6.1 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Γεννημένος για… πτήσεις (pics+vids)

Ο Ζακ Όγκαστ αποτελεί το δεύτερο φετινό μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού και το Basketa.gr αποκαλύπτει ολόκληρη την πορεία του και αναλύει τι μπορεί να πετύχει ο 24χρονος σέντερ στην καριέρα του.

Το τουρκικό πρωτάθλημα αποτελεί ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν στον κόσμο, αν εξαιρεθεί φυσικά το ΝΒΑ. Οι ομάδες έχουν υψηλά μπάτζετ και παράλληλα μία καλή παρουσία στη συγκεκριμένη λίγκα αποτελεί συχνά… διαβατήριο για μία ομάδα του κορυφαίου επιπέδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κεμ Μπιρτς. Ο Καναδός ήταν ο προκάτοχος του Όγκαστ στην Ουσάκ και μετά από μία εξαιρετική σεζόν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

Το Basketa.gr σας παρουσιάζει τον Ζακ Όγκαστ ο οποίος βέβαια πρόλαβε τους τελευταίους μήνες να συστηθεί σε ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη και του χρόνου θα παίζει στην Ελλάδα για λογαριασμό των νταμπλούχων.

Παιδί της Μασαχουσέτης

Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1993 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης με τον πατέρα του, Ζαν Μπαζίλ Όγκαστ να είναι από την Αϊτή και να κάνει καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Η μητέρα του Λία Τζημούλη έχει ελληνική καταγωγή, καθώς ο παππούς της Λούης είχε μεταναστεύσει από το χωριό Αγιά Σωτήρα της Κοζάνης στις ΗΠΑ, το μακρινό 1949. Ως παιδί, ο μικρός Ζακ (ή Ζάκαρι Ελίας όπως είναι το πλήρες όνομά του) ήταν πιο αναπτυγμένο από τους υπόλοιπους συμμαθητές του ενώ παράλληλα φρόντισε να μάθει τόσο τα αγγλικά όσο και τα ελληνικά, ενώ ξέρει να μιλάει άπταιστα και Haitian Creole. Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό, πρόκειται για τοπική διάλεκτο στον τόπο καταγωγής του πατέρα του. Ξεκίνησε το Λύκειο έχοντας ήδη δείξει την κλίση του στο μπάσκετ. Αρχικά φοίτησε στο Μάρλμπορο και στην τελευταία του χρονιά μετακόμισε στο Νιου Χάμπτον όπου το άστρο του είχε αρχίσει να λάμπει, με αποτέλεσμα να επιλεγεί για το McDonald’s All-American Game που έλαβε χώρα στο «United Center», έδρα των Σικάγο Μπουλς. Αρκετά κολέγια του πρόσφεραν υποτροφίες, αλλά εκείνος πήρε εύκολα την τελική του απόφαση.

Στο κολέγιο έγινε… άντρας

Το φημισμένο Νοτρ Νταμ που εδρεύει στην Ιντιάνα θα τον φιλοξενούσε για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα κολέγιο που συνολικά έχει στείλει στο ΝΒΑ εξήντα αθλητές. Ανάμεσά τους και ο Ντέιβιντ Ρίβερς ο οποίος έπαιξε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Η κορυφαία φυσιογνωμία όμως που αναδείχτηκε μέσα από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ο Μπιλ Λαμπίερ ο οποίος κατέκτησε με τους Ντιτρόιτ Πίστονς τα πρωταθλήματα του 1989 και του 1990. Το μότο του κολεγίου είναι: «Vita Dulcedo Spes» που στα ελληνικά μεταφράζεται σε: «Ζωή, Γλύκα, Ελπίδα». Η αλήθεια είναι ότι συνήθως αυτό το σχολείο βγάζει παίκτες περιφέρειας ή φόργουορντ, αλλά ο Όγκαστ πείστηκε από τον προπονητή Μάικ Μπρι ο οποίος καθοδηγεί τους Fighting Irish από το 2000. Και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Πέρα από τη συμπαθητική πορεία της ομάδας (έφτασε δύο φορές στην Elite 8), ο ίδιος ο Όγκαστ μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βελτίωσή του ήταν σημαντική χρόνο με το χρόνο κι έφτασε την τελευταία σεζόν –όπου ήταν και ο αρχηγός της ομάδας– να «γράψει» κατά μέσο όρο σε 36 παιχνίδια, 14 πόντους, 10,7 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 1,1 τάπα. Παράλληλα έκανε μεγάλη αίσθηση η τρομερή εμφάνισή του στη νίκη επί του Ντιουκ με 84-79, όταν σταμάτησε στους 19 πόντους και τα 22 ριμπάουντ! Αφού λοιπόν ξόδεψε τέσσερις σεζόν στο κολέγιο είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα.

Το ντραφτ και οι Λέικερς

Δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του 2016 με την ελπίδα να τον διαλέξουν σε κάποιες από τις τελευταίες επιλογές του δεύτερου γύρου. Συνολικά οκτώ αθλητές που αγωνίζονταν στην θέση «5» ήταν ανάμεσα στους εξήντα «εκλεκτούς». Οι έξι από αυτούς προέρχονταν εκτός ΗΠΑ –όπως βεβαίως και ο Γιώργος Παπαγιάννης-, με τον Όγκαστ να μην ακούει τελικά ποτέ το όνομά του από τον Κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ. Παρ’ όλα αυτά δεν είχε περάσει απαρατήρητος και οι Λος Άντζελες Λέικερς του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει στο Σάμερ Λιγκ με τα χρώματά τους. Η απόδοσή του δεν ήταν εξαιρετική, αλλά ικανοποιητική, με αποτέλεσμα στις 29/8 να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Το «όνειρο» κράτησε όμως μέχρι τις 12/10 όταν οι «λιμνάνθρωποι» ανακοίνωσαν την αποδέσμευσή του. Σε αυτό το σημείο ο Όγκαστ είχε δύο επιλογές.

Η απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό

Η μία ήταν να περιμένει κάποια ομάδα να τον καλέσει για να υπογράψει συμβόλαιο με σκοπό να τον στείλει στο NBDL ή να του δώσει ευκαιρία μέσα σε δέκα μέρες να δείξει αν αξίζει. Η δεύτερη που τελικά επέλεξε ήταν να αποδεχτεί την πρόταση κάποιου συλλόγου από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προκειμένου να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο την επαγγελματική του καριέρα. Η Ουσάκ Σπορτίφ του έδειξε ότι τον θέλει πολύ και δεν δυσκολεύτηκε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για μία σεζόν. Σ’ έντεκα συμμετοχές στο Champions League ο 24χρονος σέντερ είχε κατά μέσο όρο 13,4 πόντους και 8,8 ριμπάουντ εντυπωσιάζοντας με την παρουσία του. Και μετά το αρχικό «μούδιασμα» καθώς βρέθηκε να παίζει για πρώτη φορά μακριά από τις ΗΠΑ, άρχισε να δείχνει στοιχεία των τρομερών προσόντων του. Στις 4/1/2017 πραγματοποίησε μία ασύλληπτη εμφάνιση. Στην εύκολη νίκη του συγκροτήματος του Οζάν Μπουλκάζ επί της Ρόζα Ράντομ με 96-76 ο Όγκαστ σημείωσε 31 πόντους και «κατέβασε» 14 ριμπάουντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκέντρωσε 36 βαθμούς στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης κι αναδείχτηκε MVP της αγωνιστικής. Όσοι βιαστούν να πουν ότι το έκανε με αδύναμο αντίπαλο, απλώς φρόντισε να επαναλάβει τη «μαγική» εμφάνιση πριν μερικές ημέρες, όταν η Ουσάκ έχασε από την Εφές εντός έδρας με 80-78, αλλά ο ανερχόμενος άσος σταμάτησε στους 22 πόντους και τα 19 ριμπάουντ κάνοντας τον Μπράιαντ Ντάνστον να μοιάζει με σέντερ της… σειράς.

Το μέλλον του και η Εθνική Ελλάδας

Με βάση τα όσα έχει δείξει μέχρι τώρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα που μπορεί να φτάσει ο Ζακ Όγκαστ. Το σίγουρο είναι ότι το ταβάνι του είναι ο… ουρανός, καθώς αν συνεχίσει να δουλεύει και να βελτιώνει πράγματα στο παιχνίδι του –όπως για παράδειγμα τα εύκολα φάουλ που κάνει-, τότε θα μπορέσει να κάνει την διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο. Το βέβαιο είναι ότι η ΕΟΚ από την πλευρά της κίνησε όταν έπρεπε τις απαραίτητες διαδικασίες και ο 24χρονος σέντερ απέκτησε από τις 12/5 ελληνικό διαβατήριο, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμος και για την Εθνική Ελλάδας.

Δείτε σε βίντεο ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του Ζακ Όγκαστ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ