19.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Το τέταρτο «αστέρι» ήταν δώρο γενεθλίων! (pics+vid)

Σαν σήμερα πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία του την Ευρωλίγκα, νικώντας στον τελικό του Φάιναλ Φορ της Αθήνας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91... Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε ήδη ξεκινήσει να χτίζει τον μύθο του και μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων του.

Το καλοκαίρι του 2006 ήταν αρκετά περίεργο για τους «πράσινους». Ο αποκλεισμός από την Ταού Κεράμικα στα προημιτελικά είχε πεισμώσει τους πάντες, ενώ το γεγονός ότι η τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης θα διεξαγόταν στο ΟΑΚΑ είχε κάνει τους πάντες να ονειρεύονται. Άλλωστε μετά από πέντε χρόνια έμοιαζε να έχει φτάσει εκ νέου το «πλήρωμα του χρόνου» προκειμένου ο Παναθηναϊκός να ράψει άλλο ένα αστέρι στη φανέλα του.

Η φυγή του Γιάκα Λάκοβιτς ο οποίος δεν κράτησε τον λόγο του και μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα δεν αποτέλεσε πρόβλημα. «Πονοκέφαλος» όμως δεν δημιουργήθηκε ούτε με την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε στο μυαλό του ακριβώς ποια «όπλα» χρειαζόταν για να μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Η απόκτηση του Σάνι Μπετσίροβιτς δεν αντιμετωπίστηκε ακριβώς με θαυμασμό, ενώ η άφιξη του Αμερικανού ΝΒΑερ Τόνι Ντελκ έτυχε αποθεωτικών σχολίων. Φυσικά στο παρκέ η προσφορά των δύο αθλητών ήταν ακριβώς αντίστροφη, καθώς ο Σλοβένος «κόλλησε» αμέσως ενώ ο Αμερικανός δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Παράλληλα έστω και λίγο καιρό μετά προστέθηκε στο ρόστερ ο Μίλος Βούγιανιτς. Ένα αυθεντικό ταλέντο της σέρβικης σχολής που αν δεν είχε προβλήματα στα πόδια θα έκανε καριέρα στο ΝΒΑ... Όσον αφορά τους ψηλούς, η έλευση του Ρομπέρτας Γιαφτόκας δυνάμωσε τη ρακέτα, έστω κι αν τελικά ο Λιθουανός δεν πρόσφερε τ’ αναμενόμενα. Όλες αυτές όμως ήταν απλές «πινελιές», διότι ολόκληρο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού ήταν «χτισμένο» γύρω από τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η πρεμιέρα της σεζόν «σφραγίστηκε» από μία επική ανατροπή και νίκη μέσα στην έδρα της Μπανταλόνα, με τους «πράσινους» να είναι πίσω με 48-24 στο ημίχρονο, αλλά να φεύγουν τελικά νικητές με 82-79 δείχνοντας πως για εκείνους τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο στην αγωνιστική περίοδο που μόλις είχε ξεκινήσει. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός έκανε επίδειξη δύναμης. Τερμάτισε με χαρακτηριστική άνεση στην πρώτη θέση του ομίλου του στην πρώτη φάση, ενώ το ίδιο έπραξε και στο Top 16. Συνολικά το «τριφύλλι» σε μία ολόκληρη σεζόν στην Ευρωλίγκα με 24 αγώνες κατάφερε να φύγει χαμογελώντας από το γήπεδο σε είκοσι περιπτώσεις!

Στα προημιτελικά η Ντιναμό Μόσχας των Ντούσαν Ίβκοβιτς, Αντώνη Φώτση και Λάζαρου Παπαδόπουλου δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο. Η νίκη στο ΟΑΚΑ τη Μεγάλη Τρίτη με 80-58 συνδυάστηκε από το «διπλό» στην πρωτεύουσα της Ρωσίας δύο ημέρες αργότερα (73-65) και πλέον όλος ο κόσμος ετοιμαζόταν για τη μεγάλη γιορτή...

Μία καταπράσινη γιορτή

Οι μέρες κυλούσαν βασανιστικά αργά για όλους, αλλά στις τάξεις του Παναθηναϊκού δεν αγχώνονταν. Γνώριζαν πολύ καλά ότι θα είχαν την ευκαιρία να παίξουν μπροστά στο εκστασιασμένο κοινό τους και να του χαρίσουν μία ακόμα πολύ μεγάλη χαρά. Τα φθηνότερα εισιτήρια κόστιζαν 107,5 ευρώ για τους δύο ημιτελικούς αλλά και τους τελικούς, ωστόσο όσοι πρόλαβαν και προμηθεύτηκαν τα «μαγικά» χαρτάκια όχι μόνο δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους, αλλά τα έδειχναν και με καμάρι.

Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός θα έβρισκε μπροστά του την Ταού Κεράμικα. Στην οποία κάτι χρωστούσε. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των Βάσκων με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να αντικαθιστά τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς (λόγω προβλημάτων υγείας του τελευταίου) αντικατοπτρίστηκε και στο παρκέ. Μία ομάδα που ήταν φτιαγμένη για να ανεβάζει το σκορ έπαιζε το γνώριμο αργό μπάσκετ του «Μπόζα». Φυσικά και η ελληνική ομάδα ήταν εξαιρετικά διαβασμένη και μαθημένη μετά το... πάθημα της προηγούμενης σεζόν. Το 67-53 είχε πρωταγωνιστές τον Μάικ Μπατίστ και τον Μπετσίροβιτς μια και αμφότεροι σημείωσαν από 15 πόντους. Τα σπουδαία όμως θα ακολουθούσαν δύο ημέρες αργότερα, εκεί όπου η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της.

Ο πιο... ελληνικός τελικός

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν είχε πολλά να αποδείξει τότε. Ήδη είχε βάλει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του σε αγώνες της Εθνικής Ελλάδος και του Παναθηναϊκού, όμως «διψούσε» για να γίνει και με τη... βούλα ο κορυφαίος. Ανήμερα των 27ων γενεθλίων του πραγματοποίησε μία αυτοκρατορική εμφάνιση. Σε περίπου 29 λεπτά συμμετοχής σκόραρε 15 πόντους με 5/6 βολές, 2/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα, μάζεψε τρία ριμπάουντ, ενώ έκλεψε τρεις φορές και μοίρασε ισάριθμες τελικές πάσες. Μαζί με τον Σισκάουσκας ήταν οι άνθρωποι του αγώνα, σ’ ένα παιχνίδι όμως στο οποίο ο Παπαλουκάς παραλίγο να οδηγήσει μόνος του την ομάδα του Έτορε Μεσίνα στο τρόπαιο...

Ο Διαμαντίδης πάντως ακόμα και με το βραβείο του MVP στα χέρια παρέμενε πάντοτε ώριμος και συγκρατημένος στις αντιδράσεις του. Προφανώς και το χαιρόταν με την ψυχή του, αλλά ήξερα ότι υπήρχαν ακόμα πολλά για να δώσει και να πετύχει. Άλλωστε πανηγύριζε μόλις την πρώτη του Ευρωλίγκα...

Την ίδια στιγμή ο Φραγκίσκος Αλβέρτης φρόντιζε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό ήταν το δεύτερο τρόπαιο για εκείνη τη χρονιά η οποία στο τέλος της βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης, αλλά και κυπελλούχο Ελλάδας. Το ντελίριο ενθουσιασμού για την τέταρτη ευρωκούπα οδήγησε πλήθος κόσμου στην Ομόνοια, κάτι που μέχρι τότε συνηθιζόταν για εκτός συνόρων επιτυχίες! Η κατάκτηση της Ευρωλίγκας του 2007 έχει πάντοτε ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των φίλων της ομάδας.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

Θυμηθείτε όλα όσα συνέβησαν στον μεγάλο τελικό στο παρακάτω βίντεο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ