26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ως από μηχανής… Σμιθ!

Ο Σκούκι Σμιθ ήταν ένας από τους λίγους παίκτες που πέρασαν απαρατήρητοι στο τρομερό θρίλερ, που παίχτηκε στο ΟΑΚΑ. Κι όμως ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του στο τέλος, καθώς διέσχισε όλο το γήπεδο και πέτυχε ένα λέι απ στην εκπνοή της παράτασης, με το οποίο το Περιστέρι σημείωσε πολύ μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ με 91-90 (κ.α. 79-79)! Αποβλήθηκε 1,5 λεπτό πριν από το τέλος με δύο τεχνικές ποινές ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Η ΑΕΚ είναι πλέον στο 1-3 στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Ήταν φανερό από την αρχή του αγώνα ότι οι δύο προπονητές προσπαθούσαν να πάρουν πράγματα από τον αγώνα κυρίως από την άμυνα. Ωστόσο ήταν ο Ηλίας Ζούρος αυτός που φάνηκε να έχει συνολικά πιο ξεκάθαρο πλάνο. Το Περιστέρι στην άμυνα έστελνε συνεχώς δεύτερο παίκτη στον Λάνγκφορντ, με αποτέλεσμα να τον εγκλωβίσει, έκλεισε καλά τη ρακέτα με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολες οι διεισδύσεις κι έτσι η ΑΕΚ αναγκαζόταν να σουτάρει τρίποντα, κατά κανόνα άστοχα. Στην επίθεση το Περιστέρι θέλησε να επιτεθεί κυρίως μέσα από το καλάθι, ωστόσο το μεγάλο του πρόβλημα ήταν ότι οι παίκτες του δεν τελείωναν καθόλου καλά τις φάσεις, έχοντας πολύ άσχημα ποσοστά ακόμα και στα δίποντα.

Αυτό εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ και διατήρησε την επαφή της με το σκορ, παρόλο που ήταν πολύ άστοχη στα τρίποντα. Έλεγξε τα ριμπάουντ κι έτσι απέφυγε πόντους από δεύτερες ευκαιρίες, όμως ήταν... δυσκοίλια στην επίθεση, καθώς δεν μπορούσε να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο κι έτσι αίφνης βρέθηκε πίσω στο σκορ με 20-16 λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου μετά από δύο συνεχόμενα τρίποντα του Χάτσερ. Όμως αμέσως μετά ο Λάνγκφορντ με ένα buzzer beater τρίποντο με ταμπλό έκανε το 19-20 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Ενάμισι λεπτό μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου το Περιστέρι με λέι απ του Αγραβάνη προηγήθηκε με 26-21 και στη συνέχεια έπαθε μπλακ άουτ. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου πέτυχε όλους κι όλους 4 πόντους και όχι μόνο έχασε τη ευκαιρία να ξεφύγει και να θεμελιώσει μια καλή διαφορά στο πρώτο μέρος, καθώς η ΑΕΚ μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου εξακολουθούσε να εμφανίζει επιθετική αφλογιστία, αλλά βρέθηκε πίσω και με -10.

Διότι μετά το 15' η ΑΕΚ άρχισε να βάζει τρίποντα κι αυτό τη βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αξιοποιήσει την καλή αμυνα, που ούτως ή άλλως έπαιζε. Ο Χάρης Γιαννόπουλος με 6 συνεχόμενους πόντους έκανε το 37-29 στο 18', ενώ λίγο πριν λήξει το ημίχρονο η διαφορά ανέβηκε στους 10 με ένα καλάθι του Λάνγκφορντ, πριν ο Μόρισον με μία βολή διαμορφώσει το 39-30 του ημιχρόνου. Στα τελευταία 8,5 λεπτά του πρώτου μέρους η ΑΕΚ είχε τρέξει ένα σερί 18-4!

Το Περιστέρι χρειάστηκε μόλις 2,5 λεπτά για να καλύψει την εις βάρος του διαφορά και να περάσει μπροστά με 41-39 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, χάρη σε τρίποντα από τους Γκρέι, Αγραβάνη και Χάτσερ. Το παιχνίδι έγινα ξανά ντέρμπι ολκής, παρόλο που η ΑΕΚ έδειξα αρχικά να αντιδρά σωστά. Η μπάλα πέρασε στον Σλότερ, που έδωσε κάποιες λύσεις, ο Ρέι ενεργοποιήθηκε και σκόραρε πολύ στο ένας εναντίον ενός και η διαφορά πήγε και πάλι στους 8 υπέρ της Ένωσης (55-47) στο 27', όμως στο τελευταίο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου... ο Γκρέι πήρε το όπλο του. Παίζοντας μόνος εναντίον όλων και χωρίς να τον ενοχλήσει η άμυνα του Γιαννόπουλου, έφερε το παιχνίδι ξανά στα ίσια πριν ο Ρέι με ένα λέι απ στην εκπνοή κάνει το 62-60 υπέρ της ΑΕΚ στο τέλος της περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο ο Γκρέι σίγησε, καθώς αποσύρθηκε για λίγα λεπτά και στον πάγκο, όμως το Περιστέρι χτύπησε μέσα από τη ρακέτα, αλλά και με τον Χάτσερ και διατήρησε την επαφή του με το σκορ. Από την άλλη η ΑΕΚ λειτούργησε καλύτερα στην επίθεση με τον Γκίκα σε θέση πόιντ γκαρντ. Γύρισε καλύτερα την μπάλα και βρήκε πολλές λύσεις από τον Χρυσικόπουλο, που σε αυτό το κρίσιμο σημείο του αγώνα ήταν καθοριστικός. Ένα ακόμα κρίσιμο τρίποντο πέτυχε ο Γκίκας και η ΑΕΚ προηγήθηκε με 77-72 στο 37', ωστόσο το Περιστέρι δεν τα παράτησε ποτέ.

Και με τον Γκρέι, που είχε σιγήσει για αρκετό διάστημα, να πετυχαίνει ένα μεγάλο τρίποντο ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη, ισοφάρισε 79-79. Αυτό το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος της κανονικής διάρκειας, καθώς η ΑΕΚ έχασε ευκαιρίες με τους Λάνγκφορντ, Ρέι και Σαντ Ρος, το δε Περιστέρι δεν κατάφερε καν να σουτάρει, αφού στις δύο επιθέσεις που εκδήλωσε, έκανε ισάριθμα λάθη. Έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά με Ρέι και Ματσιούλις να σκοράρουν και τον Σαντ Ρος να "βιδώνει" τον Γκρέι. Η Ένωση προηγήθηκε με 84-79, αλλά το Περιστέρι αντέδρασε ξανά, μείωσε 84-82 και 1'.38'' πριν το φινάλε έγινε μια φάση που σηκώνει πολλή κουβέντα. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου διαμαρτυρήθηκε έντονα για παράβαση 8'' του Χάτσερ, που δεν καταλογίστηκε (η φάση είναι πολύ οριακή, ούτε από το ριπλέι βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα), η ρέφερι Τσαρούχα τον χρέωσε με τεχνική ποινή και τον απέβαλε, αφού ήταν η δεύτερή του στο παιχνίδι.

Η ΑΕΚ συνέχισε με τον Γιώργο Λημνιάτη ως πρώτο προπονητή και παρότι βρέθηκε πίσω με 86-84, κατάφερε με τον Λάνγκφορντ να βγαίνει μπροστά να περάσει με 89-86 στα 48''. Όμως ο τρομερός Ουίλ Χάτσερ με ένα απίστευτο τρίποντο υπό πίεση στα 20'' ισοφάρισε ξανά (89-89) και η τελευταία επίθεση ανήκε στην ΑΕΚ. Την ευθύνη πήρε ο Λάνγκφορντ, που στα 7'' κερδισε φάουλ και εκτέλεσε δύο βολές. Έβαλε τη μία, έκανε το 90-89 και στα τελευταία 7'' ο Σμιθ έκανε έναν... υγιεινό περίπατο, διέσχισε όλο το γήπεδο χωρίς ενόχληση, πέτυχε το λέι απ και χάρισε στο Περιστέρι τη μεγάλη νίκη!

ΔΙΔΥΜΟ-ΦΩΤΙΑ: Ο Σκούκι Σμιθ έκλεψε τη δόξα των Στίβεν Γκρέι και Ουίλιαμ Χάτσερ, που κράτησαν όρθιο το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ και το οδήγησαν στη νίκη. Ο Γκρέι, που τραυματίστηκε στη μύτη στην παράταση και αποχώρησε, σκόραρε 26 πόντους και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην τρίτη περίοδο, ενώ από εκεί και μετά και στην παράταση "καθάρισε" ο Χάτσερ, που τελείωσε τον αγώνα με 20 πόντους και 5/10 τρίποντα.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ σούταρε 36 δίποντα και 32 τρίποντα, ενώ το Περιστέρι 47 δίποντα και 18 τρίποντα.

ΔΕΙΤΑ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ