους για το ποιες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στο δικό τους πρωτάθλημα. Και γίνονται έρμαιο των ασκήσεων μικροπολιτικής στις οποίες επιδίδεται ο Αυγενάκης και ο κάθε Αυγενάκης.

Αυτή είναι η ευθύνη του ΕΣΑΚΕ και των μελών του. Και είναι ευθύνη διαχρονική.

Ας την αποδεχθούν κι ας κάνουν κάτι...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ