17.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024

To άγαλμα, το Ορλάντο και οι αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ παραμένουν το θέρετρο διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Εβδομάδες μετά οι αντιδράσεις διατηρούν την ίδια δυνατή φωνή και πλέον είναι στοχευμένες εναντίον νόμων, διατάξεων, αλλά και πιο χειροπιαστών πραγμάτων: Όπως αγάλματα, ονόματα δρόμων που τιμούν ρατσιστές ή καταστάσεις που έχουν είχαν αυτό το χαρακτήρα. Όλα αυτά κάπου έχουν στο φόντο και το Ορλάντο και την επανεκκίνηση του ΝΒΑ.

Το άγαλμα

Ο Γιάννης Πουλόπουλος κάποτε τα είχε πει μια χαρά με το άγαλμα που συνάντησε. Το θέμα είναι πως αν ο Τζα Μοράντ προσπαθούσε να πει τον δικό του πόνο στο άγαλμα που υπάρχει στο Μάρεϊ του Κεντάκι, εκεί όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο, μάλλον θα βρισκόταν σε καμία φυλακή ή στη χειρότερη θα έβλεπε την πλάτη του Ρόμπερτ Λι.

Το μνημείο της συνομοσπονδίας που υπάρχει στην πλατεία του Μάρεϊ είναι για τον άσο των Μέμφρις Γκρίζλις ένα μνημείο ρατσισμού. Και γι' αυτό ζήτησε με επιστολή του να "αποσυρθεί" για να το πούμε ευγενικά. Ο Ρόμπερτ Λι ήταν στρατηγός των Νοτίων στον εμφύλιο των ΗΠΑ και οι απόψεις του για τους αφροαμερικάνους σκλάβους γεννούν μέχρι σήμερα έντονα συναισθήματα. Όπως όταν για παράδειγμα είχε δηλώσει πως "οι σκλάβοι πρέπει να απελευθερωθούν σε κάποια απροσδιόριστη ημερομηνία στο μέλλον που θα ορίσει ο Θεός". Μπορούσε από τη μία σε μανιφέστο που είχε γράψει ο ίδιος να δηλώνει αηδιασμένος από την κατάσταση των σκλάβων, αλλά ταυτόχρονα υποστήριζε το status quo απέναντι σε όποιον απαιτούσε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οπότε ο Τζα Μοράντ κάποιο δίκιο έχει όταν υποστηρίζει πως καλό θα ήταν (και) αυτό το άγαλμα να αποσυρθεί από την πλατεία του Μάρεϊ. Να πούμε δε πως δεν είναι το μόνο που υπάρχει στο Κεντάκι και παρουσίαζει τον Ρόμπερτ Λι. Υπάρχει και ένα δεύτερο στο Μπάρντστοουν.

 

Η διαφωνία

Υπάρχει ένα ρεύμα ανάμεσα στους παίκτες που υποστηρίζουν πως η επανέναρξη των αγώνων θα αποδυναμώσει το κίνημα κατά του ρατσισμού που φαντάζει να δυναμώνει μέρα με τη μέρα στις ΗΠΑ. Ο Λου Ουίλιαμς βρίσκεται στο γκρουπ αυτών που υποστηρίζουν πως οι αγώνες θα αποτελέσουν αντιπερισπασμό στις διαδηλώσεις και το εξήγησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του στο twitter.

Ο Ουίλιαμς τόνισε πως "αν είχαμε ένα παιχνίδι σήμερα και πήγαινες σπίτι να το παρακολουθήσεις. Αυτό λοιπόν είναι ένας αντιπερισπασμός σε όσα γίνονται".

Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος, αυτοί που υποστηρίζουν πως οι αγώνες μπορούν να γίνουν ένας ακόμη πόλος διαμαρτυριών, μια πολύ δυνατή φωνή η οποία μέσω και της τηλεόρασης μπορεί να φτάσει σε κάθε γωνιά της γης χρησιμοποιώντας την ίδια τη δυναμική του ΝΒΑ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ