27.2 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Do or die και… βλέπουμε (vids)

Το αποψινό ραντεβού στο ΣΕΦ μπορεί να κρίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά την κατάταξη της Ευρωλίγκας στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Ολυμπιακός ή Μπαρτσελόνα, όποια από τις δύο ομάδες θα έχει ένα προβάδισμα για την πέμπτη θέση, ξεκάθαρο στην περίπτωση των «ερυθρόλευκων», σημαντικό στην περίπτωση των «μπλαουγκράνα». Γι’ αυτό το τζάμπολ στις 21.00 απόψε (31/1) χαρκτηρίζεται και «do or die» με δόσεις υπερβολής βεβαίως. Γιατί στην φετινή, ολίγον παρανοϊκή, Ευρωλίγκα, ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει στις οχτώ αγωνιστικές που θα ακολουθήσουν της σημερινής 21ης;

Άλλο ο πρώτος γύρος

Ο Ολυμπιακός είχε κάνει ένα από τα καλύτερα φετινά του παιχνίδια στην Βαρκελώνη στον πρώτο γύρο, παίρνοντας τη νίκη με έναν «διαστημικό» Νίκολα Μιλουτίνοφ που είχε αναδειχθεί και MVP της αγωνιστικής, αλλά και με πολλούς ακόμη να συνδράμουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Μπόγρης και Βεζένκοφ, δύο παίκτες που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν την Μπαρτσελόνα, ο πρώτος ως αντίπαλος, ο δεύτερος ως παίκτης της. Ο πρώτος σε 3’30’’ σημείωσε 5 πόντους με 2/2 δίποντα και μπορεί να έπαιζε περισσότερο, αν απλά ο Μιλουτίνοφ δεν ήταν πραγματικά εντυπωσιακός (18π, 14ρ). Ο δεύτερος σε 6’35’’ είχε 2 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 60-69 σε μια βραδιά που η Μπαρτσελόνα πραγματικά δεν είχε κανέναν διακριθέντα. Σε μια βραδιά που σούταρε με 41% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα και ηττήθηκε κατά κράτος στα ριμπάουντ (29-43). Θεωρητικά και λογικά μιλώντας δύσκολα θα έχει και πάλι τέτοια βραδιά. Στα σουτ δύο πόντων βρίσκεται συνολικά κοντά στο 54%, στο τρίποντο στο 35%, ενώ είναι μια ομάδα που κατά μέσο όρο μαζεύει 11.15 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα (+23,7 αμυντικά). Είναι ένας αριθμός που την φέρνει στη δεύτερη θέση φέτος στην διοργάνωση. Όχι ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο πίσω... Στην τρίτη θέση βρίσκεται με 11.05 ανά αγώνα.

Φτιαγμένη για να μπερδεύει

Κι εκεί που λες πως αυτή η ομάδα βρήκε το δρόμο της και ο κόσμος της ενθουσιάζεται και είναι έτοιμος να αναφωνήσει «ίδωμεν το φως το αληθινό», περνά στο... μέγα έλεος. Μπήκε στην Ευρωλίγκα με δύο ήττες, συνέχισε με πέντε συνεχόμενες νίκες, στα επόμενα έξι παιχνίδια το ρεκόρ της είναι 1-5 και ξαφνικά κάνει ένα 5-0 κι εκεί που είσαι έτοιμος να πει «εντάξει, τρένο η Μπάρτσα, έρχονται οι δύο ήττες: Από ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός και Μακάμπι εκτός. Με απλά λόγια, αν παίζετε στοίχημα, διαλέξτε μια άλλη ομάδα.

Η Μπαρτσελόνα δείχνει να έχει το υλικό, κατά καιρούς «ξυπνάνε» διαφορετικοί παίκτες της, μουρμούρα είναι δεδομένο πως υπάρχει, αλλά υπάρχει και στόχος. Δεν θέλει να βλέπει από για μία ακόμη φορά –τουλάχιστον- τα play off από τον καναπέ. Πρόπερσι το καλοκαίρι έδωσε ένα σκασμό λεφτά και βγήκαν... μαχαίρια για να πάρει τον Άνταμ Χάνγκα από την Μπασκόνια, ο οποίος, αφού ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς, δείχνει φέτος κάποιες φορές γιατί έγινε μάχη για την απόκτησή του. Φέτος, το καράβι με τα χρήματα έπιασε... λιμάνι στον Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος, μεταξύ μας πάντα, δεν έχει και πολύ σχέση με αυτόν που είχαμε δει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αν όμως κάνει το παιχνίδι του, βρεθεί στη μέρα του, τότε καλό θα ήταν να τον προσέξει η αντίπαλη άμυνα. Έκλεισε από νωρίς μία από τις αποκαλύψεις της σεζόν, τον Κέβιν Πάνγκος, που εντυπωσίασε με την Ζαλγκίρις Κάουνας, πλήρωσε ουκ ολίγα για να προσθέσει τον Πούστοβιι... Πήρε έναν καθαρόαιμο σουτέρ στο πρόσωπο του Κάιλ Κούριτς, έναν λίγο απρόβλεπτο στο πρόσωπο του Γιάκα Μπλάζιτς, τους έβαλε δίπλα στους παλιούς Κλαβέρ, Οριόλα, Σεραφέν. Ερτέλ και πήρε την απόφαση να χαρακτηρίσει ηγέτη και αρχηγό της τον Άντε Τόμιτς. Και άντε το δεύτερο καλά... Το πρώτο όμως; Δύσκολο...

Πιο σταθερός, αλλά...

Οι αλλαγές που έκανε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι έκανε τους πάντες να μιλούν συγκρατημένα, κάτι που, παραδεχθείτε το, δεν είναι και χαρακτηριστικό της φυλής μας. Το όνομα του Ντέιβιντ Μπλατ έφερε μια ηρεμία που κράτησε ακόμη και στις ήττες, ενώ μπήκε πολλές φορές μπροστά για πολλούς παίκτες με τον τρόπο του. Οι περισσότεροι έβλεπαν δύο ήττες τις δύο πρώτες αγωνιστικές με Χίμκι και Μπασκόνια εκτός. Ήρθαν δύο νίκες και όλοι ξαφνικά ηρέμησαν. Το παράδοξο είναι (και πάλι για τα ελληνικά δεδομένα μιλώντας) πως ήρεμοι έμειναν και με τρεις συνεχόμενες που ακολούθησαν με τη μία μάλιστα να είναι από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός πατάει σταθερά, αλλά που και που (με την Μιλάνο ή την Νταρουσάφακα για παράδειγμα) μας θυμίζει πως ουσιαστικά είναι... υπό κατασκευή. Με ότι κι αν έχει γίνει όμως, είναι στο 12-8, είναι στην πέμπη θέση και μία νίκη απόσταση από την τέταρτη και αν νικήσει απόψε, θα είναι σαν να βάζει μια αόρατη γραμμή ανάμεσα σ’ αυτόν και τους υπόλοιπους διεκδικητές της πεντάδας, καθώς η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην έκτη θέση με 11-9. Δύο νίκες διαφορά σε αυτή τη φάση είναι μεγάλη υπόθεση.

Σίγουρα θα είναι στα πολύ μεγάλα συν, αν ο Κώστας Παπανικολάου, που εντυπωσιάζει τις τελευταίες αγωνιστικές, ξεπεράσει το πρόβλημα στο γόνατο που κληρονόμησε από τον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε και μπορέσει να αγωνιστεί. Όσα προσφέρει στο παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά και η ενέργειά του είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα απόψε. Όπως και η ενέργεια της εξέδρας, που έδειξε τις προηγούμενες μέρες πως έχει κάθε καλή διάθεση να γεμίσει το ΣΕΦ... Η συνέχεια επί της «οθόνης» όπως λένε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ