19.9 C
Athens
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024

Προπονητή από το Κολλέγιο οι Καβαλίερς

Είναι στα 66 του χρόνια και δεν έχει εργαστεί ποτέ ξανά στο ΝΒΑ. Είναι τα πρώτα στοιχεία που θα δείτε παντού για τον νέο προπονητή των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Τζόνι Μπίλεϊν. Μια απόφαση η οποία προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς.

Η εμπειρία του στους πάγκους είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η απειρία του στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Ο Μπίλεϊν βρίσκεται στον πάγκο του Μίτσιγκαν από το 2007 ως και σήμερα, έχοντας φτάσει σε δύο Final Four του NCAA. Οι περισσότεροι τον θεωρούν έναν δάσκαλο του μπάσκετ, που αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι. Κι ενώ παλιότερα είχε απορρίψει προτάσεις από τους Πίστονς ή τους Μάτζικ, θεώρησε πως ήρθε η ώρα να κάνει το άλμα και είπε «ναι» στο πενταετές συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Καβς.

Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Μην φανταστείτε κάποιο σπίτι στο κέντρο της μεγαλούπολης. Γεννήθηκε στο Μπαρτ και ο πατέρας του ήταν εργάτης σε μύλο, ενώ η μητέρα του σε καλλιέργειες μήλων! Ο ίδιος ήταν το προτελευταίο παιδί στη σειρά [i]και φάνηκε να επηρεάζεται στις επιλογές του από δύο θείους του (Τομ και Τζο Νίλαντ), που ήταν ήδη προπονητές μπάσκετ. Πήγε στο Wheeling Jesuit University, έπαιξε μπάσκετ, πήρε πτυχίο στις τέχνες και στην ιστορία και το δρόμο του ως προπονητής έμεσα. Παράλληλα, συνέχισε και στις σπουδές του στις επιστήμες, παίρνοντας πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Νιαγάρα το 1981.

Στην καριέρα του δεν υπήρξε ποτέ βοηθός προπονητή. Ξεκίνησε από μικρές ομάδες, πήγε σε χαμηλότερες κατηγορίες του NCAA για να φτάσει στην πρώτη κατηγορία μέσω του Κανίσιους την περίοδο 1991-92. Ακολούθησαν το Ρίτσμοντ, το Βιρτζίνια και το Μίτσιγκαν στο οποίο έμεινε 12 χρόνια! Είναι λάτρης της επίθεσης, οι ομάδες του σουτάρουν πολύ από τη γραμμή των τριών πόντων. Συνηθίζει να παίζει με τέσσερις παίκτες έξω από τη γραμμή και έναν στην καρδιά της ρακέτας, κάτι που ευνοεί τα σουτ τριών πόντων, αλλά και δημιουργεί χώρους για να κινηθούν γενικότερα οι παίκτες του.

Ο Τζον και η σύζυγός του Καθλίν Γκρίφιν έχουν τρεις γιους (Πάτρικ, Μαρκ, Άντριου) και μία κόμη (Σόνα). Ο Πάτρικ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα. Έπαιξε στο West Virginia και τώρα είναι προπονητής στο Πανεμιστήμιο Nιαγάρα. Έτσι πάντως, για την... ίντριγκα και για να δούμε για μία ακόμη φορά πόσο μικρός είναι ο κόσμος, υιός Μπίλεϊν, προπονητής της χρονιάς στην περιφέρειά του δύο φορές στα 35 του, ήταν υποψήφιος για το Πανεπιστήμιο Σιένα τον Απρίλιο του 2018, θέση για την οποία υποψήφιος ήταν και ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ