19.1 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Ο βιονικός Κουβανός

Στα τελευταία δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια της ΑΕΚ έχει συμβεί κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα του σύγχρονου μπάσκετ. Από τα 80 αγωνιστικά λεπτά των αναμετρήσεων με Χάποελ Ιερουσαλήμ και Αντβέρπ ο Χάουαρντ Σαντ Ρος έμεινε στο παρκέ τα 79 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα! Έπαιξε 40 λεπτά με τη Χάποελ και 39':22'' με την Αντβέρπ. Μόνον ο Γκάλης και ο Γιαννάκης έπαιζαν 40 λεπτά σε κάθε αγώνα και δεν έβγαιναν ποτέ τη δεκαετία του '80...

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και το μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ. Το παιχνίδι έχει γίνει πολύ πιο γρήγορο, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση και προκαλεί πιο μεγάλη σωματική καταπόνηση, δεδομένου μάλιστα ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των παιχνιδιών που παίζουν οι ομάδες στη διάρκεια της σεζόν. Είναι πια σπάνιο να μένει οποιοσδήποτε αθλητής στο παρκέ για πάνω από 35-36 λεπτά, πόσο μάλλον για 40.

"Δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει με τον Σαντ Ρος. Δεν γίνεται βάσει πλάνου. Δυστυχώς όμως μας πιέζουν τα αποτελέσματα και σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνει", παραδέχθηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος αναζητά σωστή χημεία και σταθεροποίηση του παιχνιδιού της ΑΕΚ σε υψηλό επίπεδο και μέχρι να τα καταφέρει δεν έχει την πολυτέλεια να ξεκουράζει τον Κουβανό.

Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Σαντ Ρος έχει αγωνιστεί κατά μέσο όρο 37 λεπτά. Στο πρωτάθλημα ο μέσος όρος του είναι 30':51'', ενώ στο BCL ανεβαίνει στα 35,5 λεπτά. Είναι, μάλιστα, μετά τον Ντρου Κρόφορντ της Γκαζιαντέπ ο παίκτης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλον στη διοργάνωση.

Γιατί ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον χρησιμοποιεί τόσο πολύ κι όποτε αποφασίζει να τον τραβήξει στον πάγκο το κάνει με βαριά καρδιά; Διότι αποτελεί ουσιαστικά την "κόλλα" της ομάδας.

Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος:

- μαζεύει τα περισσότερα ριμπάουντ από κάθε άλλον συμπαίκτη του (7,4)

- μοιράζει τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλο συμπαίκτη του (3,6)

- κλέβει τις περισσότερες μπάλες από κάθε άλλο συμπαίκτη του (2,8)

- είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας, καθώς στο ένας εναντίον ενός δεν τον περνά κανείς, μπορεί στις αλλαγές να μαρκάρει επιτυχώς ψηλότερο παίκτη, ενώ ταυτόχρονα δίνει βοήθειες παντού και είναι στιγμές που θυμίζει ποδοσφαιρικό... λίμπερο.

- είναι ο πιο δημιουργικός παίκτης της ομάδας στην επίθεση, όπως μαρτυρά η επίδοσή του στις ασίστ, ενώ ταυτόχρονα δίνει πολλές λύσεις και στο σκοράρισμα, καθώς είναι ο τρίτος σκόρερ της ΑΕΚ με 9,3 πόντους πίσω από τους Λάνγκφορντ και Ρέι. 

Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος μπορεί να κάνει πολλές δουλειές πολύ καλά στο γήπεδο, είναι ένας υπεραθλητής, όπως τον αποκάλεσε ο Παπαθεοδώρου εξαιτίας και της φυσικής αντοχής του, κι αν υπήρχε ένας τρόπος να μην κουράζεται, είναι βέβαιο πως δεν θα έβγαινε ποτέ από την πεντάδα της ΑΕΚ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ