9.2 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Το οξύμωρο ενός έντιμου συμβιβασμού

Η συμφωνία της Ευρωλίγκας με την Ένωση παικτών για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν στα φετινά συμβόλαια λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την οδηγία που εξέδωσε σχετικά το ΒΑΤ. Δεν είναι τυχαίο αυτό, όπως τυχαίο δεν είναι ούτε το ότι η συμφωνία αποτελεί στην πράξη πιστή εφαρμογή της οδηγίας του ΒΑΤ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις περικοπές που θα γίνουν στην περίπτωση που η σεζόν διακοπεί οριστικά και δεν θα συνεχιστεί. 

Η συμβουλή που έδωσαν οι δικαστές του διαιτητικού δικαστηρίου της FIBA αναφερόμενοι στα εθνικά πρωταθλήματα είναι για περικοπές της τάξης του 50% για κάθε μήνα του lockdown μέχρι και το τέλος της διάρκειας των συμβολαίων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 25.000 Ευρώ ετησίως.

Με δεδομένο ότι τα ετήσια συμβόλαια έχουν στην πράξη διάρκεια 10 μηνών, οι παίκτες έχουν ήδη λάβει για τη φετινή σεζόν έξι μηνιάτικα (μέχρι και τον Φεβρουάριο) και το 50% του Μαρτίου. Το άλλο 50% του Μαρτίου, που δεν δούλεψαν, δεν θα το πάρουν, ενώ θα πληρωθούν κατά το ήμισυ τον καθένα από τους τρεις μήνες του lockdown (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο). Δηλαδή για τους τελευταίους τέσσερις μήνες της σεζόν (Μάρτιο έως και Ιούνιο) θα πληρωθούν δύο μηνιάτικα, άρα από τα 10 μηνιάτικα που θα έπρεπε να λάβουν υπό κανονικές συνθήκες, θα πάρουν τελικά τα οκτώ. Ήτοι το 80% των φετινών ετήσιων αποδοχών τους.

Αυτό ακριβώς συμφώνησαν και η Ευρωλίγκα με τους παίκτες. Να λάβουν οι τελευταίοι των 80% της αξίας των φετινών συμβολαίων τους, εφόσον η σεζόν δεν συνεχιστεί. 

Όμως στην περίπτωση που η σεζόν συνεχιστεί και ολοκληρωθεί με τους αγώνες των τελευταίων έξι αγωνιστικών και το φάιναλ έιτ μέσα στον Ιούλιο, η συμφωνία είναι διαφορετική. Παρότι προβλέπει μείωση αποδοχών 15%, που είναι μικρότερο του 20% το οποίο προβλέπεται εφόσον η σεζόν δεν τελειώσει, εντούτοις στην πράξη οι παίκτες θα λάβουν στο τέλος λιγότερα χρήματα! Αυτό είναι οξύμωρο. Διότι οι παίκτες θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική χασούρα αν κληθούν να παίξουν τον Ιούλιο, παρά αν η σεζόν τελείωνε τώρα, αν και λογικά θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο.

Πώς γίνεται αυτό; Με την πρόβλεψη ότι η διάρκεια των συμβολαίων θα παραταθεί κατά ένα μήνα. Αντί για τις 30 Ιουνίου, δηλαδή, θα λήξουν στις 31 Ιουλίου. Με αυτό τον τρόπο τα συμβόλαια από 10μηνα γίνονται 11μηνα και καθώς δεν αυξάνονται ανάλογα οι ετήσιες αποδοχές, αλλά μένουν οι ίδιες, οι παίκτες έχουν αυτόματα απώλεια 10% στις απολαβές τους. Κι αν σε αυτό το 10% προστεθεί το 15% της συμφωνίας Ευρωλίγκας-Ένωσης παικτών (αντί για το 100%, δηλαδή, να πάρουν το 85%), τότε η συνολική απώλεια ανέρχεται σε 25%. Ή, για την ακρίβεια, σε 23,5%, εφόσον γίνουν σωστά οι μαθηματικές πράξεις.

Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης είχε συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου και του μεγάλωναν τη διάρκεια κατά ένα μήνα, θα έπρεπε κανονικά οι αποδοχές του να αυξηθούν κατά ένα μηνιάτικο, δηλαδή κατά 100.000 και να φτάσει το 1,1 εκ. Με συμφωνία για περικοπή 15%, θα έπαιρνε στο τέλος 935.000 Ευρώ. Όμως από τη στιγμή που το ένα εκατομμύριο μένει αμετάβλητο, ο παίκτης θα πάρει τελικά 850.000 Ευρώ αν και έχει δεσμευθεί για ένα μήνα παραπάνω. Κάνοντας τις πράξεις, η τελική περικοπή ανέρχεται σε 23,5%. Προφανώς, γι' αυτό φώναζε ο Μάικ Τζέιμς, διαμαρτυρόμενος μέσω twitter ότι πάνε να του φάνε λεφτά...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμφωνία της Ευρωλίγκας με την Ένωση παικτών αποτελεί, δεδομένων των συνθηκών, έναν έντιμο συμβιβασμό. Οι ομάδες θα εξοικονομήσουν κάποια χρήματα από τα συμβόλαια των αθλητών τους σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζημιά που θα προκύψει από την απώλεια άλλων εσόδων. Και οι παίκτες θα χάσουν μεν κάποια από τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει υπογράφοντας συμβόλαιο, όμως θα πάρουν τελικά κάτι παραπάνω από όσα στην πραγματικότητα δούλεψαν φέτος. Στην πράξη, αυτό το παραπάνω θα είναι περίπου 1-1,5 μηνιάτικο από τα 3,5 που υπολείπονταν ως το τέλος της σεζόν.

Λέγεται ότι κάποιες ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, διαφώνησαν με αυτή τη συμφωνία και επέμειναν ότι οι παίκτες πρέπει να πάρουν φέτος μόνον όσα χρήματα έχουν δουλέψει. Παρ' όλα αυτά τα συμβόλαια υπογράφονται για να προσφέρουν ένα είδος εξασφάλισης σε αυτούς που τα υπογράφουν. Και δεν είναι η πρώτη φορά που παίκτες θα πάρουν χρήματα που δεν έχουν δουλέψει, αφού σε περιπτώσεις αθέτησης συμβολαίων από ομάδες τα δικαστήρια είθισται να επιδικάζουν σε αθλητές αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν μελλοντικούς μισθούς. 

Κατά τα λοιπά, θα έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τελειώσει η σεζόν στην Ευρωλίγκα, εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση στις 24 Μαΐου. Με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα πρέπει οι παίκτες μετά από πλήρη απραξία τριών μηνών να κάνουν προετοιμασία για μόλις 20 ημέρες (12/6 έως 2/7) και μετά μέσα σε διάστημα 20 ημερών να δώσουν με τις ομάδες τους τους έξι τελευταίους αγώνες της κανονικής περιόδου. Να παίζουν, δηλαδή, κάθε τρεις μέρες. Και μετά οι παίκτες των ομάδων που θα φτάσουν ως το φάιναλ έιτ, να πάρουν μέρος και σε αυτό.

Οι περισσότεροι γυμναστές συμφωνούν ότι αν έληγε σήμερα η καραντίνα, οι ομάδες θα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προπονήσεων (ένας μήνας δηλαδή) για να μπορέσουν οι παίκτες απλώς να σταθούν στο γήπεδο. Επίσης, η εμπειρία από τις εθνικές ομάδες τα καλοκαίρια έχει δείξει ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας προπονήσεων για να μπορέσουν οι παίκτες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας διοργάνωσης με συνεχόμενους αγώνες. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι διεθνείς δεν προέρχονται από πλήρη απραξία, όπως τώρα. Όλο και κάτι κάνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Και επιπλέον, αυτή η απραξία δεν είναι τόσο μεγάλη, δεν φτάνει ποτέ τους τρεις μήνες, όπως τώρα.

Μήπως τελικά το ρίσκο που αναλαμβάνουν για την υγεία των παικτών όσοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι μεγαλύτερο απ' όσο ενδεχομένως υπολογίζουν; Και η κουβέντα για τα χρήματα που πρέπει ή δεν πρέπει να πάρουν ξεκινά από λάθος βάση;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ