22.3 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Euroleague: Έξι ομάδες για τρεις θέσεις! (vids)

Ο Ολυμπιακός έχασε στο ΣΕΦ από τη Ζαλγκίρις, η Μπασκόνια έχασε στη Βιτόρια από την Εφές και για τρεις τελευταίες θέσεις της πρώτης οκτάδας της βαθμολογίας, που οδηγούν στα πλέι οφ, γίνεται ένας πραγματικός χαμός. Τις διεκδικούν ούτε λίγο ούτε πολύ έξι ομάδες και πλέον όλα θα ξεκαθαρίσουν την τελευταία αγωνιστική, το πρόγραμμα της οποίας είναι το εξής:

ΤΣΣΚΑ-Μπασκόνια
Εφές-Μιλάνο
Παναθηναϊκός-Μπούντουτσνοστ
Ρεάλ-Ζαλγκίρις
Φενερμπαχτσέ-Μακάμπι
Μπάγερν-Γκραν Κανάρια
Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα
Μπαρτσελόνα-Χίμκι

Σε λίγο καλύτερη θέση από τους υπόλοιπους πέντε βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, επειδή έχει θεωρητικά εύκολο παιχνίδι (στην έδρα του με την Μπούντουτσνοστ) κι αν το πάρει, περνάει ό,τι κι αν γίνει στα πλέι οφ. Είτε ως έκτος είτε ως έβδομος αν νικήσει η Μπασκόνια, η οποία πάντως θα πάει να παίξει στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός έμπλεξε πολύ άσχημα μετά την ήττα του από τη Ζαλγκίρις. Πλέον δεν του αρκεί η νίκη επί της Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ. Θα πρέπει να αποφύγει και ισοβαθμίες με τις Ζαλγκίρις και Μιλάνο, από τις οποίες έχει χάσει δύο φορές και στις ισοβαθμίες μαζί τους υστερεί. Άρα θα πρέπει ταυτόχρονα να χάσουν η Ζαλγκίρις στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ και το Μιλάνο στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές. Πιθανά αποτελέσματα και τα δύο, αλλά σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός δεν κρατά πλέον την τύχη του στα χέρια του.

Υπάρχει κι ένα σενάριο να ισοβαθμήσουν και οι έξι αυτές ομάδες στο τέλος της κανονικής περιόδου! Αυτό θα συμβεί αν χάσουν Παναθηναϊκός και Μπασκόνια και νικήσουν Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις, Μιλάνο και Μακάμπι. Θα ισοβαθμήσουν όλοι στις 15 νίκες κι αυτό το σενάριο δεν είναι καλό για τις ελληνικές ομάδες, διότι αποκλείονται και οι δύο! Σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσουν η Μπασκόνια ως έκτη, το Μιλάνο ως έβδομο και η Ζαλγκίρις ως όγδοη.

Συμπερασματικά, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός περνά σίγουρα με νίκη, ενώ μπορεί να περάσει και με ήττα, αν χάσουν όλοι οι από κάτω του (Ολυμπιακός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Μιλάνο) και ειδικά η Ζαλγκίρις, από την οποία έχει χάσει δύο φορές και δεν την θέλει σε ισοβαθμία.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη και συγχρόνως να ισοβαθμήσει με Μπασκόνια, την οποία έχει νικήσει δις, και να αποφύγει ισοβαθμίες με Ζαλγκίρις και Μιλάνο.

Κατά τα άλλα, μετά το τέλος της 29ης αγωνιστικής οριστικοποιήθηκε η πρώτη πεντάδα της κανονικής περιόδου:

  1. Φενερμπαχτσέ
  2. ΤΣΣΚΑ
  3. Ρεάλ
  4. Εφές
  5. Μπαρτσελόνα

Αυτό σημαίνει ότι Εφές-Μπαρτσελόνα είναι οριστικά το ένα από τα τέσσερα ζευγάρια των πλέι οφ, ενώ οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας απλώς περιμένουν τον αντίπαλό τους.

Στη Μόσχα η ΤΣΣΚΑ χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα νίκησε με 80-72 τη Χίμκι και αναδείχθηκε με τη βούλα... αφεντικό της πόλης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στη βραδιά που ο Ντάνιελ Χάκετ συμπλήρωσε 500 ασίστ στην Ευρωλίγκα και ο Αντρέι Βορόντσεβιτς 250 συμμετοχές, η ΤΣΣΚΑ εξασφάλισε και μαθηματικά τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο.

Στην Κωνσταντινούπολη η αδιάφορη Νταρουσάφακα έπαιξε για τον κόσμο της και χωρίς άγχος... πήρε στο λαιμό της την Μπάγερν, η οποία υποτίθεται ότι έπαιζε το τελευταίο της χαρτί για να προλάβει τα πλέι οφ, αλλά δεν στάθηκε στο ύψος της περίστασης. Η Νταρουσάφακα με 18/32 τρίποντα πήρε μια εντυπωσιακή νίκη με 92-87 καταδικάζοντας την Μπάγερν σε αποκλεισμό από τα πλέι οφ.

Στη Βιτόρια η Εφές, παρότι αδιάφορη, αφού είχε ήδη εξασφαλίσει την τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, νίκησε την Μπασκόνια με 102-92 και την έβαλε σε μεγάλους μπελάδες όσον αφορά τη δική της παρουσία στα πλέι οφ. Οι Πλάις, Μερμάν και Λάρκιν σημείωσαν τους 61 από τους 102 πόντους της Εφές, ενώ στη 12άδα της Μπασκόνια βρέθηκε μετά από πολύ καιρό ο Τόρνικε Σενγκέλια, αλλά δεν έπαιξε.

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έπεσε και πάλι θύμα της δυσμενούς παράδοσής του με τη Ζαλγκίρις, η οποία νίκησε με 72-68 και μπήκε δυνατά στο κόλπο για τα πλέι οφ, βάζοντας τους ερυθρόλευκους σε μεγάλους μπελάδες πια, καθώς δεν τους αρκεί η νίκη επί της Νταρουσάφακα για να περάσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ