15.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Έτσι διαμορφώνονται η Α1 και η Α2 Γυναικών

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ξεκαθάρισε το πλάνο της εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, ανακοινώνοντας πώς θα έχουν τα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 Γυναικών.

Οι δώδεκα ομάδες που συμμετείχαν στο φετινό πρωτάθλημα, το οποίο διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία και για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ελευθερία Μοσχάτου, ο ΟΑΧ, ο Σπόρτιγκ, η Νίκη Λευκάδας, ο ΠΑΟΚ, οι Εσπερίδες Καλλιθέας, η Δάφνη Αγ. Δημητρίου, ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου, ο ΠΑΣ Γιάννινα και τα Μελίσσια διατηρούν τη θέση τους στην Α1, αφού καμία ομάδα δεν υποβιβάζεται φέτος. Εάν, πάντως, κάποια ομάδα δηλώσει αδυναμία συμμετοχής ή αποχωρήσει δεν θα αντικατασταθεί από άλλη ομάδα για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.

Από την Α2 την άνοδο εξασφαλίζουν η ΕΦΑΟΖ από το Νότιο Όμιλο και ο Παναθλητικός Συκεών από το Βόρειο Όμιλο, ως πρώτοι στην κατάταξη στο σημείο της διακοπής. Ο τελευταίος είχε και πέρυσι δικαίωμα ανόδου στην Α1, ως πρωταθλητής, αλλά δεν το ενεργοποίησε, επιλέγοντας να παραμείνει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ. Την άνοδο πήρε έτσι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Φέτος, όμως, εάν δεν αποδειχθεί την άνοδο με σχετική πτώση σε κατηγορία δεν θα υπάρξει αντικατάσταση από άλλη ομάδα, σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε από την ΕΟΚ.

Η Α1 Γυναικών θα είναι και φέτος ενιαία και όπως αποφάσισε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα αποτελείται από δεκατέσσερις ομάδες, αντί των δώδεκα φετινών. Η Α2 Γυναικών θα περιλαμβάνει 43 ομάδες, μοιρασμένες σε ομίλους, με τη συμμετοχή των 21 σωματείων που παραμένουν, των δεκαέξι σωματείων που συμμετείχαν στο ειδικό πρωτάθλημα που δεν θα διεξαχθεί, των πρωταθλητών ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ σύμφωνα με την ειδική προκήρυξη και θα συμπληρωθούν με τους δεύτερους των ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ.

Οι ομάδες που παραμένουν στην Α2 από τη σεζόν 2019-2020 είναι οι Πρωτέας Βούλας, Ηλιούπολη, Αθηναϊκός, Πανιώνιος, Αγία Παρασκευή, Εύνικος, Φοίνικας Πειραιά, Αιγέας Χίου, Δαναοί Άργους και Αετός Καλλιθέας από το Νότιο Όμιλο και Άρης, Ηρακλής, Πανσερραϊκός, Α.Ε. Πυλαίας, Πιερικός Αρχέλαος, Αναγέννηση Ν. Ρύσιου, Απόλλωνας Καλαμαριάς, Πανόραμα, Ασπίδα Ξάνθης, ΜΕΝΤ και Ολύμπια Λάρισας από το Βόρειο Όμιλο.

Στην ΕΣΚΑ την άνοδο είχε ήδη εξασφαλίσει η ΑΕΚ Περιστερίου Δυτικών Προαστίων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αμύντα. Στην ΕΣΚΑΝΑ το Δ.Σ. έχει επικυρώσει τις βαθμολογίες όπως ακριβώς είχαν διαμορφωθεί μέχρι την ημέρα διακοπής της 11ης Μαρτίου του 2020 και βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων για την άνοδο από τους δύο ομίλους μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής πρωταθλήματος, με τους Α.Ο. Βάρης Αναγυρούς, Πήγασο Κορυδαλλού, Τερψιθέα Γλυφάδας και Ατρόμητο Πειραιά να προπορεύονται στο βαθμολογικό πίνακα όταν αποφασίστηκε η διακοπή.

Το ίδιο ισχύει και στην ΕΚΑΣΘ, καθώς όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή της: «Για το θέμα των βαθμολογιών, του τρόπου της κατάταξης των ομάδων στα πρωταθλήματα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου 20202-2021 θα αποφασίσουμε σε επόμενο Δ.Σ. αφού λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις απόψεις, τις προτάσεις σας και τις αποφάσεις της ΕΟΚ σχετικά με τα εθνικά πρωταθλήματα». Μετά τις 21 αγωνιστικές, που πρόλαβαν να γίνουν, ο Γ.Σ. Μενεμένης ήταν πρώτος και τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη δεύτερα.

Στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου δικαίωμα συμμετοχής θα είχαν οι πρωταθλητές ΕΣΚΑΗ, ΕΚΑΣΚ, ΕΣΚΑΣΕ, ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΕΣΚΑΚ, ΕΣΚ Κυκλάδων, Τ.Ε. Δωδεκανήσου, Τ.Ε. Χίου, Τ.Ε. Λέσβου, Τ.Ε. Σάμου από το Νότο και ΕΚΑΣΑΜΑΘ, ΕΣΚΑΘ, ΕΚΑΣΚΕΜ, ΕΚΑΣΔΥΜ, ΕΣΚΑΒΔΕ και ΕΚΑΣΧ από το Βορρά. Ο ΟΚΑ Αρκάδι έχει ήδη αναδειχθεί πρωταθλητής στην Κρήτη, ο ΒΑΟΛ στη Χίο και ο Θησέας Παναγιούδας στη Λέσβο, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα τις οριστικές αποφάσεις τους για την τελική κατάταξη και την άνοδο οι υπόλοιπες ενώσεις και τοπικές επιτροπές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Στα Δωδεκάνησα, η Τ.Ε. ΕΟΚ ανακοίνωσε ήδη πως ο πρωταθλητής θα είναι ένας εκ των ΓΑΣ Ιάλυσος και Γ.Σ. Διαγόρας, που είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στους τελικούς. Προβάδισμα ανόδου φαίνεται να έχουν και οι Α.Ε. Σαντορίνης, Γ.Σ. Έσπερος, ΓΕΑ Άμιλλα 2000, Οίακας Ναυπλίου, Πάνθηρες Καβάλας, Φίλιππος Βέροιας, Σ.Κ. Ιερισσός ’99 και Απόλλωνας Καρδίτσας, που ήταν μόνοι πρώτοι στην κορυφή της κατάταξης στο σημείο της διακοπής, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί επίσημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ