14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

This is still… a man’s world

Με τα φυλλάδια και τις αφίσες των διαδηλώσεων της 8ης Μαρτίου να βρίσκονται ακόμα στα πεζοδρόμια και τους τοίχους των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, o απόηχος της Ημέρας της Γυναίκας είναι πιο βροντερός από ποτέ.

Από το πρωί της Παρασκευής, οι δρόμοι γέμισαν κόσμο, τα social media γέμισαν κι αυτά με τους δικούς τους "σοφούς" και έτσι όλοι "γιόρτασαν" την επέτειο της χειραφέτησης των γυναικών, μέχρι το ρολόι να δείξει δώδεκα, να ξημερώσει 9 Μαρτίου και όλοι να επιστρέψουν στις παλιές "καλές" τους συνήθειες.

Κάτι αντίστοιχο λοιπόν έγινε και στον κόσμο του μπάσκετ. Το πρωί της 8ης Μαρτίου, η επίσημη σελίδα του ΝΒΑ τίμησε το γυναικείο φύ λο με ένα βίντεο αφιερωμένο στη Μπέκι Χάμον. Την επόμενη μέρα όμως, η Μπέκι Χάμον εξακολουθούσε να είναι η εξαιρετική προπονήτρια που δεν πήρε ποτέ τη θέση του πρώτου προπονητή. Κι αν η περίπτωση της Χάμον δεν είναι αρκετή, προσδεθείτε γιατί έχει και συνέχεια.

Οι αριθμοί με τα πολλά μηδενικά είναι συχνοί στον κόσμο του μπάσκετ, όχι όμως όταν μιλάμε για τις γυναίκες. Την ώρα που οι αστέρες του ΝΒΑ απολαμβάνουν μυθικούς μισθούς, οι αστέρες του WNBA επιλέγουν να κάνουν στην κυριολεξία διπλοβάρδιες προκειμένου να συμπληρώσουν το μισθό τους.

Σύμφωνα με το Forbes, οι παίκτριες του WNBA, βγάζουν μόλις το 20% του μισθού του πιο κακοπληρωμένου παίκτη στο ΝΒΑ. Η διαφορά δε ανάμεσα στο salary cap των δύο πρωταθλημάτων αγγίζει τρομακτικά νούμερα. Για το λόγο αυτό, 89 από τις 157 παίκτριες που αγωνίζονται στη λίγκα, αγωνίζονται επίσης και στην Ευρώπη. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Μπριάνα Στίουαρτ, MVP του WNBA για τη σεζόν 2017-2018, η οποία αγωνίζεται για τους  Σιάτλ Στορμ αλλά και για την Ντιναμό Κουρσκ. Βέβαια η αναγνώριση και τα χρήματα που παίρνουν οι παίκτριες αυτές συνδυάζεται με εξάντληση.

Ένας μέσος μισθός στο WNBA φτάνει περίπου τα $71,635 ενώ οι μισθοί ξεκινούν από τα $50,000, την ώρα που το μίνιμουμ που παίρνει ένας παίκτης στο ΝΒΑ είναι $582,180. Ακόμη και οι μισθοί των διαιτητών στο ΝΒΑ ξεκινούν από τα $150,000, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο ποσό που παίρνουν οι αθλήτριες.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει μπόλικος σεξισμός ακόμα στον κόσμο του μπάσκετ. Ο κόσμος απλά δεν πιστεύει ότι μία γυναίκα μπορεί να είναι και εκπληκτική αθλήτρια. Υπάρχει ξεκάθαρα μία υποτιμητική οπτική πάνω στο θέμα, αλλά αν ποτέ σου δεν είχες την ευκαιρία να δεις ένα παιχνίδι, μία αθλήτρια ή να ζήσεις έναν αγώνα, τότε ίσως να έχεις μία απληροφόρητη οπτική. Γι΄αυτό το λόγο καλούμε τον κόσμο να έρθει και να δει τα παιχνίδια», σχολίασε η πρόεδρος του WNBA, Λίσα Μπόρντερς.

Όσα φυλλάδια κι αν τυπώνονται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και όσες αναρτήσεις κι αν βλέπουμε στα social media με το hashtag #GirlPower, χρειάζονται περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα προκειμένου να γίνουν τα δεδομένα αυτά παρελθόν.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ