23.5 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Euroleague: Αποδυναμωμένοι αλλά πάντα… δηλητηριώδεις (vids)

Το Basketa.gr παρουσιάζει τη Ζαλγκίρις η οποία με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο της για μία ακόμα χρονιά θα προσπαθήσει να εκπλήξει ξανά ευχάριστα την Ευρωλίγκα, την Μπασκόνια που δεν ξεκινάει τη χρονιά έχοντας ψηλά τον πήχη αλλά ελπίζει ότι θα κατορθώσει να αφήσει το στίγμα της, την Μπάγερν Μονάχου η οποία συνεχίζει να χτίζει μία ομάδα που ακόμα δεν τρομάζει, είναι υπολογίσιμος αντίπαλος αλλά έχει όρια όσον αφορά τα όνειρά της αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα ο οποίος μετά από διάλειμμα μίας σεζόν επιστρέφει στην Ευρωλίγκα και θα προσπαθήσει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες «ζημιές».

Ζαλγκίρις: Έχει «Σάρας», έχει σιγουριά...

+ Το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο για τους πρωταθλητές Λιθουανίας είναι το γεγονός ότι για μία ακόμα χρονιά θα έχουν στον πάγκο τους τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Αυτό από μόνο του, τους δίνει κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούν. Πρόπερσι η ομάδα έφτασε μέχρι το Final 4 της Ευρωλίγκας ενώ δεν την υπολόγιζε κανείς στην αρχή της σεζόν, ενώ πέρσι με σερί έξι νικών στο φινάλε της κανονικής περιόδου κατάφερε να «κλέψει» τελευταία στιγμή μία θέση στα πλέι οφ, την ώρα που άπαντες τη θεωρούσαν αποκλεισμένη. Η παρουσία του «Σάρας» είναι το μεγάλο θετικό.

- Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά έξι παίκτες οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο την περασμένη αγωνιστική περίοδο αποχώρησαν από την ομάδα. Ο Μπράντον Ντέιβις συνεχίζει στην Μπαρτσελόνα, ο Λέο Βέστερμαν στη Φενέρμπαχτσε, ενώ παρελθόν αποτελούν και οι Άαρον Ουάιτ (Αρμάνι Μιλάνο), Νέιτ Ουόλτερς (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Ντίον Τόμπσον (Μάλαγα) και ο Αντάνας Καβαλιάουσκας ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Όπως είναι φανερό η ομάδα πρέπει να «χτιστεί» ξανά από την αρχή, πράγμα όχι και τόσο εύκολο.

Το αστέρι

Οι μεταγραφές που έκανε η Ζαλγκίρις ήταν αρκετές και σημαντικές, ενώ ψώνισε κι από την Ελλάδα αποκτώντας τον Λούκας Λεκαβίτσιους από τον Παναθηναϊκό και τον Ζακ ΛεΝτέι από τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης όμως ο οποίος αναμένεται να λάμψει με την παρουσία του δεν είναι άλλος από τον Τζοκ Λαντέιλ. Ο Αυστραλός σέντερ ο οποίος έφτασε με τους «μπούμερς» μέχρι την τέταρτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζονται για να κάνει μεγάλη καριέρα. Αξίζει σίγουρα της προσοχής.

Ο προπονητής

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο 43χρονος Λιθουανός προπονητής συνεχίζει στο τιμόνι της ομάδας που λατρεύει να καθοδηγεί. Η παρουσία του αποτελεί τη βάση για την ομάδα και ο ίδιος είναι ο μεγάλος σταρ. Όπως είναι ολοφάνερο έως τώρα, δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να αφήσει το Κάουνας στην παρούσα φάση, καθώς τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να εργάζεται σε περιβάλλον που θα τον κάνει να νιώθει άνετα. Θεωρεί ο νούμερο ένα ανερχόμενος τεχνικός στην Ευρώπη και θεωρείται ότι αργά ή γρήγορα θα μετακομίσει στο ΝΒΑ.

Εκτίμηση

Θεωρητικά η Ζαλγκίρις είναι αποδυναμωμένη μετά το μεταγραφικό παζάρι του περασμένου καλοκαιριού. Παρ’ όλα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια έχει βρει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με –σχετική- σιγουριά που θα βρεθεί στο τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν βρεθεί μεταξύ των θέσεων (8-11).

Μπασκόνια: Στο... έλεος των τραυματισμών

+ Ο Χοσεάν Κερεχέτα θέλησε να δυναμώσει την περιφέρεια της ομάδας της Βιτόρια και γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησε στην απόκτηση του 26χρονου Καναδού «μπόμπερ» Νικ Στάουσκας ο οποίος έπαιζε σε ομάδες του ΝΒΑ και φημίζεται για την ικανότητά του στα τρίποντα. Σημαντική προσθήκη ήταν αναμφίβολα και η απόκτηση του Πιέρια Χένρι, με τον Αμερικανό να παίρνει την ευκαιρία του στο υψηλότερο επίπεδο. Μαζί με την παραμονή του Τόκο Σενγκέλια είναι τα μοναδικά θετικά που υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι για τους Βάσκους.

- Ουκ ολίγα τα αρνητικά που υπάρχουν για την Μπασκόνια η οποία δεν σταματάει να «χτυπιέται» από τους τραυματισμούς. Ο Στάουσκας χτύπησε στο γόνατο και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τζέισον Γκρέιντζερ, καθώς ο Ουρουγουανός κόμπο γκαρντ υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα κι επί της ουσίας τέθηκε νοκ-άουτ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που από τη γραμμή των ψηλών αποχώρησαν οι Γιοχάνες Φόιντγκμαν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Βενσάν Πουαριέ (Μπόστον Σέλτικς). Στη θέση τους αποκτήθηκε ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, Μάικλ Έρικ και ο Γιουσουφά Φολ, με τη φροντ λάιν να αποδυναμώνεται ξεκάθαρα. Το δρομολόγιο για τη Μόσχα ακολούθησε και ο γκαρντ/φόργουορντ Νταρούν Χίλιαρντ μετά από μία χρονιά στη Βιτόρια.

Το αστέρι

Ο... μοναχικός καβαλάρης. Η ελπίδα της ομάδας για να πετύχει κάτι καλό. Ο Τόκο Σενγκέλια αναμένεται να δουλέψει... διπλοβάρδιες, αν θέλει να πετύχει κάτι καλό η Μπασκόνια. Αποτελεί τον άνθρωπο που τα πέντε τελευταία χρόνια ηγείται των Βάσκων, αλλά για πόσο θα αντέχει να παλεύει μόνος του; Αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στο έμψυχο δυναμικό ο οποίος είναι σε ελίτ επίπεδο και θα «χωρούσε» σε οποιαδήποτε από τις 18 ομάδες της Ευρωλίγκας

Ο προπονητής

Στην τρίτη του θητεία στο κλαμπ, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς καλείται να διαχειριστεί ένα από τα πιο αδύναμα ρόστερ που είχε την τελευταία 15ετία η ομάδα από τη χώρα των Βάσκων. Το έργο του δεν είναι εύκολο εξαιτίας και των σοβαρών τραυματισμών στις θέσεις των γκαρντ. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσει να πείσει τους παίκτες του να παίξουν το αγαπημένο του γρήγορο παιχνίδι στην επίθεση και τη σκληρή άμυνα. Η θέση του κρίνεται επισφαλής και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ένα πιθανό κακό ξεκίνημα τον φέρει στην πόρτα της εξόδου.

Εκτίμηση

Χωρίς να εντυπωσιάσει σε καμία περίπτωση κατόρθωσε «κλέψει» πέρσι μία από τις θέσεις που οδηγούσαν στα πλέι οφ. Ο στόχος θα είναι ο ίδιος και φέτος, αλλά πιθανότατα το φινάλε της κανονικής περιόδου θα τη βρει κάπου μεταξύ της 9ης και της 12ης θέσης.

Μπάγερν Μονάχου: Υπολογίσιμη αλλά με ταβάνι...

+ Ομάδες που διατηρούν στην άκρη του πάγκου τους τον ίδιο προπονητή έχουν σταθερά πλεονέκτημα απέναντι σ’ εκείνες που προχωρούν σε συχνές αλλαγές. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς φαίνεται ότι χαίρει της απόλυτης εκτίμησης κι εμπιστοσύνης των διοικούντων τους Βαυαρούς και συνεχίζοντας απερίσπαστος το έργο του. Το μπάτζετ της ομάδας ανέβηκε, χωρίς όμως να υπάρξουν υπερβολές, καθώς αποκτήθηκαν παίκτες στις θέσεις που υπήρχε ανάγκη.

- Στις εγχώριες διοργανώσεις κάνει... κουμάντο και παραμένει η πιο ισχυρή ομάδα. Παρ’ όλα αυτά ακόμα της λείπουν πράγματα για να μπορέσει να πετύχει κάποια σημαντική διάκριση στην Ευρωλίγκα. Το ρόστερ της είναι αρκετά καλό, αλλά όχι τόσο δυνατό που θα τρομάξει τους αντιπάλους της. Πέρσι παρά τις μεγάλες νίκες που πέτυχε, δεν «τρύπησε» το ταβάνι της και δύσκολα θα το πετύχει και φέτος. Ειδικότερα στο φινάλε της κανονικής περιόδου είχε δείξει ανήμπορη να διαχειριστεί την πίεση των αγώνων που έκριναν την είσοδο στα πλέι οφ. Η αποχώρηση του Ντέρικ Ουίλιαμς είναι αρνητικό, αλλά στη θέση του έφτασε στο Μόναχο ένα... πυρηνικό όπλο.

Το αστέρι

Πρόκειται για τον κύριο ο οποίος αναφέρθηκε παραπάνω ως... πυρηνικό όπλο. Ο λόγος για τον Γκρεγκ Μονρό. Έναν παίκτη του οποίου η απόκτηση προκάλεσε τεράστια αίσθηση. Στα 29 του χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολύ καλή καριέρα στο ΝΒΑ. Είχε επιλεγεί στο νούμερο 7 του ντραφτ το 2010. Σε 632 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου είχε σκοράρει κατά μέσο όρ 13,2 πόντους. Κυρίαρχος κοντά στο καλάθι θα κάνει τα... στεφάνια των ευρωπαϊκών γηπέδων να «αναστενάξουν». Μπασκετικό μυαλό που γνωρίζει τι να κάνει την μπάλα ακόμα κι όταν δεν μπορεί να σκοράρει. Δεδομένα ένας παίκτης που αξίζει να δει κάποιος αγώνα της Μπάγερν ακόμα και μόνο γι’ αυτόν.

Ο προπονητής

Δεν είναι το μεγάλο όνομα, όμως κάνει δουλειά η οποία μάλιστα εκτιμάται. Στα 49 του χρόνια ο Ντέγιαν Ράντονιτς παραμένει στο τιμόνι της Μπάγερν Μονάχου έχοντας ως στόχο να τη βάλει μεταξύ των κορυφαίων της Ευρωλίγκας. Δεν είναι τόσο απλό το έργο του, αλλά πιστώνεται τη βελτίωση που παρουσιάζει το κλαμπ από τον Απρίλιο του 2018, όταν κι αντικατέστησε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός θεωρείται μετρ της άμυνας, ενώ στην επίθεση επιθυμεί να υπάρχουν καλές αποστάσεις και σωστό «διάβασμα».

Εκτίμηση

Αποτελεί μία ομάδα που αναμένεται να πραγματοποιήσει σταθερή πορεία. Δύσκολα θα πετύχει μεγάλα «μπαμ», αλλά και δύσκολα θα χάσει παιχνίδια που είναι μέσα στις δυνατότητές της. Πέρσι τερμάτισε 11η με ρεκόρ 14-16. Εκτός απροόπτου και φέτος στο φινάλε της κανονικής περιόδου θα τη βρούμε κάπου μεταξύ της 11ης και 13ης θέσης.

Ερυθρός Αστέρας: Επιστροφή για... καταστροφές

+ Η ομάδα δεν έχει πολύ μεγάλο μπάτζετ, αλλά έκανε στοχευμένες κινήσεις στην αγορά «χτυπώντας» σε θέσεις που αντιμετώπιζε πρόβλημα πέρσι. Ο προπονητής παρέμεινε ο ίδιος συνεχίζοντας να περνάει τη φιλοσοφία του στους παίκτες, ενώ διαθέτει μία από τις πιο ισχυρές έδρες της διοργάνωσης, καθώς η «Stark Arena» είναι ικανή να... λιώσει κάθε αντίπαλο. Επέστρεψε με σκοπό να πραγματοποιήσει σπουδαίες νίκες.

- Δυστυχώς για τους πρωταθλητές της Αδριατικής Λίγκας η διαφορά στο μπάτζετ τους με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ σημαντική. Από το ρόστερ λείπουν οι παίκτες οι οποίοι θα μπορέσουν να... βγάλουν το κάρο από τη λάσπη όταν αυτό θα κολλήσει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν έμπειρες μονάδες. Εκτός έδρας αναμένεται να είναι μία από τις πιο αδύναμες ομάδες της Ευρωλίγκας. Στο Σούπερ Καπ της Αδριατικής απογοήτευσε χάνοντας από την Πριμόρσκα.

Το αστέρι

Ο Ντέρικ Μπράουν αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα της ομάδας. Μαζί με τον Τζέιμς Γκιστ είναι οι δύο παίκτες που διεκδίκησαν τον τίτλο του... αστεριού. Ο 32χρονος αριστερόχειρας πάουερ φόργουορντ αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ένας αθλητής με πολύ πλούσιο ρεπερτόριο στις κινήσεις του, στο επιθετικό κομμάτι. Από τις επιδόσεις του θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνολικές επιδόσεις της ομάδας στον τομέα της παραγωγικότητας. Έχει σημαντική εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο και μέχρι πρόπερσι ήταν από τους κορυφαίους της Εφές.

Ο προπονητής

Η εμπειρία του στους πάγκους είναι σημαντική. Παρ’ όλα αυτά στην Ευρωλίγκα ήταν πάντοτε βοηθός και ποτέ πρώτος προπονητής μέχρι φέτος. Πέρσι στο Eurocup πήρε το «βάπτισμα του πυρός», όμως δείχνει ότι είναι έτοιμος για τη νέα πρόκληση. Έχει φτιάξει την ομάδα του όπως ακριβώς την ήθελε, επιθυμώντας να έχει αρκετές λύσεις σε κάθε θέση, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές και διαδοχικές. Είναι η ευκαιρία του να αποδείξει ότι μπορεί να δουλέψει σε κορυφαίο επίπεδο.

Εκτίμηση

Με «όπλο» την έδρα του, ο Αστέρας είναι σίγουρο ότι θα νικήσει αρκετές ομάδες στο Βελιγράδι και ειδικά όσες κάνουν το λάθος να πάνε στην πρωτεύουσα της Σερβίας... ανυποψίαστες. Παρ’ όλα αυτά η λογική λέει ότι δεν θα τερματίσει πάνω από την 12η θέση, αλλά ούτε κάτω από την 15η.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ