13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα μπράβο στον ΕΣΑΚΕ, η πίεση στην ΑΕΚ

Κατ' αρχάς να απονείμουμε τα εύσημα στον ΕΣΑΚΕ για την ιδέα του να γίνει φέτος φάιναλ φορ του Super Cup. Αυτό το διήμερο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είδαμε τέσσερις καλές ομάδες, που έπαιξαν τέσσερα ωραία παιχνίδια, είδαμε πολλές εκπλήξεις και το ζευγάρι του τελικού να είναι το λιγότερο πιθανό σε σχέση με όσα θα μπορούσαν να είχαν προκύψει, είδαμε και τον Προμηθέα να γίνεται η πρώτη ομάδα της ελληνικής περιφέρειας που κατακτά εγχώριο τίτλο υλοποιώντας το όραμα του Βαγγέλη Λιόλιου.

Προ διετίας, όταν ο Προμηθέας είχε παίξει στους τελικούς των πλέι οφ της Basket League, ο ισχυρός άνδρας του είχε προβλέψει ότι σε τρία χρόνια η ομάδα του θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα και όπως έδειξε αυτό το διήμερο, είναι ικανός να το καταφέρει κι αυτό. Είναι εμφανής, άλλωστε, η πτώση του Παναθηναϊκού φέτος και ως εκ τούτου λογικά ανοίγει η όρεξη των υπολοίπων. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά από πολλά χρόνια, τούτη τη χρονιά θα δούμε ένα πρωτάθλημα με μεγάλο ενδιαφέρον και στην κορυφή.

Μπράβο, λοιπόν, στον ΕΣΑΚΕ για το Super Cup, αρκεί να το ξαναδούμε και τα επόμενα χρόνια, όταν θα επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων και οι αγώνες δεν θα γίνονται μπροστά σε άδειες εξέδρες. Διότι τώρα ήταν εύκολο. Όταν όμως θα πρέπει να βάλουν στο γήπεδο οπαδούς του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού (όταν θα επιστρέψει στη Basket League...), τι θα κάνουν; Θα τολμήσουν; Πρέπει να δούμε...

Μεγάλη η πίεση στην ΑΕΚ

Στα αγωνιστικά, δεν είναι σωστό Σεπτέμβρη μήνα να μοιράζει κανείς επαίνους ή αναθέματα για οποιονδήποτε. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αφού το στάδιο της προετοιμασίας δεν έχει ολοκληρωθεί κι είναι και λίγο άδικο να κρίνονται τίτλοι τέτοια εποχή, που οι ομάδες ακόμα ψάχνονται.

Ως μια γενική διαπίστωση πάντως, Προμηθέας και Περιστέρι έχουν καταφέρει να φτιάξουν ρόστερ με ποιότητα και βάθος και έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, που προβάλλουν ως τα λογικά φαβορί του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός υστερεί εμφανώς σε ποιότητα, σε σχέση πάντα με όσα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από αυτόν τα τελευταία... πολλά χρόνια και το προπονητικό του επιτελείο θα πρέπει να κάνει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να εμφανίσει μια ομάδα αντάξια των προσδοκιών των φιλάθλων της, που είναι μαθημένοι αλλιώς, ειδικά στην Ευρωλίγκα.

Η ΑΕΚ από τη δική της μεριά έχει ρόστερ γεμάτο ποιότητα, εμπειρία και ονόματα. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει πολλούς παίκτες στη διάθεσή του και θα αναγκάζεται κάθε φορά να αφήνει εκτός 12άδας παιδιά, που σχεδόν σε όλες τις άλλες ομάδες της Basket League θα είχαν βασικό ρόλο. Μπορεί στο φάιναλ φορ να έκανε δύο ήττες, αλλά η λογική λέει πως όταν βρει τα πατήματά της (και με τον Παπαθεοδώρου αυτό συμβαίνει κάπως αργά, είναι αλήθεια...), θα παίξει καλό μπάσκετ.

Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι άλλο. Έχει βάλει πολύ μεγάλη πίεση, πολύ νωρίς μέσα στη χρονιά. Κι εδώ έχει ευθύνη η διοίκηση. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έσπευσε να φέρει το final-8 του BCL στην Αθήνα στέλνοντας το μήνυμα ότι η ομάδα του πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσει το τρόπαιο. Και για όσους δεν το κατάλαβαν αυτό με την πρώτη, φρόντισε να το κάνει πιο ξεκάθαρο αφενός κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει τη διοργάνωση εδώ, παρόλο που η κυβέρνηση δεν έδινε τις εγγυήσεις που αρχικά υποσχόταν ότι θα έδινε, και αφετέρου προχωρώντας στην απόκτηση δύο ξένων, που θα παίξουν μόνο στο final-8!

Κι αν ο Άτκινς αποκτήθηκε επειδή ο Σλότερ δεν είναι πολύ καλά μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του και πρέπει κάπως να καλυφθεί το κενό του, ο Ράις ήρθε μόνο και μόνο για να βοηθήσει την ΑΕΚ να σηκώσει την κούπα του BCL. Η συμφωνία με τον Αμερικανό περιλαμβάνει μόνο τους αγώνες του Super Cup και του final-8, άσχετα αν υπάρχει η πιθανότητα να παραταθεί και για μετά.

Ο Παπαθεοδώρου ξέρει σίγουρα ότι μπορεί να υπολογίζει σε έναν τόσο ποιοτικό και κομβικό για το παιχνίδι της ομάδας παίκτη όπως ο Ράις μόνο μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, άρα δούλευε σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας με μια ομάδα που μετά τις 4 Οκτωβρίου μπορεί να αλλάξει! Αυτή η ομάδα δούλευε εδώ και πάνω από ένα μήνα μόνο και μόνο για να κερδίσει τον τίτλο στο BCL. Ως εκ τούτου αγχώθηκε πολύ νωρίς.

Θα πει κανείς ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, έχει την υποχρέωση να πρωταγωνιστεί, να διεδικεί τίτλους και όλα αυτά δημιουργούν εκ των πραγμάτων πίεση. Μόνο που όταν έχεις πίεση από την προετοιμασία κιόλας, αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στη διάρκεια της χρονιάς. 

Διότι αν κερδίσει η ΑΕΚ το BCL στις 4 Οκτωβρίου, πράγματι θα απογειωθεί. Αν όμως το χάσει παίζοντας υπό το βάρος ενός τόσο μεγάλου "πρέπει" τόσο νωρίς στη σεζόν, πώς θα το διαχειριστεί;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ