Η μπασκετική δεκαετία που μας πέρασε είναι αναμφίβολλα αυτή που ανέδειξε το τρίποντο σε ένα από τα ισχυρότερα όπλα που μπορεί να διαθέτει μια ομάδα και ένας παίκτης στη φαρέτρα του. O έμπειρος αναλυτής Kirk Goldsberry, μελέτησε αυτό το φαινόμενο και κατέληξε στη λίστα με τους 10 καλύτερους σουτέρ που μεσουρανούν στα παρκέ του NBA τα τελευταία χρόνια.
Based on scoring efficiency, these are @kirkgoldsberry best shooters of the decade: https://t.co/HQnG7Og6uZ pic.twitter.com/gdSS90kwnR
— NBA on ESPN (@ESPNNBA) September 16, 2019
Στην πρώτη θέση φιγουράρει ο Στεφ Κάρι όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο τρελά και απίστευτα (μακρινά) τρίποντα. Ο γκαρντ τον Γουόριορς, τη σεζόν 2014-15 που κέρδισε το βραβείο του MVP, ήταν και ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στη λίγκα, κάτι που παρατηρήθηκε πρώτη φορά. Πλέον, οι 3 από τους 5 τελευταίους κατόχους του βραβείου, συνδυάζουν και το επίτευγμα των τριπόντων. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι τη σεζόν 2015-16, ο Στεφ όχι μόνο ξεπέρασε το μέχρι πρότινος άπιαστο φράγμα των 300 τριπόντων σε μία σεζόν, αλλά σημείωσε 402(!) και μπήκε στο κλάμπ 50/40/90 με περισσότερους από 30 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι.
Η δεύτερη θέση ανήκει στον Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος παρά το μέγεθός του είναι εξίσου αποδοτικός, κοντά και μακριά από το καλάθι. Ο KD έχει αναδειχθεί 4 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος από το 2010, ενώ το plus- του βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό του Κάρι, από οποιοδήποτε άλλου παίκτη.
Στην τρίτη θέση έρχεται ένα ακόμα μεγάλο όνομα, αυτό του Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποιός έχει συνολικά τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλο παίκτη της λίγκας αυτή τη δεκαετία, αν και οι περισσότεροι πόντοι του προέρχονται από τη ζώνη κάτω από το καλάθι. Το ποσοστό του σε τρίποντα αυτό το χρονικό διάστημα αγγίζει το 38.3%, αλλά το επιθετικό του ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο.
Στο νούμερο τέσσερα συναντάμε τον έταιρο splash brother, τον Κλέι Τόμπσον. Ο Κλέι είναι ίσως ο καλύτερος catch and shoot παίκτης της γενιάς του και το έχει αποδείξει πολλάκις, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει τίτλους, όπως στο game 6 των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας, όπου έβαλε 11(!) τρίποντα ενάντια στους Θάντερ.
Στη λίστα ακολουθεί ο Τζέιμς Χάρντεν, μια πραγματική καλαθομηχανή είτε αρέσει σε κάποιους , είτε όχι. Ο Μούσιας είναι ο πρωτοπόρος στα τρίποντα που δεν προέρχονται από ασσίστ, κάτι που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς το στιλ παιχνιδιού του.
Η έκτη θέση ανήκει δικαιωματικά στον Ντίρκ Νοβίτσκι, ο οποίος προσομοιάζει σε μέγεθος και ικανότητες με αυτές του Ντουράντ, αλλά μπήκε στη δεκαετία του 2010 σε ηλικία 31 ετών, όταν οι δυνάμεις του δεν ήταν ίδιες με παλιότερα. Η ψηλή καμπύλη που έδινε στην μπάλα και το fade away που χρησιμοποιούσε συχνά (μια εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε το όνομα του Γερμανού), μπορούσε να νικήσει και τους καλύτερους αμυντικούς.
Ακολουθεί ο Κρίς Πολ στην έβδομη θέση, ένας από τους καλύτερους mid reange σούτερς. Η έλευσή του ωστόσο στο Χιούστον, τον έκανε να σουτάρει πολλά περισσότερα τρίποντα, φτάνοντας το ποσοστό του 48% των συνολικών του επιθετικών προσπαθειών. Το άκρως τεχνικό σπάσιμο του καρπού του, του έδωσε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καιρού.
Στην όγδοη θέση συναντάμε το όνομα του Ντέμιαν Λίλαρντ, ενός παίκτη που πολλάκις πλησιάζει σε θεαματικότητα αυτή του Στεφ Κάρι. Το νικητήριο καλάθι του απέναντι στην Οκλαχόμα στα φετινά play offs, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως ένα από τα γενναιότερα, καθώς προήλθε από απόσταση που άγγιζε τα 11.2 μέτρα!
Η ένατη θέση ανήκει στο Τζέι Τζέι Ρέντικ, ο οποίος βρίσκεται στο NBA από το 2006 και έχει αποδείξει ότι είναι πάντα ένας αξιόπιστος σουτέρ, που μπορεί να ξεφύγει από το press των αντιπάλων του.
Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται ο Κάιλ Κόρβερ, ο οποίος την δεκαετία που μας πέρασε σε 1000 προσπάθειες για τρίποντα, αγγίζει ένα ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 44.5%. Ο λόγος που δεν βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα, παρά το αξιόπιστο σουτ του, είναι η αδυναμία του να δημιουγεί μόνος του τις συνθήκες για να σουτάρει, κάτι που οι προηγούμενοι παίκτες κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.