22.5 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Προημιτελικός με ευρωπαϊκό άρωμα (Vids, Pics)

Καθώς αυτά τα παιδιά εκεί στην ACB γνωρίζουν καλά από μάρκετινγκ και το έχουν αποδείξει, δεν θα άφησαν να πέσει κάτω η ευκαιρία που τους παρουσιάζεται με την αναμέτρηση Ουνικάχα Μάλαγα – Ιμπεροστάρ Τενερίφε στην πρώτη φάση των playoffs της Liga Endesa. «Μάχη πρωταθλητών Ευρώπης» λοιπόν σήμερα (21/5, 13.30, COSMOTE TV), καθώς οι μεν κατέκτησαν το EuroCup, οι δε το Basketball Champions League. Και δεν ξέρουμε αν στη Βαρκελώνη και στη Γενεύη θα έχουν βάλει τα αντίστοιχα κασκώλ περιμένοντας τους δύο νικητές, οι δύο ομάδες πάντως το περιμένουν πολύ! Και στην Ελλάδα έχουμε και το δικό μας ενδιαφέρον, με την παρουσία του Γιώργου Μπόγρη στην Ιμπεροστάρ Τενερίφε. Toν οποίο η ACB τίμησε με παρουσία και στα δύο promo των playoffs.

EuroCup Vs BCL

Η... ευρωπαϊκή αυτή κόντρα στα ισπανικά playoffs τον αφορά και σε... ατομικό επίπεδο, αφού όντας στην καλύτερη πεντάδα του BCL o Έλληνας σέντερ, θα βρει απέναντί του θα βρει τον Ντέγιαν Μούσλι που ήταν στην καλύτερη πεντάδα του BCL, όπως αντίστοιχα ο έτερος συμπαίκτης του που ήταν στην καλύτερη ομάδα, ο Άαρον Ντόρνεκαμπ θα βρει απέναντί του τον Κάιλ Φογκ. Και μαζί θα αναμετρηθούν και οι δύο MVP των τελικών: Ο Μάριους Γκριγκόνις του BCL και ο Αλμπέρτο Ντίαθ του EuroCup. Και οι δύο στα 23 τους!

Είναι κάτι που τα ισπανικά playoffs έχουν ξαναζήσει, πριν από 14 χρόνια, το 2003: Τότε η Μπαρτσελόνα που είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα, αντιμετώπιζε την Βαλένθια κάτοχο του ULEB Cup.

Επιστροφή στην Ισπανία...

Η σημερινή αναμέτρηση είναι η τρίτη φετινή για τις δύο ομάδες. Η πρώτη ήταν στην Τενερίφη με την Ουνικάχα Μάλαγα να διακόπτει το σερί πέντε νικών με το οποίο είχε ξεκινήσει τη χρονιά η ομάδα του Τσους Βιδορέτα, με το τελικό 72-73.

Η δεύτερη αναμέτρηση δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη, καθώς οι «πράσινοι» επικράτησαν με διαφορά, με ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο (88-67).

Οι δυο τους δεν έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ σε playoffs. Μόνο μία φορά σε αγώνες play out (για την παραμονή) με την Ουνικάχα Μάλαγα να κάνει το 2-0, ενώ συνολικά στο πρωτάθλημα το ρεκόρ είναι 14-4 για τους γηπεδούχους. Η κυριαρχία είναι απόλυτη και στους πάγκους. Χοάν Πλάθα και Τσους Βιδορέτα έχουν αναμετρηθεί 17 φορές και το ρεκόρ είναι 15-2 για τον πρώτο.

Η έμπειρη και η σχεδόν πρωτάρα

Η Ουνικάχα Μάλαγα δίνει το «παρών» στα playoffs σε σχεδόν μόνιμη βάση. Είναι από τις ομάδες που επιδεικνύουν συνέπεια. Η Ιμπεροστάρ Τενερίφε από την άλλη εμφανίζεται για πρώτη φορά στα playoffs μετά από 29 χρόνια! Είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τη χρονιά αυτή ιστορική για το νησί. Συνολικά είναι η τρίτη φορά που δεν πηγαίνει για διακοπές νωρίς. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1986-87 όταν αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο και η δεύτερη την αμέσως επόμενη χρονιά όταν έκανε και το επόμενο βήμα, με περισσότερες όμως ομάδες να παίζουν στα playoffs.

Αρκετοί είναι και οι παίκτες που θα παίξουν για πρώτη φορά σε playoffs στην Ισπανία. Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Μπόγρης, στον αγώνα του νούμερο 101 στην ACB. Από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ο Νίκολας Ριτσότι, ο οποίος θα παίξει για πρώτη φορά μετά από 147 αγώνες στο πρωτάθλημα.

Μαζί τους ο Ουίλ Χάνλεϊ (133 αγώνες), ο Μάριους Γκριγκόνις (87), ο Ντάβιν Ουάιτ (95), ο Μαμαντού Νιανγκ (53), ο Άαρον Ντόρνεκαμπ (32), ο Φεράν Μπάσας (31).

Ο κοινός παρονομαστής, Φραν Βάθκεθ

Είναι από το μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ της Ιμπεροστάρ Τενερίφε. Περισσότερο όμως ο Φραν Βάθκεθ έχει συνδεθεί με την πρώην ομάδα του, παρά με την νυν. Ποια είναι η πρώην;  Η Ουνικάχα Μάλαγα. Μάλιστα δεν δίστασε σε συνέντευξή του πριν από δύο μέρες, να παραδεχθεί πως πλέον στο μυαλό του ήταν πως θα αποσυρθεί από το μπάσκετ φορώντας τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα. Τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι, αλλά όπως τόνισε «δεν κρατάω κακία σε κανέναν, έχω μόνο φίλους, μιλάω ακόμη με πολλούς παίκτες και επίσης είμαι πολύ ευτυχισμένος στην ομάδα που βρίσκομαι τώρα, με την οποία κάνουμε μια εκπληκτική χρονιά.

Με ρωτάτε αν το περίμενα; Θα σας πω όχι, αλλά έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα και διανύουμε μια πραγματικά φανταστική χρονιά».

Νέο πρόσωπο

Ο τραυματισμός του Άνταμ Βαζίνκσι οδήγησε την Ουνικάχα Μάλαγα στην απόκτηση ενός καινούριου παίκτη. Το όνομα αυτού Κριστιάν Εγένγκα. Η Ιμπεροστάρ Τενερίφε, εκτός από την κλασική πλέον απουσία του Χαβιέ Μπεϊράν, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή του Τιμ Αμπρομάιτις, ο οποίος έχει ένα οστικό οίδημα στον ώμο, μετά από ένα άσχημο πέσιμο στον ημιτελικό του Basketball Champions League.

Άμυνα εναντίον επίθεσης

Η Ιμπεροστάρ Τενερίφε είναι η καλύτερη με διαφορά ομάδα του πρωταθλήματος στην άμυνα. Επιτρέπει τους λιγότερους πόντους στον αντίπαλό της. Από την άλλη η Ουνικάχα Μάλαγα είναι η τέταρτη καλύτερη επίθεση της λίγκας. Οι δύο ομάδες όμως είναι οι δύο καλύτερες του πρωταθλήματος στις ασίστ.

Στο παρκέ θα βρεθούν και δύο από τους καλύτερους... «τρίποντους»: Ο Άαρον Ντόρνεκαμπ (με 2,5 ανά αγώνα, 2ος στη σχετική λίστα) και ο Κάιλ Φόγκ (44,6%, 5ος στη σχετική λίστα). Οι δύο ομάδες άλλωστε είναι οι δύο καλύτερες της λίγκας στα σουτ τριών πόντων.

Τιμή σε έναν πρώην

Η Ουνικάχα Μάλαγα πήρε την απόφαση να τιμήσει τον Μπέρνι Ροντρίγκεθ στο  ημίχρονο του πρώτου προημιτελικού. Με ποιον τρόπο ; Θα αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 5 που φορούσε για 13 χρόνια στην Μάλαγα, εκ των οποίων τα 12 ήταν και αρχηγός της.

Αγωνίστηκε στην Μούρθια και τη Σεβίλλη, αλλά φορώντας και ο ίδιος άλλο νούμερο, το 41. Ενώ κανένας παίκτης μετά από αυτόν δεν φόρεσε το 5 στην Μάλαγα. Ο Ροντρίγκεθ είναι ο παίκτης της ομάδας με τους περισσότερους αγώνες (683), μένοντας στο παρκέ 14.326 λεπτά. Είναι πρώτος σε πόντους (4.762), νίκες (397), ασίστ (1.409), κλεψίματα (549), εύστοχες βολές (853), εύστοχα τρίποντα (651) και αξιολόγηση (3.860). Θα είναι η πρώτη φανέλα που αποσύρεται στην ιστορία της Ουνικάχα Μάλαγα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ