24.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Του Αγίου… Θεοδώρου!

Ο Τζόρνταν Θίοντορ διέσχισε σαν σφαίρα το γήπεδο, κέρδισε φάουλ, έβαλε μία βολή και λύτρωσε όλη την ΑΕΚ χαρίζοντάς της τη νίκη με 83-82 επί του Προμηθέα, στον συγκλονιστικό πρώτο αγώνα αυτής της σειράς των πλέι οφ! Η Ένωση διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ο Προμηθέας παίζοντας εξαιρετικά κυρίως στην τελευταία περίοδο έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ως το τέλος την πρόκριση στους τελικούς. Ένταση στο τέλος, με τον Μάκη Γιατρά να απαντά στην εξέδρα και να αποχωρεί σε έξαλλη κατάσταση συνοδευόμενος απο παίκτες της ομάδας του!

Ο Προμηθέας αιφνιδίασε την ΑΕΚ εκμεταλλευόμενος τους ψηλούς γκαρντ του (Λίποβι και Κατσίβελη), οι οποίοι αφενός εξουδετέρωσαν τους αντίπαλους κοντούς γκαρντ (Γιορκ και Θίοντορ) προκαλώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας στην Ένωση, και αφετέρου έδωσαν ρυθμό και επιθετικές λύσεις. Η ομάδα της Πάτρας προηγήθηκε με 10-2 στο 3', αλλά μετά το τάιμ άουτ του Μπάνκι, έπεσε θύμα του... DNA της. Δεν κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και η ΑΕΚ ανέκαμψε γρήγορα.

Ανεβάζοντας την πίεση στην άμυνα και με τον Σαντ Ρος να παίρνει το όπλο του και να σκοράρει ασταμάτητα στην επίθεση, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 14-13 στο 6' και ως το τέλος της πρώτης περιόδου (24-20) διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα, καθώς ο Θίοντορ ανέβασε στροφές, ενώ και ο Προμηθέας μετά τα σουτ που βρήκε από τους Λίποβι και Κασελάκη στην αρχή, κόλλησε λίγο επιθετικά. 

Με τον Σαντ Ρος να συνεχίζει το απίθανο επιθετικό του ρεσιτάλ, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 36-27 στο 13', ωστόσο στη συνέχεια έχασε την επαφή της με το καλάθι, καθώς έπρεπε να γίνουν και αλλαγές, που την αποσυντόνισαν λίγο. Από την άλλη ο Προμηθέας εκμεταλλεύτηκε την υψομετρική διαφορά των ψηλών του σε σχέση με αυτούς της ΑΕΚ, έκανε μεγάλη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα με τα επιθετικά ριμπάουντ και με τον Παρκς να διαπρέπει σε αυτό τον τομέα, αλλά και στο σκοράρισμα, μαζί με τον Λίποβι, που συνέχιζε να πετυχαίνει μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, κατάφερε σιγά σιγά να μαζέψει τη διαφορά.

Στο 17'30'' μείωσε 41-39, αλλά στο μεταξύ ο Λαρεντζάκης είχε πάρει τη σκυτάλη από το Σαντ Ρος και με δικό του επιθετικό ρεσιτάλ απέναντι στη χαλαρή άμυνα του Προμηθέα κράτησε όρθια την ΑΕΚ για να έρθει ο Θίοντορ με buzzer beater τρίποντο, που έκανε έξαλλο τον Μάκη Γιατρά για την αδράνεια της άμυνας της ομάδας του, διαμόρφωσε το τελικό 52-47 του ημιχρόνου.

O ρυθμός στο δεύτερο ημίχρονο ήταν επίσης υψηλός κι αυτό ευνόησε τον Προμηθέα, που ξέρει να παίζει τέτοιο μπάσκετ. Και με δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Μπράουν και Γκίκα όχι μόνο κάλυψε την εις βάρος του διαφορά, αλλά πέρασε και μπροστά με 57-54 στο 22'30''. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από την άμυνα του Προμηθέα, που είχε βελτιωθεί πολύ, ειδικά στην αντιμετώπιση των πικ εν ρολ, η οποία είχε γίνει πιο επιθετική και είχε χαλάσει την κυκλοφορία της μπάλας από τους γηπεδούχους. Στην άλλη πλευρά, πάντως, και ο Προμηθέας δυσκολευόταν να βρει στόχο μετά το καλό του ξεκίνημα, έτσι το παιχνίδι έγινε εντελώς κλειστό και αμφίρροπο.

Η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με 65-59 στο 27'30'' τρέχοντας ένα σερί 11-2 μέσα σε πέντε λεπτά, όταν ο Χάντερ επέστρεψε στον αγώνα από τον πάγκο, όπου ήταν καθηλωμένος από το 19' έχοντας τρία φάουλ. Με τους Σαντ Ρος και Λαρεντζάκη να έχουν σιγήσει μετά το καταπληκτικό πρώτο ημίχρονό τους, ο Αμερικανός πήρε μπάλες και τελείωσε φάσεις, που έδωσαν σημαντικές επιθετικές ανάσες στους γηπεδούχους κεφαλαιοποιώντας την καλή άμυνα που έπαιζαν. Ο Γιατράς προσπαθούσε με συνεχείς αλλαγές να βρει ένα σχήμα που θα ξεκολλούσε την ομάδα επιθετικά, αλλά δεν τα κατάφερε, έτσι η τρίτη περίοδος ολκληρώθηκε με την ΑΕΚ να έχει ένα καλό προβάδισμα 8 πόντων (69-61).

H AEK προηγήθηκε με 71-61 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, αλλά ο Προμηθέας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με δύο τρίποντα απο τους Κασελάκη και Κατσίβελη, εκμεταλλεύτηκε και δύο κακές επιλογές του Σαντ Ρος και μείωσε 73-72 στο 33' κάνοντας ξανά το παιχνίδι ντέρμπι. Η ΑΕΚ είχε κολλήσει επιθετικά, δεν φάνηκε να τη βοηθά ούτε το σχήμα με τους Θίοντορ και Ξανθόπουλο μαζί στην πεντάδα και ο Προμηθέας με ένα ακόμα τρίποντο του Κατσίβελη, που έγινε παράγοντας του παιχνιδιού σε αυτό το δεκάλεπτο, πέρασε μπροστά με 77-73 στο 36' τρέχοντας ένα δικό του σερί 16-2!

H AEK έδειχνε εγκλωβισμένη και πολύ αγχωμένη, ωστόσο ήταν και τυχερή διότι ο Προμηθέας έκανε κάποιες κακές επιθετικές επιλογές, κυρίως με τον Μπράουν, που της επέτρεψαν να ισοφαρίσει 77-77 στο 38' με φόλοου του Χάντερ. Εξακολουθούσε όμως να χάνει τα αμυντικά ριμπάουντ και μετά από ένα επιθετικό ο Έλις με δύο βολές έδωσε ξανά το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους (79-77 με 1'45'' για τη λήξη) πριν ο Χάντερ μειώσειμε 1/2 βολές σε 79-78.

Ο Κασελάκη πέτυχε μεγάλο τρίποντο 1'11'' πριν απο το τέλος με το οποιο ο Προμηθέας προηγήθηκε με 82-78, ο Χάντερ μείωσε αμέσως 82-80 και ο Μπράουν έκανε μία ακόμα κακή επιλογή επιτρέποντας στον Σάκοτα να πάρει επιθετικό ριμπάουντ και φάουλ, και με δύο βολές να ισοφαρίσει ξανά 82-82 ενώ απέμεναν 28'' για τη λήξη. 

Την τελευταία επίθεση του Προμηθέα ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Χολ, αλλά δεν αντέδρασε σωστά απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ, αστόχησε 6'' πριν από τη λήξη και έδωσε τη δυνατότητα στον Θίοντορ να τρέξει το γήπεδο και 1'',3 πριν από το τέλος να κερδίσει φάουλ και δύο βολές. Ο Αμερικανός ευστόχησε στην πρώτη, αλλά έχασε εσκεμμένα τη δεύτερη με τρόπο άτσαλο και ανάγκασε τους διαιτητές να δώσουν την μπάλα στον Προμηθέα χωρίς να κυλήσει χρόνος. Το 1'',3 που απέμενε αποδείχθηκε πολύ λίγο για τον Προμηθέα ώστε να διεκδικήσει ένα καλό σουτ, έτσι η ΑΕΚ πήρε, έστω και με τόσο άγχος, αυτό που ζητούσε.

Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ: Δεν ήταν μόνον ο τελευταίος πόντος που πέτυχε και αποδείχθηκε καθοριστικός. Ήταν η συνολική παρουσία του Τζόρνταν Θίοντορ στο δεύτερο ημίχρονο που τον αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή της ΑΕΚ. Ο Αμερικανός βγήκε μπροστά στα δύσκολα και τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ είχε 19 ασίστ για 8 λάθη, ενώ ο Προμηθέας είχε 20 ασίστ για 15 λάθη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ