21.3 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Ρεάλ, ετοιμάσου!

Με τη φόρα που έχει πάρει ο Παναθηναϊκός, έκανε... φύλλο και φτερό την ΑΕΚ, νικώντας ως φιλοξενούμενος στο ΟΑΚΑ με 104-72 και στέλνοντας και σε αυτήν μήνυμα ενόψει πλέι οφ, ότι πρέπει να φάει... ψωμιά ακόμα για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του. Με πολύ καλή άμυνα μετά το πρώτο πεντάλεπτο και πλουραλισμό στην επίθεση (έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και ο Καλάθης με διψήφιες ασίστ) ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα και έδειξε ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με τη Ρεάλ στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Η ΑΕΚ δεν ήταν ανταγωνιστική, αλλά έχει σοβαρή δικαιολογία γι' αυτό τις σημαντικές απουσίες της (Θίοντορ, Ματσιούλις, Τσαλμπούρης, Καββαδάς), που ανάγκασαν τον Λούκα Μπάνκι να παρατάξει μόλις δέκα παίκτες.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγώνα με διάθεση να τρέξουν και να μεταφέρουν το παιχνίδι τους μέσα στη ρακέτα. Η ΑΕΚ προσπάθησε να σημαδέψει τον Παπαγιάννη και ο Χάντερ έκανε καλή δουλειά σε αυτό δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα του να πάρει ένα μικρό προβάδισμα στα πρώτα λεπτά. Τρεισίμισι λεπτά μετά τη έναρξη του αγώνα η Ένωση προηγήθηκε με 11-8 και στο σημείο εκείνο ο Ρικ Πιτίνο, βλέποντας το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, άλλαξε τους ψηλούς του. Στη θέση των Παπαγιάννη, Τόμας πέρασε τους Βουγιούκα, Γκιστ και άλλαξε όλο το παιχνίδι.

Η άμυνα των "πρασίνων" έγινε απροσπέλαστη, καθώς η ΑΕΚ ήταν άστοχη από την περιφέρεια, ενώ στην επίθεση η μπάλα πήγε στα χέρια του Βουγιούκα, που αναδείχθηκε σε παίκτη-κλειδί, τόσο με το να σκοράρει όσο και με το να συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι της δημιουργίας. Ο Γκιστ ήταν επίσης πιο δυνατός και αποτελεσματικός από τον Σάκοτα και τον Τζέιμς, που τον μάρκαραν, κι έτσι ο Παναθηναϊκός άρχισε να ξεφεύγει. Με σερί 10-0 πέρασε με 18-11 στο 7', ενώ μισό λεπτό πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου προηγήθηκε με 27-15, έχοντας καταφέρει να τρέξει αρκετά στον αιφνιδιασμό και να επιβάλει πλήρως το ρυθμό του.

Ο Μπάνκι προσπάθησε πότε φωνάζοντας στους διαιτητές (χρεώθηκε και με μία τεχνική ποινή) πότε με συνεχείς αλλαγές στην πεντάδα να αλλάξει κάτι, όμως δεν ήταν εύκολο, από τη στιγμή μάλιστα που είχε μικρό ρόστερ με μόλις 10 παίκτες στη διάθεσή του. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να πλησιάσει στο καλάθι ούτε να βγάλει οργανωμένες επιθέσεις κι έτσι τα περίμενε όλα από ατομικές ενέργειες των παικτών της ή κάποια απεγνωσμένα σουτ, όπως το τρίποντο που έβαλε ο Λαρεντζάκης από τα 10 μέτρα στο τέλος του χρόνου επίθεσης.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έχοντας επιβάλει το ρυθμό του, εξακολουθώντας να χτυπά μέσα από τη ρακέτα και να τρέχει στο ανοικτό γήπεδο, διεύρυνε τη διαφορά. Στο 17΄προηγήθηκε με 46-29 με τους Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους στην περιφέρεια και Τόμας, Παπαγιάννη μέσα στη ρακέτα να δίνουν λύσεις, ενώ το ημίχρονο έληξε με 55-37 υπέρ του.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (58-37 και 65-43 στο 24') παίζοντας όπως και στο πρώτο μέρος, με έμφαση δηλαδή στο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Η ΑΕΚ προσπαθούσε με διεισδύσεις του Λαρεντζάκη και του Σαντ Ρος να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, πήρε κάποιες λύσεις από τον πρώτο και τον Σάκοτα, αλλά στη δική της άμυνα δεν μπορούσε να περιορίσει τους Βουγιούκα και Γκιστ, ειδικά από τη στιγμή που ο Καλάθης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του κι άρχισε να φτιάχνει τη μία φάση μετά την άλλη για τους συμπαίκτες του.

Η τρίτη περίοδος έληξε με 80-54, καθώς ο Λεκαβίτσιους, που μπήκε στη θέση του Καλάθη, ήταν ακόμα καλύτερος και η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα πια. Ο Μπάνκι δοκίμασε ένα πολύ χαμηλό σχήμα με τον Γιαννόπουλο σε θέση "4", αλλά ούτε αυτό έφερε αποτέλεσμα, αντίθετα έδωσε τη δυνατότητα στον Μήτογλου να δράσει. Από κάποια στιγμή και μετά η ΑΕΚ παράτησε τελείως το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να είναι σοβαρός, παρότι βασικοί παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Γκιστ και ο Παπαπέτρου ήταν εκτός αγώνα, και ως εκ τούτου έκανε πάρτι. Η διαφορά ξεπέρασε τους 30 πόντους στο 34' με τρίποντο του Τόμας (92-61), ένα λεπτό αργότερα ο Λάνγκφορντ με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έκανε το 97-61 υποχρεώνοντας τον Μπάνκι να πάρει τάιμ αουτ για να προλάβει τον διασυρμό.

Τα κατάφερε κάπως, καθώς οι παίκτες του έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση μετά το τάιμ άουτ, ωστόσο ο Λεκαβίτσιους πέτυχε την κατοστάρα στο 38' (101-67) και ο αγώνας έληξε με 104-72.

Ο GAME CHANGER: Ο Ίαν Βουγιούκας δικαιούται να καυχιέται ότι άλλαξε τη ροή του αγώνα. Με το που μπήκε στο πρώτο πεντάλεπτο, η άμυνα του Παναθηναϊκού έγινε απροσπέλαστη μέσα στη ρακέτα (σε αυτό συνέβαλε και ο Γκιστ), ενώ στην επίθεση έγινε ο άξονας γύρω από τον οποίον κινήθηκαν τα πάντα. Με αυτόν μέσα ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με διψήφια διαφορά και δεν κοίταξε ξανά πίσω του.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός είχε 72% στα δίποντα και η ΑΕΚ μόλις 44%. Διαφορά που τα λέει όλα...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ