Όλα πήγαν καλά για την ΑΕΚ την Τετάρτη το βράδυ στον αγώνα με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Εκτός από ένα περιστατικό στην ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει με βαριά "καμπάνα"!
Κάποιοι θερμοκέφαλοι οπαδοί της Ένωσης θέλοντας να πικάρουν τους περίπου 400 οπαδούς της Χάποελ, που βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, έβαλαν φωτιά και έκαψαν μια σημαία του Ισραήλ. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από τους Ισραηλινούς, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το πήραν τα ισραηλινά ΜΜΕ, έδωσαν μεγάλη έκταση στο θέμα καταδικάζοντας αυτή την ενέργεια και τώρα η ΑΕΚ τρέχει και δεν φτάνει.
Not a good look from the AEK fans burning the Israeli ?? flag with the Hizbullah and PLO flags in full display at the @JerusalemBasket vs @aekbcgr in @BasketballCL action. pic.twitter.com/8yIjXQzCEv
— Israel Sports Rabbi (@thesportsrabbi) December 18, 2019
Διότι η Χάποελ αντέδρασε άμεσα και ενημέρωσε τους διοργανωτές του BCL ότι "δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους ενέργειες σε ένα γήπεδο όπου διεξάγονται αθλητικοί αγώνες". Οι παράγοντες της ισραηλινής ομάδας επικοινώνησαν και με τη FIBA καταγγέλλοντας (προφορικά για την ώρα) το γεγονός και ζητώντας την τιμωρία της ΑΕΚ!
Hapoel Jerusalem Statement - We’ve notified the BCL and there is no place for these types of acts at a sport arena. We are working with FIBA authorities on this matter. We want to acknowledge the 400 fans who accompanied the team to the game.
— Israel Sports Rabbi (@thesportsrabbi) December 18, 2019
Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς η Ένωση μπορεί πράγματι να τιμωρηθεί για ένα συμβάν σαν κι αυτό με βάση τους κανονισμούς του BCL. Και η τιμωρία της ενδέχεται να μην είναι ένα απλό πρόστιμο, αλλά να φτάσει και στον αποκλεισμό της έδρας της για μία ή περισσότερες αγωνιστικές!
Γι' αυτό τα στελέχη της ΚΑΕ έχουν αρχίσει ήδη από το πρωί της Πέμπτης να ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή σε περίπτωση που κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη FIBA. Κάτι που είνα βέβαιο, αφού η επίσημη καταγγελία της Χάποελ κατατέθηκε. Μάλιστα το BCL ενημέρωσε επισήμως ότι ο αθλητικός δικαστής επιλήφθηκε ήδη της υπόθεσης:
"Αναφορικά με τα χθεσινα γεγονότα στο ΟΑΚΑ το BCL συγκεντρώνει όλες τις σχετικές αναφορές και θα τις υποβάλει, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πειθαρχικού του Δικαίου, στον Αθλητικό Δικαστή του Basketball Champions League για να τις εξετάσει".
Regarding yesterday's events in OAKA, the #BasketballCL is collecting all relevant reports and will submit them, according to the Disciplinary Regulations, to the Basketball Champions League Single Judge for review.
— Basketball Champions League (@BasketballCL) December 19, 2019
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτί που έχει στα χέρια της η ΑΕΚ είναι δύο πανό που ανάρτησαν οι οπαδοί της Χάποελ γραμμένα στην εβραϊκή γλώσσα, τα οποία περιέχουν αναφορές (όχι κόσμιες προφανώς) σε δύο παλαιστινιακές οργανώσεις. Αν κατηγορηθεί η Ένωση ότι έχει ευθύνη για "πολιτικοποίηση" της αθλητικής αναμέτρησης με το κάψιμο της ισραηλινής σημαίας, μπορεί να απαντήσει με τα πανό, που επίσης συνιστούν μια μορφή "πολιτικοποίησης".
Αλλά το θέμα είναι τι θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της FIBA και του BCL. Διότι είναι γνωστό πως οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους θέματα και πιέζουν πάρα πολύ ώστε να τιμωρούνται κάθε φορά οι υπεύθυνοι.