24.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στο BCL

Η ΑΕΚ γνωρίζει του αντιπάλους της στην κανονική περίοδο του Basketball Champions League μετά την κλήρωση που έγινε την Πέμπτη στη Γενεύη. Γνωρίζει τα ονόματα. Γιατί οι ομάδες ακόμα δεν έχουν φτιαχτεί. Είνα νωρίς ακόμα, τα ρόστερ δεν έχουν συμπληρωθεί, επομένως δεν μπορούμε ούτε εμείς ούτε πολύ περισσότερο το προπονητικό επιτελείο της Ένωσης να κάνουμε εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα των αντιπάλων και το βαθμό δυσκολίας του Β' ομίλου. Μπορούμε όμως να δούμε τι έκαναν τη χρονιά που τελείωσε.

ΧΑΠΟΕΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Παρά το μεγάλο μπάτζετ και το γεμάτο ρόστερ της, δεν πέτυχε και πολλά πράγματα. Κέρδισε το Κύπελλο Ισραήλ νικώντας στον τελικό τη Μακάμπι Ρισόν με 82-67, όμως έμεινε εκτός φάιναλ φορ στο BCL απο την Τενερίφε, ενώ έχασε και στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του ισραηλινού πρωταθλήματος από τη Μακάμπι Ρισόν και δεν είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο.

Ο Όντετ Κάτας παραμένει προπονητής της, ενώ συμβόλαιο και για του χρόνου έχουν οι Τασόν Τόμας, Τζέιμς Φελντέιν, Τζεϊκόβαν Μπράουν, ο οποίος μάλιστα το επέκτεινε για έναν ακόμα χρόνο, Ταμίρ Μπλατ και Τομέρ Λέβινσον.

Στον αντίποδα, ο Αμαρέ Στουνταμάιρ επιστρέφει στις ΗΠΑ και στη θέση του μάλλον θα αποκτηθεί ο Ζάλμασον, ο Οχαγιόν φεύγει κι αυτός (οδεύει προς Χολόν), ενώ λήγουν τα συμβόλαια παικτών όπως ο Τζος Όουενς, ο ΝταΣόν Μπάτλερ και ο Λιόρ Ελιγιάχου.

Τη σεζόν που πέρασε η ΑΕΚ έχασε στο ΟΑΚΑ με 79-75, αλλά νίκησε στην Ιερουσαλήμ με 83-70.

ΑΝΒΙΛ ΒΛΟΚΛΑΒΕΚ

Η πρωταθλήτρια Πολωνίας (νίκησε στον τελικό την Τορούν με 4-3 νίκες) θα προσπαθήσει να τα πάει καλύτερα φέτος στο BCL, καθώς τη σεζόν που πέρασε απέτυχε να συνεχίσει μετά την κανονική περίοδο. Τερμάτισε έβδομη στον Α' όμιλο με ρεκόρ 4-10 και αποκλείστηκε. 

Προπονητής της παραμένει ο Πολωνός Ιγκόρ Μίλιτσιτς, ενώ πριν από λίγες μέρες ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Αμερικανό φόργουορντ Τσέις Σάιμον, που ήταν ο πρώτος σκόρερ της με 14 πόντους κατά μέσο όρο. Συμβόλαια έχουν και οι Πολωνοί Σιμόν Σέβτσικ και Ιγκόρ Βαντόσκι. Όλα τα υπόλοιπα συμβόλαια λήγουν, οπότε πιθανότατα θα έχει μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της.

ΜΠΑΝΒΙΤ

Τα οικονομικά προβλήματα την έχουν τσακίσει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει χάσει σημαντικό μέρος από τη δυναμικότητά της. Στο BCL έφτασε ως τη φάση των "16", όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Μπάμπεργκ και στο πρωτάθλημα τερμάτισε όγδοη στην κανονική περίοδο και έχασε εύκολα με 2-0 στην πρώτη φάση των πλέι οφ από την Εφές. 

Ο προπονητής Χακάν Ντεμίρ είναι άγνωστο αν θα μείνει, ενώ κανένας παίκτης από το περσινό ρόστερ δεν έχει συμβόλαιο για του χρόνου, άρα κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ομάδα θα παρατάξει η Μπάνβιτ. Ανάμεσα στους παίκτες που έπαιξαν εκεί τη σεζόν που πέρασε ήταν και ο γνώριμός μας από τον Απόλλωνα Πάτρας και το Λαύριο, Μακένζι Μουρ.

Η ΑΕΚ είχε συναντήσει την Μπάνβιτ τη σεζόν 2017-18 και έχασε δύο φορές (70-74 και 71-78).

ΟΡΤΕΖ

Η Ορτέζ είναι μια ιστορική γαλλική ομάδα, η οποία θα κάνει φέτος το ντεμπούτο της στο BCL. Τη σεζόν που πέρασε τερμάτισε πέμπτη στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, ωστόσο αποκλείστηκε στην πρώτη φάση των πλέι οφ από την Ναντέρ, ενώ έμεινε εκτός και του κυπέλλου χάνοντας από τη Λεβαλουά στον προημιτελικό.

Ο προπονητής Λοράν Βίλα παραμένει και τη νέα σεζόν, κάθεται άλλωστε στον πάγκο της από το 2011, έχει κάνει δε και τις πρώτες κινήσεις. Έχει πάρει τον διεθνή Ολλανδό σέντερ Νικολάς Ντε Γιονγκ και τον γκαρντ Τράβις Λέσλι από την Μπουλαζάκ, τον πρώην σέντερ του Ηλυσιακού Τσέικ Μποτζ, που έπαιξε την τελευταία διετία στην πολωνική Τορούν, τον γκαρντ Ματ Μόμπλι από τη Σαρλερουά και τον σέντερ Πετρ Κορνελί από τη Λε Μαν.

Στον αντίποδα, λήγουν τα συμβόλαια και μάλλον φεύγουν οι Αμερικανοί Μίκι Μακ Κόνελ, Ντόντα Σμιθ και Σι Τζέι Χάρις, που ήταν οι πρωταγωνιστές της φετινή σεζόν.

ΡΑΣΤΑ ΦΕΧΤΑ

Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της Μπουντεσλίγκα φέτος, καθώς σχεδόν από το πουθενά κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 24-10 και αμέσως μετά απέκλεισε την Μπάμπεργκ στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας και 3-1 νίκες. Στα ημιτελικά, βέβαια, η Μπάγερν δεν παιζόταν, όμως είχε κλέψει ήδη την παράσταση.

Θα κάνει το ντεμπούτο της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με προπονητή τον Ισπανό Πέδρο Καγές, ο οποίος έχει πάρει ήδη δύο Αμερικανούς γκαρντ, τον Ισμαΐλ Ουέινράιτ από τη Νυρεμβέργη και τον Στιβ Βαστούρια από την ισπανική Παλένθια. Ωστόσο ο Τι Τζέι Μπρέι, ο πρώην παίκτης του Κολοσσού που έκανε θραύση φέτος στην Ευρωλίγκα, μάλλον φεύγει, ενώ γενικά υπάρχουν πολλά συμβόλαια που λήγουν και το ρόστερ δεν έχει πάρει ακόμα κάποια μορφή.

  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα των προκριματικών η ΑΕΚ θα έχει στον όμιλό της και μία εκ των Σεντερτάλιε Κινγκς (Σουηδία), Μπαλκάν Μπότεβγκραντ (Βουλγαρία), Αντβέρπ (Βέλγιο) και άλλη μία εκ των Κάπφενμπεργκ Μπουλς (Αυστρία), Κίεβο (Ουκρανία), Σαν Πάμπλο Μπούργος (Ισπανία).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ