18.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Χρήστος Νίκου : «Ήρθε η ώρα για restart με αναδιάρθρωση προς τη σωστή κατεύθυνση»

Αν ψάχνετε για ένα διαφορετικό στυλ ομάδας, χτισμένο σε υγιή πρότυπα, ρίξτε μια ματιά προς Θεσσαλονίκη, και δε προς Ευκαρπία, και τον προπονητή της, τον Χρήστο Νίκου.

Ο 41χρονος τεχνικός γεννήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, και τα εδώ και 15 χρόνια έχει άρτια γνώση στο να βελτιώνει και δημιουργεί νέους αθλητές, έχοντας ειδικότητα στις νεαρές ηλικίες, και είναι ο προπονητής που έχει απάντηση στο ποιο είναι το επίπεδο των νεαρών αθλητών που «κυκλοφορούν» στο βόρεια Ελλάδα, και μέσω του basketa.gr παρουσιάζει το πρόγραμμα του, το σκεπτικό του, αλλά και αναλύει τον τρόπο που ανέλαβε ουσιαστικά μια παρατημένη Ευκαρπία στα τέλη του 2016, και μέσα σε μερικά χρόνια την μετέτρεψε σε ομάδα πρότυπο, δουλεύοντας με νέα πρόσωπα και παρουσιάζοντας τα στο ευρύ κοινό.

Από το 2009 ως και το 20015 εργάστηκε ως μέλος των τεχνικών τιμ , τόσο σε ΠΑΟΚ, όσο σε Άρη αλλά και Ηράκλή, ενώ το ίδιο έκανε σε Στρατωνι αλλά και σε Ευκαρπία, η οποία έμελλε να του δώσει και την πρώτου δουλειά ως πρώτος προπονητής, ενώ την σεζόν 2017-2018 βρέθηκε παράλληλα και στο ΔΕΚΑ, το οποίο βοήθησε να χτίσει τις βάσεις για να βρίσκεται φέτος στην Γ' Εθνική.

Ο Έλληνας τεχνικός είδε την ομάδα του να κερδίζει στα Ιωάννινα τον ΠΑΣ, όντας η μοναδικό που το πέτυχε, να έχει κερδίσει Καβάλα, Δόξα Λευκάδας, και μέσω του basketa.gr μας αναλύει το σκεπτικό του, μιλάει για την ανάγκη ενός ολικού restart και για αναδιάρθρωση προς την σωστή κατεύθυνση».

Πως περνάει ο καιρός στην καραντίνα, και αν θεωρείς ότι τα πρωταθλήματα θα επιστρέψουν στη δράση, αν και αυτό πλέον μοιάζει απίθανο : «Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους αρχικά. Είναι περίεργη περίοδος για όλους, πόσο μάλλον για όλους εμάς που περνάμε καθημερινά 3-4 ώρες στο γήπεδο και είμαστε αναγκασμένοι να περιοριστούμε σπίτι μας. Εγώ προσωπικά έκανα πράγματα που τα ανέβαλα πολύ καιρό , αναδιοργάνωσα και επιτέλους αρχειοθέτησα λίγο τις μπασκετικές σημειώσεις που είχα σκόρπιες απο την περίοδο που είχα πάει Αμερική, είδα αγώνες, παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια και clinics και χρησιμοποιώ αυτή την περίοδο παύσης όσο καλύτερα μπορώ.

Άποψη μου όμως είναι ότι  ορθώς τα πρωταθλήματα δεν πρέπει να συνεχιστούν! Ακουγόταν αχνά ότι υπήρχε ένα σενάριο επιστροφής στο γήπεδο, αλλά δεν ξέρω πως θα γινόταν αυτό, καθώς αυτή την στιγμή προέχει πάντα η υγεία όλων και μετά όλα τα άλλα. Παρόλα αυτά, και πριν τις τοποθετήσεις της πολιτείας, είχα κάνει μια γενική συζήτηση με τον γυμναστή της ομάδας για αυτό το θέμα και είναι γεγονός ότι μετά απο δυο μήνες απραξίας,  η κατάσταση των αθλητών δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή, όλοι οι δείκτες θα ήταν μειωμένοι 15-20% και θα έπρεπε να υπάρξει ένα minimum 3-4 εβδομάδων προετοιμασίας μέχρι να παιχτεί το πρώτο παιχνίδι. Καμία ομάδα όμως δεν θα ήταν ίδια, ο κίνδυνος τραυματισμών θα ήταν μεγάλος , η φόρμα και ο ρυθμός που είχαν οι ομάδες από τις συνεχόμενες προπονήσεις και αγώνες δεν θα βρισκόταν ποτέ και σίγουρα οι ομάδες θα εμφανίζονταν διαφορετικές από αυτό που τελείωσαν τον Μάρτιο.

Αλλά σε ποιες συνθήκες? Μιλάμε για ένα παιχνίδι επαφών! Ποια η κατάσταση των γυμναστηρίων?  Οι ομάδες είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν οικονομικά? , Πως θα ταξιδευούν οι ομάδες?, Κεκλεισμένων θυρών παιχνίδια? Έσοδα? Χορηγοί? Είναι οι ομάδες έτοιμες? Είναι κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τους αρμόδιους σοβαρά πριν πάρουν κάποια απόφαση, και βλέπω ήδη ότι έχουν βγει κάποιες ανακοινώσεις προς την σωστή κατεύθυνση να παραμείνουν κλειστά τα γυμναστήρια μέχρι Ιούνιο και βλέπουμε, οπότε και με αυτό θεωρώ πλέον απίθανη την συνέχιση των πρωταθλημάτων».

Ανέλαβες την Ευκαρπία τον Δεκέμβρη του 2016, με ρεκόρ 1-7 στην Γ' Εθνική. Κατάφερες ωστόσο να χτίσεις μια ομάδα με νέα παιδιά, με μερικούς από αυτούς να αποτελούν περιζήτητους παίκτες, πετυχαίνοντας αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να κάνουν οι «μικρότερες» ομάδες, δηλαδή την παραγωγή αθλητών : «Ήτα μια δύσκολη περίοδος τότε γιατί η ομάδα μόλις είχε πέσει απο την Β' Εθνική και έπρεπε να σταθεί στην Γ' με 18χρονους αθλητές κατά κόρον. Ήμασταν τελευταίοι βαθμολογικά όταν ήρθα στην ομάδα, με επιμονή και πολύ δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας, βάζοντας σταδιακά την δική μου φιλοσοφία έχοντας και λίγη τύχη τερματίσαμε στην 7η θέση. 

Λίγα χρόνια λοιπόν μετά,  62 νίκες και 1 Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής μπορώ να πω ότι έχουμε βρει ένα ενδιαφέρον μοντέλο το οποίο λειτουργεί στην ομάδα και στις συνθήκες που βρισκόμαστε:

-Στήριξη χωρίς πίεση Διοικητικά

-Χαμηλός ΜΟ ηλικίας

-Ταλέντο

-Διάθεση για προπόνηση ακόμη και απο τους “Μεγάλους” (που είναι πολύ σημαντικό κάποιος ανεξαρτήτου ηλικίας να μπαίνει στο γήπεδο και να θέλει να αποδείξει τον εαυτό του!)

-Στοχευμένο πρόγραμμα πάνω στην φιλοσοφία μας

Γνωρίζοντας όλη την πραγματικότητα της βόρειας Ελλάδας, πώς το κατάφερες αυτό, και αν υπάρχει ταλέντο στην εποχή μας : «Η δική μου φιλοσοφία που την έχει υιοθετήσει και η ομάδα, είναι να δίνουμε συνεχώς ευκαιρίες σε αθλητές που είναι διατεθειμένοι να τις αρπάξουν και να δείξουν ότι έχουν την διάθεση να διακριθούν σε υψηλό επίπεδο, μέσα σε ένα περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να εξελιχθούν σαν παίκτες και κυρίως σαν άνθρωποι, προσωπικός μου στόχος είναι να αναπτύξουν όλοι οι παίκτες ένα “winning mentality” που θα τους βοηθήσει μελλοντικά στην ζωή τους και στην μπασκετική τους καριέρα,  αυτό που λέμε καθημερινά στο κέντρο του γηπέδου είναι “Βρισκόμαστε εδώ γιατί θέλουμε να κερδίζουμε, δεν κάνουμε εκπτώσεις σε τίποτα!”,

Σε αυτή την προσπάθεια να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα νικητών και όχι μια μετριότητα, ο αλληλοσεβασμός καθώς και η εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε είναι απο τα πιο σημαντικά κομμάτια του παζλ. 

 Όλα ξεκινάνε την μεταγραφική περίοδο το καλοκαίρι και ίσως ακόμα νωρίτερα στην μεταβατική περίοδο, όπου βλέπουμε παίκτες που θα μπορούσαν να γίνουν κομμάτια της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Η χημεία μεταξύ των παικτών είναι σημαντικό κομμάτι για το συλλογικό μπάσκετ που παίζουμε,  ο χαρακτήρας, η νοοτροπία και η προσωπικότητα των παικτών που ψάχνουμε είναι εξίσου σημαντικός με το ταλέντο, έτσι θέτουμε κάποιες ερωτήσεις :  Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του ;, Τον ενδιαφέρει η ομάδα ; Τον ενδιαφέρουν οι συμπαίκτες του ; Τι προτεραιότητες έχει ;  Είναι νικητής ; Τι περιθώρια βελτίωσης έχει ; Μπορεί να αποδεχτεί τον ρόλο του ; Ποια είναι η γλώσσα του σώματος του ;  Κάνουμε συνομιλίες με  προπονητές του, έχουμε feedback απο συμπαίκτες του και κάνουμε την επιλογή μας φυσικά πάντα σε συνδυασμό με τα  λίγα διαθέσιμα οικονομικά μας. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι να σας πω την αλήθεια, όλα τα άλλα έρχονται εύκολα μέσα απο τις προπονήσεις και την δουλειά μας μέσα στο γήπεδο, κάτι που οι περισσότεροι εκτιμούν και έρχονται στην ομάδα συγκεκριμένα για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί ξέρουν όταν τελειώσει η χρονιά και θα είναι καλύτεροι. 

Νομίζω ότι υπάρχει πολύ ταλέντο εκεί έξω, και ναι βγαίνουν παίκτες!  Όλα είναι θέμα επιλογών, των ομάδων , των προπονητών άλλα και των αθλητών που συχνά επηρεάζονται απο πολλούς παράγοντες. 

- Oι ομάδες πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στις επιλογές των προπονητών και να τους στηρίξουν, είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ευχάριστα μεσοπρόθεσμα, χρειάζεται υπομονή!

- Οι προπονητές πρέπει να πάρουν κάποια ρίσκα και να δώσουν τον χώρο που χρειάζονται οι νέοι αθλητές στις ομάδες τους. 

- Οι παίκτες απο την πλευρά τους πρέπει να στοχεύουν να βρίσκονται σε ομάδες που θα έχουν ουσιαστικό ρόλο,  να επιλέξουν να αγωνιστούν σε ένα σωστό πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει να εξελίξουν το παιχνίδι τους, όχι να ψάχνουν την γρήγορη διαδρομή,  ως συνήθως για τον δρόμο προς την επιτυχία πρέπει να πάρεις τις σκάλες και όχι το ασανσέρ!».

Ποιος ο βαθμολογικός στόχος της ομάδας σας , και θεωρείς ότι είστε η ομάδα της σεζόν? Μεγάλη συζήτηση γίνεται για αναδιάρθρωση από την Α2 και κάτω : «Η Διοίκηση διαθέτοντας απο τα χαμηλότερα οικονομικά της κατηγορίας έθεσε σαν στόχο την σωτηρία όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε δεύτερη φάση, να τερματίσουμε όσο ποιο ψηλά μπορούσαμε, η προηγούμενη εμπειρία της Β' εθνικής δεν είχε καλή κατάληξη το 2015 οπότε καταλαβαίνετε υπήρχε μεγάλο άγχος.

Εγώ προσωπικά πάντα θέλω η ομάδα μου να είναι ανταγωνιστική και να έχει σαν στόχο να κερδίζει κάθε παιχνίδι! Σίγουρα πολλοί θεώρησαν ότι είμαστε η έκπληξη της κατηγορίας αλλά νομίζω ότι είμαστε απο τις λίγες ομάδες που κράτησαν όλο τον κορμό τους και προσέθεσαν μόνο 4 νέους παίκτες, και ήξερα ότι σίγουρα θα παίζαμε νωρίς ωραίο και ουσιαστικό μπάσκετ, έχοντας καταφέρει μεγάλες νίκες με όλους τους πρωτοπόρους όπως Ιωάννινα, Καβάλα, Λευκάδα, δεν ξέρω αν είμαστε η ομάδα της σεζόν θα αφήσω άλλους να το κρίνουν αυτό. Σίγουρα όμως παίξαμε ωραίο μπάσκετ και δίναμε το 100% σε κάθε παιχνίδι!

Μια αναδιάρθρωση στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου πρέπει να νομίζω να γίνει άμεσα και είναι στην σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο για να τελειώσουν φέτος τα πρωταθλήματα χωρίς να αδικηθεί κάνεις. Νομίζω αν μπει αυτό σαν βάση μιας αναδιάρθρωσης χωρίς άλλο επιχείρημα θα είναι λάθος και μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει κανέναν, πρέπει να καθίσουν η ΕΟΚ με όλες τις ομάδες και να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν προτάσεις  υλοποιήσιμες άμεσα. (Αναδιάρθρωση, Προβολή πρωταθλημάτων, κεντρική οικονομική διαχείριση, χορηγίες, επιδοτήσεις ακριτικών περιοχών, αναπτυξιακά πρωταθλήματα, αναβάθμιση U20 πρωταθλημάτων, και άλλα πολλά ,ιδέες νομίζω υπάρχουν πολλές)».

Είσαι προπονητής και άνθρωπος με άποψη, έχοντας θητέψει και στον ΠΑΟΚ δίπλα στον Σούλη Μαρκόπουλο. Ποία η δική σου άποψη Πως βλέπεις το οικονομικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια : «Νομίζω τα οικονομικά των ομάδων θα είναι ένα 35% κάτω σίγουρα, έχοντας βιώσει απο κοντά όλες τις επαγγελματικές ομάδες της πόλης της Θεσσαλονίκης και γνωρίζοντας πως κινούνται σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν το πλάνο τους την μετά κορονοϊου εποχή (δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ομάδες στο εξωτερικό που έχουν ζητήσει να υποβιβαστούν κατηγορία για να ανταπεξέλθουν), τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ένα γενικότερο οικονομικό πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αθλητισμός και το μπάσκετ θα είναι παράπλευρες απώλειες της όλης κατάστασης που θα δημιουργηθεί, ας μην ξεχνάμε ότι προ Covid19 το μπάσκετ δεν ήταν και στα καλύτερα του και θα εθελοτυφλούσαμε αν λέγαμε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα σε όλες τις κατηγορίες! Ίσως ήρθε η ώρα για ένα Restart, οι ομάδες πρέπει αν βρούνε νέους τρόπους να προσεγγίσουν διαφορετικά το κοινό τους, τους χορηγούς τους, της ακαδημίες τους και γενικότερα τον τρόπο σκέψης τους, ώστε να να καταφέρουν να δημιουργήσουν ξανά κάτι απο την αρχή. Δεν είναι κάτι δύσκολο, διάθεση και πλάνο δράσης χρειάζεται, ας μην ξεχνάμε οτι ιστορικά ο αθλητισμός πάντα ανθούσε σε περιόδους κρίσης και προβλημάτων γιατί πάντα θα είναι μια διέξοδο της κοινωνίας απο τα προβλήματα της».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ