23.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Η γάτα και το ποντίκι

Με τον Μιλουτίνοφ σε ρόλο... σκιάχτρου να ελέγχει απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία και συνολικά καλή άμυνα, ο Ολυμπιακός νίκησε καθαρά μέσα στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 76-67 και έδειξε ότι παρά τα προβλήματά του, δεν θα είναι καθόλου εύκολο για την Ένωση να τον αμφισβητήσει, εφόσον τον βρει μπροστά του στα πλέι οφ. Οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά τις δύο φορές που η ΑΕΚ πέρασε μπροστά στο σκορ κι άλλη μία πλησίασε στον πόντο. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έπαιρνε ξανά καλές διαφορές υπέρ του, δίνοντας την αίσθηση ότι έπαιζε όπως η γάτα με το ποντίκι. Λίγα πράγματα έδειξε στο ντεμπούτο του ο Ουίλ Τσέρι, ενώ ο Γκέιμπ Γιορκ δεν έχει δηλωθεί ακόμα από την ΑΕΚ στον ΕΣΑΚΕ και φυσικά παρακολούθησε το παιχνίδι με πολιτικά από τον πάγκο.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγώνα με διάθεση να ανοίξουν το ρυθμό και να εκμεταλλευτούν το ανοικτό γήπεδο, όμως μόνον ο Ολυμπιακός φάνηκε να τα καταφέρνει. Οι "ερυθρόλευκοι" θωράκισαν πολύ καλά τη ρακέτα τους αναγκάζοντας την ΑΕΚ να σουτάρει άστοχα από την περιφέρεια, ενώ στην επίθεση είτε έβγαιναν στον αιφνιδιασμό είτε σημάδευαν τον ΛεΝτέι, που υπερείχε σε δύναμη και εκτόπισμα απέναντι στον Σάκοτα, και τον Μιλουτίνοφ, που είχε σαφή υπεροχή έναντι όλων των αντιπάλων ψηλών.

Ο Ολυμπιακός με πολύ καλό Μάντζαρη επίσης προηγήθηκε με 17-9 στο 6' και ανάγκασε τον Μπάνκι να κάνει τις πρώτες αλλαγές τους περνώντας τον Λαρεντζάκη αντί του Γκρίφιν και τον Τζέιμς αντί του Χάντερ. Ο "Λάρι" μπήκε φουριόζος στον αγώνα και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια ανατροπής, που έκαε η Ένωση με αφετηρία την άμυνά της, η οποία βελτιώθηκε πολύ, ειδικά στο μαρκάρισμα πάνω στον Μιλουτίνοφ. 

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου η ΑΕΚ προηγήθηκε με 22-21, αλλά η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Με τρεις βολές του Μάντζαρη από (αμφισβητούμενο) φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο κι ένα γκολ φάουλ του Λεντέι, πέρασε αμέσως ξανά μπροστά με 27-22, ενώ λίγο αργότερα προηγήθηκε με 30-24. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν συνεχώς προσανατολισμένο το παιχνίδι τους μέσα στη ρακέτα και ίσως αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί την τεράστια διαφορά που είχαν οι δύο ομάδες στις βολές: 17 ο Ολυμπιακός και μόλις μία η ΑΕΚ, η οποία όσο ήταν ο Μιλουτίνοφ στο παρκέ, δεν μπορούσε να πλησιάσει στη ρακέτα. 

Έβρισκε πάντως σποραδικά κάποια τρίποντα, που τη βοηθούσαν να διατηρήσει την επαφή της με το σκορ και να μένει στο παιχνίδι. Δύο τέτοια, άλλωστε, από τον Γιαννόπουλο και τον Σαντ Ρος διαμόρφωσαν το τελικό για το ημίχρονο 39-36 υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε προηγηθεί με 39-30 ένα λεπτό νωρίτερα.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με 40-39 ολοκληρώνοντας ένα σερί 11-0 από το 19' και μετά, ωστόσο, όπως συνέβη και στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός αντέδρασε αστραπιαία. Με δύο τρίποντα από τους Παπανικολάου και Βεζένκοφ, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία του Ξανθόπουλου έξω απο τα 6.75μ., οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν ξανά μπροστά με 47-40 στο 23' παίζοντας με ψηλή πεντάδα (Παπανικολάου στο "2", Βεζένκοφ στο "3" και ΛεΝτέι, Μιλουτίνοφ στους ψηλούς) και κόβοντας και πάλι τον βήχα των γηπεδούχων.

Στα μισά της τρίτης περιόδου ο Μπλατ απέσυρε τον Μιλουτίνοφ και οι παίκτες της ΑΕΚ βρήκαν χώρο μέσα στη ρακέτα για να δράσουν είτε με τον Χάντερ είτε με διεισδύσεις από τον Σαντ Ρος και τον Λαρεντζάκη. Πλησίασαν ξανά στον πόντο (49-48) στο 27' και τότε ο Μπλατ πέρασε ξανά τον Μιλουτίνοφ. Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν και πάλι αστραπιαία, αφού η ΑΕΚ βραχυκύλωσε ξανά στην επίθεση. Δύο τρίποντα από τους Παπανικολάου και Ουίλιαμς-Γκος, ο οποίος νωρίτερα πέτυχε κι ένα λέι απ, και λίγο πριν λήξει το δεκάλεπτο οι "ερυθρόλευκοι" ξέφυγαν ξανά με 57-48.

Η τρίτη περίοδος έληξε με 57-50 υπέρ του Ολυμπιακού και η τέταρτη άρχισε με ένα ρεσιτάλ του Μιλουτίνοφ, που εκτός από την αμυντική του προσφορά, άρχισε να... καρφώνει κιόλας μετά τις ασίστ που δεχόταν. Έτσι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 66-51 στο 33' απέναντι σε μια ΑΕΚ, που έδειχνε ότι είχε πάψει πια να το πιστεύει.

Δυο καλές άμυνες και δυο τρίποντα από τους Σάκοτα και Λαρεντζάκη έδωσαν λίγο κουράγιο στους παίκτες της ΑΕΚ (μείωσε σε 66-57), όμως με τον Μιλουτίνοφ να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία, ο Ολυμπιακός δεν ανησηχούσε. Ο Τσέρι κέρδιζε και έβαζε βολές, οι "ερυθρόλευκοι" διατηρούσαν τη διαφορά σε διψήφια τιμή και όταν μπήκε ξανά ο Ουίλιαμς-Γκος αντί του Τσέρι, "κλείδωσε" το παιχνίδι. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κατεβάσει τη διαφορά ξανά και υπέκυψε φυσιολογικά.

ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ: Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Με αυτόν στο παρκέ η ΑΕΚ δεν μπορούσε να μπει στη ρακέτα και αναλωνόταν σε μακρινά άστοχα σουτ. Δεν είναι τυχαίο ότι τις δύο φορές που η Ένωση πέρασε μπροστά στο σκορ, ο Σέρβος δεν ήταν στο παιχνίδι. Ο Μιλουτίνοφ τελείωσε τον αγώνα με ένα επιβλητικό νταμπλ νταμπλ, σκοράροντας 14 πόντους και μαζεύοντας 17 ριμπάουντ!

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Ολυμπιακός είχε 4/18 τρίποντα και η ΑΕΚ 11/30. Παράλληλα ο Ολυμπιακός είχε 24/31 βολές και η ΑΕΚ μόλις 6/8!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ