23.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο πρώτος τελικός βγάζει πρωταθλητή

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη και της φετινής σειράς τελικών, της 17ης μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, το basketa.gr αρχίζει την παρουσίαση θεμάτων-αφιερωμάτων που θα μας προετοιμάσουν καλύτερα για όσα εκτυλιχτούν στα παρκέ του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ.

 

Μπροστά μας βρίσκεται ο αυριανός, πρώτος τελικός και μπορεί αυτό που λέγεται «οι μονοί αγώνες είναι οι πιο κομβικοί» να μοιάζει με κλισέ όμως στην περίπτωση των αγώνων που αναδεικνύουν τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι απόλυτα πραγματικό. Αν θέλουμε να το περιορίσουμε μάλιστα ακόμη περισσότερο, ο πρώτος τελικός αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό και τον πρωταθλητή.

 

Το 1-0 κατά 83,3% δίνει την κούπα

Είναι τόσο ισχυρή η παράδοση στην ιστορία των ελληνικών τελικών που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Από το σύνολο των 24 σειρών που ανέδειξαν προπονητή –αυτή η διαδικασία καθιερώθηκε από την περίοδο 1992-93- στις 20 η ομάδα που πήρε τον πρώτο αγώνα έφτασε και στην κατάκτηση του τίτλου. Σε ποσοστό δηλαδή 83,3%!

 

Ανάλογο είναι και το αντίστοιχο ποσοστό των σειρών τελικών μεταξύ των «αιωνίων». Στο σύνολο των 16 σειρών στις οποίες αναμετρήθηκαν διεκδικώντας τον τίτλο, 13 φορές η ομάδα που έκανε το πρώτο βήμα πήρε και την κούπα. Σε ποσοστό 81,25% δηλαδή!

 

 

 

Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Η άλλη «ανάγνωση» του θέματος για όσους θέλουν να το προσεγγίσουν έτσι, λέει πως σε τέσσερις από τις 24 σειρές τελικών, σε ποσοστό 16,66%, ανατράπηκε το 1-0.

 

Οι εξαιρέσεις του κανόνα ήταν:

 

*Το 1992-93 ο Παναθηναϊκός πήρε τον πρώτο τελικό με 62-51 αλλά ο Ολυμπιακός έφτασε στον τίτλο με 3-1.

 

*Το 1998-99 ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 με νίκη 71-68 στο ΣΕΦ αλλά εκεί έχασε τον τίτλο με 3-2 από τον Παναθηναϊκό.

 

*Το 2001-02 ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα νικώντας την ΑΕΚ με 82-74 αλλά δεν έφτασε ως το τέλος του δρόμου παρότι μάλιστα είχε κάνει το 2-0.

 

*Πέρσι ο Παναθηναϊκός άρχισε τη σειρά με «break» αλλά έχασε τους επόμενους τρεις αγώνες μαζί με τον τίτλο από τον Ολυμπιακό.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ