12.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Γκουγκουτούδης: «Να γίνει αλλαγή που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα»

Ο Παναγιώτης Γκουγκουτούδης ανέλαβε τους Τιτάνες Παλαμά εν μέσω της αγωνιστικής σεζόν 2019-2020. Η ομάδα του με δεδομένο την μέχρι τώρα βαθμολογία δείχνει να «έσωσε» την χρονιά και να συνεχίζει και την επόμενη στον 3ο όμιλο της Γ Εθνικής.

Πόσο συμφωνεί ο τεχνικό με το συγκεκριμένο σενάριο, είναι αυτό που θα δώσει την καλύτερη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα εθνικά πρωταθλήματα, λόγω του κορωνοϊου; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και το πως θα βελτιωθούν τα εύθραυστα κομμάτια στο… οικοδόμημα του μπάσκετ δόθηκαν από τον κόουτς της ομάδας από τον Παλαμά στο basketa.gr.

Κόουτς θεωρείς ότι θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα;
«Αυτό που βλέπω είναι ότι όσο προχωράμε στην άμβλυνση των περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί, λόγω την πανδημικής κρίσης, έτσι σιγά σιγά θα μπούμε και σε μια διαδικασία να κινήσουμε τα ομαδικά αθλήματα και μεταξύ αυτών και το μπάσκετ, είτε σε επίπεδο προπονήσεων είτε σε επίπεδο αγωνιστικών υποχρεώσεων. Δεν μπορώ να σας πω κάτι αναφορικά με το μέλλον καθώς αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με την πορεία της καμπύλης που αποτυπώνει την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας. Θα ήθελα να προέκυπτε ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε απόφαση επικαιροποίησης μιας ημιτελούς διαδικασίας θα ήταν στην λάθος κατεύθυνση. Οπότε προφανώς και δεν θα μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αποφάσεων. Δηλαδή θεωρώ ότι οποιαδήποτε απόφαση επικαιροποίησης μιας ημιτελούς διαδικασίας όπως είναι το φετινό πρωτάθλημα, θεωρώ ότι είναι λάθος. Επομένως θεωρώ να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί μέσα στο γήπεδο».

Πόσο εφικτό είναι να ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα, από τη στιγμή που βλέπεις την κατάσταση από δυο πλευρές, αυτή του προπονητή αλλά και αυτή του στέλεχος πολιτικής προστασίας;
«Καλώς ή κακώς και επειδή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν παράμετροι (και έτσι γίνεται σε επιτελικό επίπεδο) που δεν έχουν να κάνουν μόνο και μόνο με την πορεία του ιού. Δηλαδή υπάρχει έναν γενικότερο φάσμα, όπως πχ η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, είναι δηλαδή πράγματα τα οποία θα πρέπει να προκαλέσουν την εκκίνηση της κανονικότητας της ζωής μας στον κανονικό ρυθμό, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλεισμένοι μέσα στο σπίτι μας. Τώρα αν με ρωτάτε για το κατά πόσο θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το μπάσκετ εν μέσω της πανδημικής κρίσης, θα σας πω ότι όπως χαλαρώνουν τα μέτρα έτσι και εμείς, ο μπασκετικός κόσμος κλιμακωτά  θα μπορεί να εκκινήσει με πραγματικά πολύ αυστηρούς περιοριστικούς. Και επειδή ακόμα είναι ορατό το ενδεχόμενο να εξωκείλει η κατάσταση σε επίπεδα που ως τώρα τα έχουμε αποφύγει, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ως προς το πως θα γίνει η εκκίνηση, με ποιο πλαίσιο και με ποιους περιοριστικούς όρους».

Ποια είναι η άποψη σου για την αναδιάρθρωση, που ίσως γίνει;
«Ακούω το τελευταίο δίμηνο ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να φτιάξουμε τα πράγματα λόγω της παύσης, να προκληθεί αναδιάρθρωση, να αυξηθούν οι ομάδες της Α1. Η αλήθεια είναι ότι η προσέγγιση η δικιά μου είναι λίγο διαφορετική. Καταρχάς η παύση δεν θα πρέπει να αποτελεί το γεγονός, το οποίο θα μας κάνει να σκεφτούμε το τι πάει στραβά στο άθλημα κ.ο.κ.. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επιφέρει καλά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο κατώτερο επίπεδο πρώτα και όχι στο ανώτερο επίπεδο. Η Α1 είναι κάτι το οποίο έρχεται και κάθεται στο ‘’οικοδόμημα’’ του μπάσκετ. Θεωρώ  ότι θα πρέπει να το δούμε από κάτω προς τα πάνω. Έτσι ώστε να δημιουργηθούν ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να αυτό συντηρηθούν, θα μπορούν να βγάλουν αθλητές και γενικότερα θα υπάρχει ένα άθλημα, το οποίο θα τραβάει παιδιά στο χώρο, έτσι ώστε υγειές να τροφοδοτούνται και οι επαγγελματικές κατηγορίες. Επομένως δεν θεωρώ ότι η αλλαγή, και μόνο, του μπασκετικού χάρτη μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Χρειάζονται και γενναίες αποφάσεις κεντρικής χρηματοδότησης προς τα υγιή σωματεία. Οι αποφάσεις στρατηγικής που λαμβάνονται με γνώμονα μόνο το οικονομικό σκέλος έχουν κοντά πόδια και δεν θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα δομών που έχουμε στο άθλημα».

Δηλαδή ποιο πιστεύεις ότι είναι αυτό το «μελανό σημείο» που πρέπει ν αλλάξει προκειμένου το μπάσκετ να προσελκύσει περισσότερα τα παιδιά αλλά και κόσμο;
«Θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στις υποδομές. Στα παιδιά που ξεκινάνε το μπάσκετ. Αυτό που είναι απολύτως σημαντικό και θεωρώ ότι και εκεί έγκειται ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την παραγωγή αλλά και το υγειές της όλης διαδικασίας. Δεν είναι τόσο ομαλή η μετάβαση ενός νέου αθλητή στο αντρικό επίπεδο και στις εθνικές κατηγορίες επειδή όλα γίνονται με γνώμονα το αποτέλεσμα και την προβολή. Θα πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία ώστε οι μικροί αθλητές να μπορούν πιο εύκολα να αποτελούν κομμάτι ενός ανδρικού συνόλου σε εθνική κατηγορία. είναι κάτι όμως το οποίο είναι πολύ παραγοντικό. Έχει να κάνει με την πίεση που ασκείται στους προπονητές σε σχέση με το αποτέλεσμα, με τις φιλοδοξίες των ομάδων. Γενικά αυτό θεωρώ ότι είναι το πρόβλημα».

Ανέλαβες τους Τιτάνες Παλαμά κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 και όχι από το ξεκίνημα, αν θεωρήσουμε ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί ως «μη γενόμενη» άρα οι στόχοι της παραμονής έχουν επιτευχθεί, τι θα άλλαζες στην ομάδα για τη χρονιά που ακολουθεί;
«Ήρθα τρίτη αγωνιστική στους Τιτάνες Παλαμά και βρήκα μια μικρή πόλη, η οποία πραγματικά ζει για το μπάσκετ. Έχει ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν το μπάσκετ και μακρά πορεία στις εθνικές κατηγορίες. Η αλήθεια είναι ότι η φετινή περίοδος αποτέλεσε μια καμπή γι’ αυτούς. Από την αρχή ήξεραν ότι θα είναι μια δύσκολη σεζόν. Ξέραμε ότι θα παλέψουμε για την παραμονή, αυτό και μόνο προσπαθούσαμε να κάνουμε. Νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά. Φτιάξαμε ένα αρκετά καλό κλίμα με τα παιδιά. Εγώ βρήκα μια κατάσταση συγκεκριμένη δεν είχα πάρει καμία απόφαση για το πως θα στηθεί η ομάδα, όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος σε σχέση με την ομάδα, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι της αγαπούν το μπάσκετ και προσπαθούν να βοηθήσουν, με ότι δυνάμεις έχουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Το ευτυχές είναι ότι παίκτες και παράγοντες είναι όλοι τους καλά παιδιά που αγαπούν το άθλημα. Αυτό για εμένα είναι πολύ σημαντικό».

Ανέφερες ότι βρίσκεσαι σε μια περιοχή που αγαπάει το μπάσκετ και έχει και προϊστορία σε αυτό, το ενδεχόμενο που έχει ακουστεί, να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα σε μια πόλη, η μια περιοχή θα μπορούσε να γίνει εφικτό, από μια περιοχή όπως αυτή του Παλαμά για παράδειγμα; Θα ήταν σωστό;
«Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αν το δω από πλευράς πολιτικής προστασίας, γιατί θα μπορούσες για μια περίοδο να αποκλείσεις μια ομάδα ενδεχομένως σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Η αλήθεια όμως είναι ότι ρεαλιστικά θα χρειαζόταν τεράστια προϋπολογισμό οικονομικό, γιατί θα πρέπει να συντηρηθούν αυτές οι ομάδες. Σε θεωρητικό επίπεδο αν με ρωτάτε αν είναι σωστό εντελώς σε σχέση με την πανδημίας ναι είναι σωστό. Μαζεύεις όλες τις ομάδες, έχεις τους αθλητές σε μια συνθήκη που όλοι είναι μαζί, δεν είναι με τις οικογένειες τους, δεν κάνουν κάτι άλλο καθώς ουσιαστικά είναι αποκλεισμένοι και μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα επανέρχονται στην κανονικότητα τους αν και εφόσον δεν υπάρχει κρούσμα. Όμως καταλαβαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν μπορεί να γίνει αυτό δε επίπεδο Β' και Γ' Εθνικής».

Τι σκέφτεσαι για το «μετά»; Όταν περάσει όλο αυτό, αλλά σίγουρα έχει επηρεάσει κάποια πράγματα στην ζωή μας.
«Όλοι σκέφτονται το μετά αλλά πάντα σε συνάρτηση με το υπάρχον οικοδόμημα. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ βλέπω ότι θα επέλθει μια σημαντική αλλαγή, λόγω του ότι ήταν εκτεθειμένο το μπασκετικό οικοδόμημα. Και επειδή θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο, επομένως το εύθραυστο μπασκετικό οικοδόμημα στις εθνικές κατηγορίες προφανώς και θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, επειδή δεν είναι εγώ αυτός που θα λάβει τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του αθλήματος στην χώρα μας, σκέφτομαι η μάλλον εύχομαι να μπορώ να κάνω αυτό που κάνω. Το κοουτσάρισμα, γιατί πραγματικά είναι μεγάλη μου αγάπη, το κάνω πολύ σοβαρά κοιτάω την επόμενη μέρα και όσο με πάει πάει».

photo credit : karditsapress



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ