21 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Λεπτή κόκκινη κλωστή (vids)

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν για ακόμη μια φορά επί... ευρωπαϊκού εδάφους και το Basketa.gr αναλύει τα δεδομένα της «μάχης» του ΟΑΚΑ, ανατρέχοντας στην «πλούσια» πια προϊστορία τους.

Πρόκειται για μια αναμέτρηση παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Μια αναμέτρηση, την οποία περιμένει μια ολόκληρη χώρα με «κομμένη ανάσα», με ή χωρίς κόσμο, με ιδιαίτερες συνθήκες, σαν αυτές που ζούμε εδώ και αρκετούς μήνες, ή χωρίς αυτές, με τους δύο «αιωνίους» σε κοντινή, ή μακρινή απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναμετρήσεις μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού πάντοτε θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης και όχι μόνο. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η Ευρωλίγκα κρατά αυτό το ματς σαν κόρη οφθαλμού, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός στην Basket League. Και, όπως συμβαίνει σε κάθε «παραμύθι» που διηγούμαστε, οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις δε διαφέρουν από τις εγχώριες, ξεκινώντας από μια… λεπτή κόκκινη κλωστή.

Το νέο στοίχημα άρχισε με θρίαμβο

Σε πολλές περιπτώσεις, πριν από ένα ντέρμπι «αιωνίων», ο ένας εκ των δύο μοιάζει να βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική ψυχολογικά θέση. Στον αποψινό (9/10, 21:00) αγώνα ανάμεσά τους, ο Παναθηναϊκός είναι αυτός, που αρχίζει από μια καλύτερη αφετηρία, βλέποντας το στοίχημά του να ξεκινά με θετικούς οιωνούς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Δεν είναι και λίγες, άλλωστε, οι «θύελλες» που πέρασε η ομάδα το περασμένο καλοκαίρι. Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Μάνου Παπαδόπουλου έφερε την ανάγκη εύρεσης ενός νέου διοικητικού σχήματος, που δε θα έπρεπε να υπολογίζει στον Ρικ Πιτίνο και, αντί αυτού, δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στον φέρελπι Γιώργο Βόβορα, που όμως δεν έχει πολλές παραστάσεις ως πρώτος προπονητής.

Την ίδια ώρα, ο Νικ Καλάθης αποχωρούσε και χρειαζόταν μια «εκ βάθρων» διαφοροποίηση των μονάδων, που θα απάρτιζαν το ρόστερ. Ο ρόλος του αρχηγού δόθηκε στον Ιωάννη Παπαπέτρου και το ένα στοίχημα αγωνιστικά διαδέχθηκε το άλλο, με τους «πράσινους» να στηρίζονται στις μεταγραφές που να… αξίζουν τα χρήματά τους, όπως του Νέντοβιτς, του Σαντ Ρος, του Φόστερ, του Ουάιτ, του Τζάκσον και εσχάτως του Σάικς, δίπλα σε Έλληνες με δεδομένη αξία και περαιτέρω προοπτική εξέλιξης, όπως ο «Πάπι», ο Παπαγιάννης, ο Μήτογλου, ο Βουγιούκας, ο Μποχωρίδης και ο Κασελάκης.

Το μόνο, που χρειάζεται σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να δικαιωθεί μακροπρόθεσμα, είναι η υπομονή και από αυτή μοιάζουν να έχουν αρκετή στο ΟΑΚΑ. Μπορεί στο Σούπερ Καπ να επικράτησε προβληματισμός για την εικόνα με το Περιστέρι, αλλά κόντρα στην Χίμκι δόθηκαν οι πρώτες δυναμικές απαντήσεις, με το «τριφύλλι» να ξεκινά με θρίαμβο, στην προσπάθεια να επιτύχει στο στοίχημά του.

Ο Μπαρτζώκας και ο Σλούκας ξέρουν τον τρόπο

Ο Ολυμπιακός, από τη δική του πλευρά, βλέπει για ακόμη μια χρονιά τον εαυτό του να μπαίνει σε μια ιδιότυπη συνθήκη. Κι αυτό, γιατί είναι θετικό και, παράλληλα, αρνητικό που θα παίζει μόλις ένα παιχνίδι την εβδομάδα, ή δύο ανάλογα με το πρόγραμμα, χωρίς εν πάσει περιπτώσει να βρίσκεται στο πρόγραμμα κάποια εγχώρια διοργάνωση.

Πέρυσι, η επιλογή της ομάδας να κατέβει στην Α2 αποδείχθηκε «καταστροφική». Πλην μερικών εκλάμψεων επί Κεμζούρα, κατά κύριο λόγο φαινόταν η αδυναμία της να αντεπεξέλθει σε αρκετά ματς, καθώς δεν είχε τον ίδιο ρυθμό με τις υπόλοιπες ομάδες, ενώ και οι μονάδες της δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγάλα όνειρα. Με την έλευση Μπαρτζώκα, όμως, η ελπίδα επανήλθε κι έγινε ακόμη πιο έντονο το συναίσθημά της το καλοκαίρι, χάρη στις επιλογές που έκανε.

Κι αν η επιστροφή του Σλούκα, σε συνδυασμό με την παρουσία των Σπανούλη-Πρίντεζη, αποτελούν μια εγγύηση σταθερότητας, ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» είχε κι άλλα να μας παρουσιάσει σαν… ψαγμένες λύσεις. Ο Χάρισον, ο Τζένκινς, ο Μάρτιν και ο Ζαν-Σαρλ, μαζί με την παραμονή του ΜακΚίσικ από πέρυσι, αποτελούν «πυξίδα» για έναν Ολυμπιακό… κομμένο και ραμμένα στα μέτρα του μπάσκετ, που θέλει να παίξει ο τεχνικός των Πειραιωτών, ώστε να ξαναγίνουν ανταγωνιστικοί και να εμφανιστούν, μελλοντικά, πανέτοιμοι μόλις επανέλθουν στην Basket League.

Από τη δική του πλευρά, βέβαια, και ο Ολυμπιακός έχει τα δικά του στοιχήματα να πετύχει, με βάση τις επιλογές του από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν κι έπειτα. Και με τη Ζαλγκίρις υπήρξε ένα πρώτο «καμπανάκι», με την ομάδα να χρειάζεται μια άμεση αντίδραση. Και πολλές φορές στο παρελθόν, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ντέρμπι «αιωνίων» έχουν χρησιμεύσει, για να…γυρίσει ο διακόπτης.

Οι τίτλοι είναι «πράσινοι», οι νίκες «ερυθρόλευκες»

Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων προσφέρονται για μια ξεχωριστή συζήτηση, ώστε να φανεί ποιος επικρατεί στην προϊστορία. Αν το πάρουμε με βάση τους τίτλους, τότε έχουμε τους έξι ευρωπαϊκούς του Παναθηναϊκού έναντι των τριών του Ολυμπιακού, ενώ αν βασιστούμε στις νίκες, τότε οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την παράδοση με το μέρος τους.

Ετοιμαζόμενοι, τώρα, για το 18ο ντέρμπι στο υψηλότερο επίπεδο, γνωρίζουν πως ο Ολυμπιακός ήταν νικητής στις 11 από τις 17 προηγούμενες αναμετρήσεις, με δύο νίκες σε ημιτελικό Final Four έναντι μίας του Παναθηναϊκού, ενώ με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο είχαν επικρατήσει στους προημιτελικούς του 1997, για να πάρουν μετά τον τίτλο στη Ρώμη.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

1993/94        Ημιτελικός F4      Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       72-77

1994/95        Ημιτελικός F4      Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       52-58

1996/97           Προημιτελικός   Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       49-69

1996/97           Προημιτελικός   Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       65-57

2001/02                Top-16        Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       92-75

2001/02                Top-16        Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       88-78

2008/09        Ημιτελικός F4      Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       84-82

2013/14                Top-16        Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       66-62

2013/14                Top-16        Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       68-65

2016/17                Κ.Π.            Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       77-79

2016/17                Κ.Π.            Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       77-69

2017/18                Κ.Π.            Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       62-70

2017/18                Κ.Π.            Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός       85-87

2018/19                K.Π.            Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός      93-80

2018/19                Κ.Π.            Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       79-65

2019/20                Κ.Π.            Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός      99-93 (παρ.)

2019/20                Κ.Π.            Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός       81-78



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ