Η ώρα μηδέν πλησιάζει για την Ευρωλίγκα. Οι δείκτες μοιάζουν να γυρίζουν λίγο πιο γρήγορα, καθώς η απόφαση για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η διοργάνωση (και μαζί και το EuroCup) αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο (25/5) μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Το πρώτο «όχι» ειπώθηκε από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τους παίκτες, στη χθεσινή (23/5) συζητήσή τους με τον Τζόρντι Μπερτομέου, με το λόγο να ανήκει πλέον στα σωματεία.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει από τις 12 Μαρτίου ουσιαστικά, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή των δύο διοργανώσεων με τα... ημερολόγια λίγο αργότερα να κυκλώνουν την 24η Μαϊου ως την καταλυκτική ημερομηνία για τις επίσημες ανακοινώσεις. Για το «ναι» ή «όχι» των ομάδων. Η Ευρωλίγκα δεν πηγαίνει ακριβώς ενωμένη σε αυτή την ιστορία, καθώς η πρώτη ρωγμή παρουσιάστηκε όταν συζητήθηκε το θέμα των συμβολαίων των παικτών. Κάποιες ομάδες διαφώνησαν για αυτό το 80% ή 85% που θα πρέπει να καταβληθεί προς τους αθλητές αντίστοιχα αν δεν ολοκληρωθεί ή αν ολοκληρωθεί η σεζόν. Παναθηναϊκός και Μακάμπι Τελ Αβίβ εξέφρασαν και δημοσίως τη διαφωνία τους θεωρώντας πως ειδικά «αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν θα έχει γίνει το 65% των αγώνων».
Απόφαση πλειοψηφίας (;)
Η πλειοψηφία ανάμεσα στις έντεκα ομάδες που έχουν τα... βαριά συμβόλαια, τα πολυετή, οδήγησε στην απόφαση μετά από συζητήσεις με την ELPA. Η πλειοψηφία θεωρητικά είναι αυτή που θα αποφασίσει και τώρα. Για να κάνει η Ευρωλίγκα το επόμενο βήμα θα πρέπει να πουν το «ναι» οι έξι από τις έντεκα ομάδες που έχουν θέση στο τραπέζι. Ακόμη και το 6-5 θα φέρει τζάμπολ. Το θέμα είναι πως οι ομάδες που θα κληθούν να αγωνιστούν δεν είναι έντεκα, αλλά 18... Και αν το καλοσκεφτεί κάποιος δεν είναι 18, αλλά 26, αφού η όποια απόφαση θα αφορά και το EuroCup, το οποίο βρίσκεται στη φάση των Προημιτελικών. Κοινώς οι έξι θα αποφασίσουν για τις 26!
Μένοντας στις έντεκα που θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι στις δύο διοργανώσεις, φαίνεται να υπάρχουν κι εκεί διαφορετικές τάσεις, με τις ομάδες να κινούνται και σε διαφορετικές ταχύτητες. Σε κάποιες χώρες οι προπονήσεις έχουν αρχίσει λίγο νωρίτερα, σε κάποιες δεν έχουν αρχίσει καν, σε κάποιες πόλεις τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα, κάποιες άλλες μόλις τώρα αρχίζουν να βγαίνουν από το... καβούκι τους.
Διαφορετικές καταστάσεις
Οι έντεκα ομάδες που θα κληθούν να ψηφίσουν είναι οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αναντόλου Έφες, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις Κάουνας. Εκπροσωπούνται επτά χώρες στις οποίες επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, όχι μόνο αναφορικά με τον κορονοϊό, αλλά και με το έχουν επαφή με την... μπάλα ή όχι.
Η Ισπανία είναι μια κατηγορία μόνη της, καθώς η ACB έχει αποφασίσει την επανέναρξη και μάλιστα την Παρασκευή (22/5) ανακοίνωσε και την πόλη που θα φιλοξενήσει τους δύο ομίλους των δώδεκα ομάδων: Τη Βαλένθια. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια θα μπουν ήδη σε διαδικασία αγώνων, όπως και η Ουνικάχα Μάλαγα (EuroCup).
Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει τις προπονήσεις για την επανέναρξη του δικού της πρωταθλήματος, οπότε η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα έχει πατήσει παρκέ. Η Αναντόλου Έφες έστειλε ανάμικτα μηνύματα με τον GM να λέει να πως δεν βλέπει επανεκκίνηση και τον Εργκίν Αταμάν να ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ξανά και ξανά πως θέλει να ξαναρχίσει η διοργάνωση. Βλέπει άλλωστε πως είναι η ευκαιρία του να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Το πρωτάθλημα Τουρκίας να υπενθυμίσουμε έχει διακοπεί οριστικά. Η Ζαλγκίρις Κάουνας κάνει προπονήσεις, όπως και ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα, όχι όμως και ο Παναθηναϊκός. Τα πρωταθλήματα της Λιθουανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της VTB League έχουν διακοπεί οριστικά. Στις περισσότερες χώρες οι ξένοι δεν έχουν επιστρέψει στις ομάδες τους.
Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για "όχι" από ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε και Αρμάνι Μιλάνο, ενώ υπέρ είναι η Αναντόλου Έφες, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπασκόνια, η Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Σύγκρουση στο καλεντάρι
Μία ακόμη παράμετρος που μπαίνει στο παιχνίδι είναι αυτή της σύγκρουσης στο καλεντάρι. Οι λίγκες της Ισπανίας και του Ισραήλ έχουν ανακοινώσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων. Το λογικό είναι αφού μιλάμε για Ιούνιο – Ιούλιο, να συμπέσουν με αυτές των αγώνων της Ευρωλίγκας. Μπαρτσελόνα και Μακάμπι Τελ Αβίβ έχουν ήδη ανακοινώσει πως αν κληθούν να δώσουν απάντηση στο δίλημμα, τότε θα επιλέξουν να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα. Αν κάποια ομάδα θελήσει να αγωνιστεί σε δύο διοργανώσεις, τότε μπαίνουν άλλα ερωτήματα και πολύ σημαντικά με πρώτο και βασικότερο το πώς θα μετακινηθούν. Υποτίθεται πως και στις δύο περιπτώσεις όλες οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στις δύο πόλεις και σε σχετική απομόνωση πηγαίνοντας μόνο από το γήπεδο στο ξενοδοχείο και αντίστροφα. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αν έπρεπε να μετακινηθούν από χώρα σε χώρα για να αγωνιστούν σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα; Το Ισραήλ ήδη αναζητά εναλλακτικά σενάρια στο δικό του καλεντάρι, ενώ η Ισπανία ανακοινώνει διεξαγωγή αγώνων... express: Θέλει να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα σε 20 μέρες ως τις 30 Ιουνίου, ώστε μετά να αγωνιστούν οι ομάδες της Ευρωλίγκας.
Αντιδράσεις παικτών
Η σταδιακή επανέναρξη των προπονήσεων των ομάδων έφερε διαφορετικές αντιδράσεις σε διαφορετικές χώρες και από διαφορετικούς παίκτες. Στο Ισραήλ η λίγκα έφτασε να «τιτιβίζει» κατά του Σκότι Ουίλμπεκιν, του γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Ουίλμπεκιν, από τους σταρ της λίγκας και της Ευρωλίγκας, διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό όπως απαιτείται από την ανακοίνωση της Winner League για τους παίκτες. Κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν πάντως δεν τα λες και παράλογα. Όπως πως μπορεί να θεωρείται ασφαλές να παίζεται ένα παιχνίδι επαφών και μην είναι ασφαλές να πας το παιδί σου στο πάρκο. Ή πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των παικτών αν οι ίδιοι πηγαίνουν γήπεδο – σπίτι, αλλά η οικογένειά τους πάει για παράδειγμα απλά στο σούπερμαρκετ; Δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί ο ιός; Απλές ερωτήσεις με θεωρητικά απλές, αλλά τελικά πολύ δύσκολες απαντήσεις.
Μην ξεχνάμε και αυτούς που απλά δεν θα μπορέσουν καν να ταξιδέψουν ενδεχομένως λόγω των αποφάσεων των κυβερνήσεών τους. Κάποιοι από αυτούς ίσως να μην αγωνιστούν καν με τις ομάδες τους. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι το Ντιλέινι και της Μπαρτσελόνα. Και μια που είπαμε για Μπαρτσελόνα: Ο Αμπρίνες έχει τις δικές του επιφυλάξεις και κανείς δεν μπορεί να τον αδικήσει. Όπως παραδέχθηκε την Παρασκευή (22/5) η γυναίκα του είναι έγκυος και δεν θέλει να ρισκάρει την υγεία της και μαζί, ενδεχομένως, και του παιδιού τους.
Υπάρχει και κάτι ακόμη: Πολλοί παίκτες και παρά πολλοί γυμναστές και μέλη ιατρικών επιτελείων έχουν σημάνει των κώδωνα του κινδύνου για τους αθλητές! Θεωρούν πως μια προετοιμασία δύο εβδομάδων δεν αρκεί για τους παίκτες, μπορεί να φέρει τραυματισμούς και μάλιστα σοβαρούς. Λίγες γραμμές, μικρή αναφορά για το ίσως σοβαρότερο πρόβλημα όλων!
Όλα αυτά οδήγησαν τους παίκτες να ξεκαθαρίσουν με συντριπτική πλειοψηφία πως δεν θέλουν την επανέναρξη της σεζόν στη συζήτηση την οποία είχαν με τον Τζόρντι Μπερτομέου χθες (24/5) με τους Σπανούλη, Παπανικολάου, Καλάθη και Βουγιούκα να παίρνουν μέρος εκπροσωπώντας τις ελληνικές ομάδες. Ίσως είναι και το «όχι» που μετράει περισσότερο, αφού αυτοί είναι που θα μπουν στο παρκέ και θα διακινδυνεύσουν θεωρητικά την υγεία τους είτε εξαιτίας του κορονοϊού, είτε εξαιτίας τραυματισμών μετά από τόση απραξία.
Οι πόλεις και το κέρδος
Όποια πόλη αναλάβει να φιλοξενήσει αυτόν τον επίλογο της φετινής σεζόν σε Ευρωλίγκα και EuroCup παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 500 άτομα από τις ομάδες και μόνο, οι οποίοι θα φτάσουν από διαφορετικές χώρες. Και υπάρχουν και άλλοι περίπου 180 που θα ταξιδέψουν για το EuroCup.
Οι πόλεις που έχουν ζητήσει να διοργανώσουν τα παιχνίδια θεωρούν ότι το κέρδος θα είναι μεγάλο, αφού είναι μια τονωτική ένεση στο οικονομικό κομμάτι και για την πόλη, αλλά και τους χορηγούς τους. Βελιγράδι και Κάουνας/Βίλνιους θεωρούνται αυτές που έχουν το μεγαλύτερο προβάδισμα και είναι και αυτές που «κυνηγούν» περισσότερο τη διοργάνωση.
Η Κωνσταντινούπολη μπήκε στη μάχη την τελευταία στιγμή, αλλά έχει έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα: Η Turkish Airlines δήλωσε διατεθειμένη να πληρώσει τα έξοδα αν οι αγώνες γίνουν στην Τουρκία! Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λουμπλιάνα βρέθηκαν στην εξίσωση. Στη ζυγαριά για την τελική απόφαση μπαίνουν γήπεδα, ξενοδοχεία, αλλά και τα νοσοκομεία που διαθέτει η κάθε πόλη.
Οικονομικός πονοκέφαλος
Το μεγαλύτερο κίνητρο πίσω από την προσπάθεια για επανέναρξη των αγώνων είναι το οικονομικό. Αρχικά, το πιο απλό: Η Ευρωλίγκα επίσης θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα όσων είχαν σπεύσει να αγοράσουν εισιτήρια για το Final Four της Κολωνίας. Μετά μπαίνουμε στα πιο σοβαρά.
Τα τηλεοπτικά συμβόλαια ήδη επαναδιαπραγματεύονται και οι χορηγοί γκρινιάζουν. Και οι δύο ξεκαθαρίζουν πως δεν θα πληρώσουν για μισή χρονιά όσα θα έδιναν για ολόκληρη, όσο κι αναγνωρίζουν πως δεν είναι υπεύθυνες οι ομάδες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί με κάποιο τρόπο η σεζόν για να βάλουν το χέρι στην τσέπη και πολύ περισσότερο να κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουν για την επόμενη χρονιά! Είναι και το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν όλοι μάλλον λίγο περισσότερο από την άμεση επανέναρξη. Δείχνει πιο λογικό να βάλεις τις βάσεις για να μπεις σε μια σεζόν με κόσμο στην εξέδρα, παρά να τελειώσεις μια σεζόν, με απώλειες παικτών, ενδεχομένως κακό θέαμα και μόνο τηλεοπτική κάλυψη με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Τζόρντι Μπερτομέου είχε δηλώσει πως «αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια 100% όλων των μελών των αποστολών» δεν θα γίνουν αγώνες» και πως θα υπακούσει στις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των ειδικών. Μένει να ακούσουμε και να μάθουμε τι εγγυήσεις και τι οδηγίες υπάρχουν, μαζί με την ανακοίνωση της απόφασης για restart ή όχι... Πάντως οι συσκέψεις αυτών των ημερών θα γίνουν διαδικτυακά, καθώς δεν είναι ασφαλές να ταξιδέψουν όλοι και να βρεθούν σε ένα δωμάτιο για να μιλήσουν!
Οι ημερομηνίες κλειδιά
12.03.2010 Ανακοίνωση αναστολής της Ευρωλίγκας, αλλά και του EuroCup (https://mediacentre.euroleague.net/mediacentre/en/press_releases/single/1034?app=2 )
25.03.2020 Τηλεδιάσκεψη στην οποία ξεκαθαρίζεται πως προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν και όχι μόνο τα play offs, αλλά να διεξαχθεί κανονικά όλο το πρόγραμμα της κανονικής περιόδου. (https://mediacentre.euroleague.net/mediacentre/en/press_releases/single/1068?app=2 )
09.04.2020 Νέα Τηλεδιάσκεψη, στην οποία μπαίνει στο τραπέζι το θέμα των συμβολαίων γνωστοποιώντας τη διεξαγωγή διαλόγου με το σύνδεσμο παικτών, αλλά και αυτό των προπονητών. (https://mediacentre.euroleague.net/mediacentre/en/press_releases/single/1081?app=2 )
16.04.2020 Ο Τζόρντι Μπερτομέου δίνει συνέντευξη Τύπου στην οποία κάνει μια ανακεφαλαίωση της κατάστασης, των συζητήσεων και τηλεδιασκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί με τις ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές, στέκεται ιδιαίτερα στις οικονομικές συνέπειες της αναστολής των δύο διοργανώσεων και ξεκαθαρίζει πως προτεραιότητα παραμένει η επιστροφή στη δράση. Ανακοινώνει παράλληλα πως η Ευρωλίγκα επιθυμεί την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και πως το πλάνο είναι να γίνουν οι αγώνες σε μία πόλη. Ανακοινώνει επισήμως πως το Final Four δεν θα διεξαχθεί 22-24 Μαϊου στην Κολωνία. Και πως το πρωτόκολο για την επιστροφή στη δράση έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Τρεις μέρες για να επιστρέψουν οι παίκτες στις ομάδες τους, δύο εβδομάδες καραντίνας, δύο εβδομάδες προετοιμασίας πριν αρχίσουν οι αγώνες με τους αγώνες να ολοκληρώνονται τον Ιούλιο. Τόνισε δε, πως η απόφαση θα ληφθεί από τις ομάδες και πως ευελπιστεί πως η κατάσταση αυτή δεν θα επηρεάσει και τη σεζόν 2020-21.
23.04.2020 Ανακοίνωση της συμφωνίας με την ELPA, την Ένωση Παικτών της Ευρωλίγκας που κάνει λόγο για καταβολή του 85% του συμβολαίου κάθε αθλητή αν ολοκληρωθεί η σεζόν και του 80% στην αντίθεση περίπτωση. ( https://mediacentre.euroleague.net/mediacentre/en/press_releases/single/1097?app=2)
23.04.2020 Γνωστοποίηση των ημερομηνιών – κλειδί για τη συνέχεια
24/5: Απόφαση για το αν συνεχιστούν Ευρωλίγκα και EuroCup ή θα διακοπούν
29/5-11/6: Καραντίνα για τα μέλη της κάθε ομάδας αν είναι απαραίτητη
12/6-2/7: Προετοιμασία για τις ομάδες
4-17/7: Διεξαγωγή των αγώνων του EuroCup σε ένα γήπεδο
4-26/7: Διεξαγωγή των αγώνων της Ευρωλίγκας σε ένα γήπεδο
23.05.2020 Σύσκεψη αρχηγών ομάδων και Ευρωλίγκας για το αν θα ολοκληρωθεί η Ευρωλίγκα, παρουσία και εκπροσώπων των 11 ομάδων που έχουν συμβόλαιο τύπου Α
25.05.2020 Ψηφοφορία για τη συνέχεια ή όχι της διοργάνωσης ανάμεσα στους εκπροσώπους των 11 ομάδων που έχουν συμβόλαιο τύπου Α. Ανακοίνωση από τον Τζόρντι Μπερτομέου μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της απόφασης των σωματείων