14.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νίκος Δίπλαρος στο Βasketa.gr: «Ήμουν τυχερός που πρόλαβα να επιστρέψω»

Ο Νίκος Δίπλαρος άνοιξε τα «φτερά» του την φετινή σεζόν ώστε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό για πρώτη φορά στην καριέρα του και μίλησε στο Βasketa.gr για τις νέες του... περιπέτειες στο Μαυροβούνιο και στη Γεωργία, την ταραχώδη επιστροφή του από την Τιφλίδα λόγω κορονοϊού, σχολίασε το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα και αποκάλυψε αν είχε προτάσεις από ελληνικές ομάδες ενώ μίλησε και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Νίκος Δίπλαρος από νεαρή ηλικία έχει μπει στο μπασκετικό «χάρτη» της Ελλάδος ενώ έχει συνδυάσει το όνομά του με τις επιτυχίες των μικρών εθνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο μόνο του δεν φτάνει χωρίς να συνδυάζεται με τη σκληρή δουλειά.

Πλέον έπειτα από δύο γεμάτες σεζόν με τον Πανιώνιο και τις ισάριθμες παραμονές στη μεγάλη κατηγορία, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα άκρως πετυχημένο δείχνοντας την θέληση και την όρεξη να ξεχωρίσει και να βελτιωθεί πάνω στις αδυναμίες του, τόσο με τη φανέλα της Λόβτσεν όσο και με την Μπατούμι.

 

- Πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και πώς ήταν το ταξίδι σου από τη Γεωργία?

Όταν μας ανακοίνωσαν ότι τελειώνει η σεζόν και ότι παίρνει παράταση μέχρι 14 Απριλίου, μας είπαν ότι πρέπει να κάτσουμε υποχρεωτικά και ότι δεν πρέπει να φύγουμε. Οπότε οι ξένοι παίκτες δεν ψάξαμε αμέσως τρόπους για να επιστρέψουμε στις χώρες μας και το αφήσαμε. Όμως επειδή μιλούσα στην Ελλάδα με δικούς μου ανθρώπους μου εξήγησαν ότι κλείνουν τα σύνορα οπότε κατάλαβα ότι δυσκολεύουν τα πράγματα. Κάπου εκεί άρχισα να πιέζω κι εγώ την κατάσταση, καθώς όλες οι λίγκες σταματούσαν και έπρεπε να γυρίσω σπίτι μου. Πήρα τηλέφωνο την ελληνική πρεσβεία και μου είπαν ότι θα έβαζαν μια πτήση εκτάκτου ανάγκης, καθώς ήμασταν 70-80 Έλληνες  στη Γεωργία. Ήμουν ευτυχώς τυχερός γιατί οι συμπαίκτες μου από τη Σερβία έμειναν εγκλωβισμένοι και δεν πρόλαβαν να φύγουν. Περίμενα τηλέφωνο 10 μέρες από την πρεσβεία και μου είπαν ότι αύριο πετάς. Έφυγα από το Μπατούμι στην Τιφλίδα. Μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο με κάλεσαν από την αεροπορική εταιρεία και μου είπαν ότι δεν πετάω τελικά μέχρι να απολυμανθεί πλήρως το αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Οπότε έμεινα σε ένα ξενοδοχείο στην Τιφλίδα δύο ημέρες ώσπου με ειδοποίησαν να πετάξω για Ελλάδα.

 - Πώς είναι η κατάσταση στη Γεωργία σχετικά με τον κορονοϊό και αν εκεί η κυβέρνηση παρενέβη άμεσα;

«Όσο βρισκόμουν στη Γεωργία τα κρούσματα ήταν ακόμη περίπου στα εβδομήντα. Μιλάω με τους συμπαίκτες μου που είναι ακόμη εκεί και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Τώρα πήραν κι αυτοί τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την ειδική άδεια της κυκλοφορίας ενώ όσο βρισκόμουν ακόμη εκεί ήταν ακόμη ανοικτά τα καταστήματα ενώ εδώ είχαν απαγορευτεί. Πριν λίγες ημέρες πήραν την απόφαση να τα κλείσουν όλα αλλά στο Μπατούμι που έμενα δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα».

- Υπάρχει κάποιο νεότερο από την ομοσπονδία της Γεωργίας όσον αφορά την συνέχεια του πρωταθλήματος;

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις στον αέρα αλλά τίποτα ακόμη δεν είναι οριστικό. Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί η απόφαση αν θα πάρει παράταση η διακοπή ή θα συνεχιστεί κανονικά αλλά θεωρώ ότι το δεύτερο σενάριο είναι αρκετά δύσκολο, καθώς οι περισσότεροι ξένοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους».

- Αποχώρησες το προηγούμενο καλοκαίρι από τον Πανιώνιο έπειτα από δύο σεζόν όπου η ομάδα παρέμεινε στο τέλος στη Basket League. Ήταν εύκολη η απόφαση;

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω από τον Πανιώνιο. Σίγουρα ήταν δύο χρόνια που με βοήθησαν να ωριμάσω ως παίκτης αλλά το καλοκαίρι που περίμενα κάποια πρόταση και από την ομάδα δεν τη δέχτηκα και με αφορμή αυτό γύρισα πιο εύκολα την σελίδα. Οι προπονητές και οι συμπαίκτες που είχα αυτά τα χρόνια με βοήθησαν αρκετά στον σύλλογο, μου έδωσαν ευκαιρίες και ευθύνες. Τους ευχαριστώ θερμά και τους έχω στην καρδιά μου γιατί ήμουν σε μια νεαρή ηλικία όπου ουσιαστικά ήταν τα πρώτα μου βήματα και ήμουν τυχερός για την στήριξή τους. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσα να μείνω στον Πανιώνιο».

Όταν αποχώρησες από τον Πανιώνιο υπήρξαν ομάδες από τη Βasket League που σε προσέγγισαν?

«Υπήρξαν διάφορες προτάσεις, ήμουν σε επικοινωνία και βρέθηκα κοντά με μία ομάδα αλλά δεν έτυχε λόγω συγκυριών να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία».

- Πρώτη χρονιά μακριά από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο και τη Λόβτσεν. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία σου;

«Η Λόβτσεν είναι μία ομάδα που προσπαθεί να φτιάξει ένα νεανικό σύνολο. Παίζει στην δεύτερη κατηγορία της Αδριατικής Λίγκας, όπου έχει καλό επίπεδο, αλλά και στο πρωτάθλημα του Μαυροβουνίου. Είναι οργανωμένη ομάδα με πρόεδρο που είναι υπεύθυνος και ασχολείται αρκετά με τον σύλλογο. Δουλεύουν πολύ στις προπονήσεις και διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε αθλητή που θέλει να δουλέψει αλλά εμένα δεν με κάλυψαν ιδιαίτερα στο κομμάτι του χρόνου».

 - Παρέμεινες στη Λόβτσεν μόλις δύο μήνες. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσεις;

«Αρχικά η απόφασή μου βασίστηκε στο γεγονός ότι ήθελα να έχω περισσότερες ευθύνες και ήθελα να είμαι ηγέτης της νέας μου ομάδας. Αν και σε πρώτη φάση αυτό είχαμε συμφωνήσει εν τέλει άλλαξε η κατάσταση. Σίγουρα τη θέση του ηγέτη πρέπει να την κερδίσεις αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να σου δώσουν και τις κατάλληλες ευκαιρίες. Έφυγα από τη χώρα μου με το σκεπτικό αυτό αλλά τελικά δεν συνέβη αυτό που περίμενα και γι' αυτό αποφάσισα ότι δεν θέλω να χάσω τη χρονιά μου με το ρόλο που είχα στη Λόβτσεν».

- Επόμενος σταθμός η Γεωργία και το Μπατούμι. Πώς ήταν η προσαρμογή σου εκεί και αν ήταν τα πράγματα όπως τα περίμενες;

«Τα πράγματα ήταν καλύτερα απ' ότι τα περίμενα. Σίγουρα σε θέματα εγκαταστάσεων, οργάνωσης, γηπέδων είναι πιο πίσω στη Γεωργία απ' ότι στη Λόβτσεν αλλά μόλις στον πρώτο αγώνα και με πέντε ημέρες προπόνηση αγωνίστηκα τριάντα λεπτά. Εκεί κατάλαβα ότι πραγματικά με θέλουν και με πιστεύουν και ένιωσα ότι μου έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας».

- Ποιες είναι οι διαφορές του πρωταθλήματος της Γεωργίας με τη Βasket League και αν νιώθεις ότι σε βοηθάει να εξελίσσεσαι ως παίκτης;

«Η μεγάλη διαφορά είναι οι ξένοι παίκτες, καθώς στην Ελλάδα η κάθε ομάδα έχει από έξι ξένους ενώ στη Γεωργία υπάρχουν μόλις τρεις ενώ και στο Μαυροβούνιο μπορούν να υπάρχουν στο παρκέ μέχρι τρεις. Αυτό σίγουρα βοηθάει τους γηγενείς παίκτες στη Γεωργία, τους δίνουν χώρο και χρόνο να αποδείξουν την αξία τους και όποιος ανταπεξέρχεται στις συνθήκες παίζει. Το επίπεδο στη Γεωργία ανεβαίνει σιγά - σιγά, καθώς υπάρχουν πολλά νέα ταλέντα τα οποία προσπαθούν και δουλεύουν και παίρνουν τον χρόνο τους στην πρώτη κατηγορία. Οπότε αναγκαστικά δύο Γεωργιανοί παίκτες συνέχεια βρίσκονται στο παρκέ. Προσωπικά με βοήθησε η παρουσία μου στη Μπατούμι, καθώς πήρα πολλά λεπτά συμμετοχής σε ηγετικό ρόλο και ένιωσα ότι μπορούσα να αντεπεξέλθω σε αυτή τη νέα πρόκληση. Μπόρεσα να ξεχωρίσω σε ποια σημεία είμαι καλός και σε ποια έχω κάποιες αδυναμίες ώστε να δουλέψω περισσότερο. Μόνο όταν αγωνίζεσαι μπορείς να το συνειδητοποιήσεις αυτό και να μην μένεις στάσιμος».

- Παρακολούθησες φέτος το ελληνικό πρωτάθλημα και πώς σου φάνηκε από θέμα ανταγωνισμού και επιπέδου η Basket League;

«Εννοείται πως το παρακολούθησα, καθώς έχω αρκετούς φίλους που αγωνίζονται εκεί. Το επίπεδο έχει πέσει και αυτό φυσικά έχει σχέση με την έλλειψη χρημάτων, ό,τι δίνεις παίρνεις. Δεν υπάρχον λεφτά και οι σύλλογοι δεν μπορούν να «χτιστούν» κατάλληλα και παλεύουν με ότι έχουν στα χέρια τους. Προσπαθούν με αρκετούς νέους παίκτες και ρούκι ώστε να βρουν το «λαχείο».

Ποια είναι η γνώμη στο εξωτερικό για το ελληνικό πρωτάθλημα και τους Έλληνες παίκτες;

«Το σέβονται πάρα πολύ και στις δύο χώρες που αγωνίστηκα μας έχουν αρκετά ψηλά. Γενικά με ξένους παίκτες που συζητούσα έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τους Έλληνες παίκτες και τους θαυμάζουν. Όλοι θέλουν στο μέλλον να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα».

- Το μέλλον σου το σκέφτεσαι σύντομα στην Ελλάδα ή θα δώσεις προτεραιότητα στο εξωτερικό;

«Δεν λέω πουθενά όχι. Σίγουρα θα κοιτάξω προτάσεις από το εξωτερικό αλλά θα περιμένω κάποια κίνηση και από την Ελλάδα. Οπότε δεν κλείνω καμία πόρτα τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων». 

- Πρόσφατα έχουν βγει στη δημοσιότητα αρκετοί νυν και πρώην ξένοι αθλητές του Πανιωνίου και έχουν ρίξει τα «καρφιά» τους σχετικά με την κακή διαχείριση της ομάδας σε θέματα πληρωμών. Εσύ είχες βιώσει κάτι παρόμοιο όσο αγωνιζόσουν στην ομάδα;

«Εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα με τον σύλλογο και έχω πάρει όλα τα λεφτά του συμβολαίου μου αλλά απ' όσο ξέρω και όλοι οι συμπαίκτες μου σε αυτά τα δύο χρόνια που αγωνιστήκαμε μαζί. Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση στην ομάδα αυτή τη στιγμή και ποιος τη διαχειρίζεται αλλά με εμάς δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο στις πληρωμές».

- Πιστεύεις ότι θα αλλάξει το μπάσκετ μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση του κορονοϊού;

«Δεν ξέρουμε πως θα κινηθούν οι ομάδες μετά απ' όλο αυτό, ποιοι θα είναι οι στόχοι τους, τι θα συμβεί με τους χορηγούς γιατί πολλοί αποχωρούν καθημερινώς. Το αύριο είναι αβέβαιο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ