21.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αντίο στη Σιένα

Μια ομάδα την οποία οι περισσότεροι γνωρίσαμε μέσα από την Ευρωλίγκα, μέσα από τίτλους και Final Four δείχνει πως σβήνει σταδιακά από τον χάρτη. Η άλλοτε κραταιά Μοντεπάσκι Σιένα, έγινε Μενς Σάνα Σιένα και πλέον Οn Sharing Σιένα, αλλά τα χρέη και τα προβλήματα δεν την άφησαν σε ησυχία. Στην δεύτερη κατηγορία όπου βρίσκεται, δεν κατέβηκε καν να αγωνιστεί στο παιχνίδι με την Λενιάνο Μπάσκετ Νάιτς, η οποία κέρδισε 20-0.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Σιένα αναφορικά με την απόφασή της να μην παρουσιαστεί στο παρκέ τονίζεται πως «ενημερώσαμε πως δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθεί έστω ο μικρότερος επιτρεπόμενος αριθμός παικτών για το παιχνίδι, έτσι δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψουμε γι’ αυτό. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τα μέλη της ομάδας, αλλά κάποιοι μας ενημέρωσαν πως δεν διατίθενται να κάνουν το ταξίδι και κάποιοι άλλοι δεν μας απάντησαν καν. Θα μπορούσαμε να πάρουμε παίκτες από μικρότερα τμήματα, αλλά ήταν κάτι το οποίο δεν θεωρήσαμε σωστό απέναντι στο τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες που παρουσιάστηκαν».

H Ένωση Παικτών της Ιταλίας (GIBA) με μια απλή πρόταση ίσως έκανε την καλύτερη περιγραφή της κατάστασης: «Κάπως έτσι πέθανε ένα κομμάτι του μπάσκετ της Ιταλίας». Η Ένωση όμως θα έχει και μια πιο ουσιαστική αποστολή, καθώς ο λόγος που δεν παρουσιάστηκαν οι παίκτες ήταν τα χρήματα που τους οφείλονται. «Για εμάς δεν είναι το θέμα να μειωθούν οι ομάδες, αλλά αυτές που αγωνίζονται να είναι συνεπείς. Δεν είναι καλό για το άθλημα και για όσους απασχολούνται σε αυτό ένα πρωτάθλημα που άρχισε με 32 ομάδες να τελειώσει με 31. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει ως Ένωση πολλές φορές. Θα πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες που υπογράφονται και τα δικαιώματα όσων εργάζονται στις ομάδες. Τα χρήματα που οφείλονται πρέπει να δίνονται και να δίνονται όταν έχει συμφωνηθεί. Η κατάσταση στη Σιένα σήμερα είναι εμβληματική ενός μπάσκετ που έχει ακόμη «σκιές» που πρέπει όμως απαραίτητα να καθαρίσουν, ώστε να ισχυροποιηθεί όλος ο χώρος και το άθλημα. Πέρα από δηλώσεις και παραιτήσεις που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προσθέτουν πικρία στους παίκτες, οι οποίοι τελικά είναι αυτοί που ζημιώνονται, δηλώνουμε πως θα δώσουμε δωρεάν νομική βοήθεια στους παίκτες της Σιένα που θα το ζητήσουν. Ένα καλύτερο μπάσκετ είναι δυνατό, αλλά ο μόνος τρόπος είναι η σοβαρότητα: Σεβασμός στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα όλων».

 

Ως επίλογο, επειδή ίσως κάποιοι δεν ξέρουν ή δεν θυμούντα, η Σιένα έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα Ιταλίας, τρία Κύπελλα Ιταλίας, έξι Supercup Ιταλίας και έχει τέσσερις παρουσίες σε Final Four της Ευρωλίγκας (2003, 2004, 2008, 2011). Μετά από έρευνα που άρχισε το 2012, ο κραταιός άντρας της ομάδας, Φερντινάντο Μινούτσι, εμφανίστηκε εμπλεκόμενος σε οικονομικό σκάνδαλο ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ και κάπου εκεί άρχισε να γράφεται το τέλος της ομάδας, για να φτάσουμε στο σημερινό, που μπορεί να την εξαφανίσει και από τις "μικρές" εθνικές κατηγορίες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ