22.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ο πρώην κι ο επόμενος (vids)

Τα 6 λεπτά που έμεινε στο παρκέ ο Ντιρκ Νοβίτσκι στον αγώνα της Πέμπτης με τους Σανς θα περάσουν στην ιστορία. Διότι χάρη σε αυτά "έγραψε" συμμετοχή και στη φετινή σεζόν, η οποία είναι η 21η του στο ΝΒΑ. Όλες με την ίδια ομάδα. Τους Ντάλας Μάβερικς.

Κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία δεν έχει παίξει σε τόσο πολλές σεζόν του ΝΒΑ με την ίδια ομάδα. Ο Κόμπι Μπράιαντ με τις 20 σεζόν του στους Λέικερς είχε το προηγούμενο ρεκόρ. Ο Τιμ Ντάνκαν των Σπερς και ο Τζον Στόκτον των Τζαζ είχαν μείνει στις 19.

Στα 40 του χρόνια ο Νοβίτσκι άργησε να κάνει ντεμπούτο στη φετινή αγωνιστική περίοδο εξαιτίας μιας επέμβασης που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο στον αστράγαλο. Η αποθεραπεία του καθυστέρησε εξαιτίας μιας τενοντίτιδας που τον ταλαιπώρησε από τη διάρκεια της προετοιμασίας, όμως τώρα είναι καλά. Και την Πέμπτη το βράδυ πάτησε στο παρκέ της Talking Stick Resort Arena του Φίνιξ μαζί με αυτόν που προορίζεται για διάδοχός του στο Ντάλας. Τον Λούκα Ντόντσιτς.

Είναι περίεργα τα παιχνίδια που παίζει η ζωή καμιά φορά. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι παίζει στο ΝΒΑ ακριβώς όσα χρόνια βλέπει το φως του ήλιου ο Λούκα Ντόντσιτς! Για την ακρίβεια, ο Σλοβένος γεννήθηκε μόλις λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο του Γερμανού στο πρωτάθλημα.

Ο Νοβίτσκι έπαιξε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ στις 5 Φεβρουαρίου 1999. Ήταν η πρεμιέρα της σεζόν 1998-99, που άργησε να αρχίσει λόγω του λοκ άουτ και η κανονική περίοδός της είχε διάρκεια μόλις 50 αγώνων. Οι Μάβερικς αντιμετώπισαν τους Σουπερσόνικς στο Σιάτλ, έχασαν με 92-86 στην παράταση και ο Νοβίτσκι είχε σκοράρει μόλις 2 πόντους, καθώς είχε 0/6 σουτ, ενώ είχε μοιράσει και 4 ασίστ.

Εικοσιτρείς μέρες αργότερα γεννήθηκε ο Ντόντσιτς, στις 28 Φεβρουαρίου 1999. Εκείνη τη μέρα οι Μάβερικς δεν είχαν αγώνα, είχαν παίξει όμως την προηγούμενη στο Ντάλας με τους Σακραμέντο Κινγκς και τους είχαν νικήσει με 97-90, όμως ο κόουτς Ντον Νέλσον είχε κρατήσει τον Νοβίτσκι στον πάγκο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Τον είχε χρησιμοποιήσει μια μέρα νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου στην αναμέτρηση με τους Τζαζ στη Γιούτα (80-65 υπέρ των Τζαζ), όπου ο Γερμανός είχε σκοράρει 5 πόντους με 1/7 σουτ, ενώ είχε μαζέψει και 7 ριμπάουντ σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Εκείνη η πρώτη σεζόν του Νοβίτσκι στο ΝΒΑ ήταν γενικώς μέτρια. Ο Γερμανός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα προσαρμογής στη νέα γι' αυτόν πραγματικότητα, καθώς το άλμα από τη γερμανική Α2 και τη Βούρτζμπουργκ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο για να μην προκαλέσει αναταράξεις. Οι μέσοι όροι του (8,2 πόντοι, 3,4 ριμπάουντ, 1 ασίστ) δεν ήταν υψηλοί, ωστόσο τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετώπισε στην άμυνα. Εκεί όπου οι πολύ πιο αθλητικοί αντίπαλοι φόργουορντ του έκαναν πλάκα. Τόσο πολλή πλάκα, ώστε κάποιοι έβγαλαν το D (από το defence, άμυνα δηλαδή) από το όνομά του και τον φώναζαν Irk Nowitzki για να τον πικάρουν!

Όλα αυτά σταμάτησαν από την επόμενη σεζόν και μετά. Τη δεύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ ο Γερμανός είχε 17,5 πόντους, 6,5 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, κέρδισε τον καθολικό σεβασμό και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Στο δικό του ξεκίνημα στο ΝΒΑ ο Λούκα Ντόντσιτς έχει ως τώρα 17,8 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ. Αριθμούς ασύγκριτα καλύτερους από αυτούς του Νοβίτσκι. Πράγμα που επιτρέπει στους φίλους των Μάβερικς να αισιοδοξούν ότι θα κάνει με τη φανέλα της ομάδας τους ακόμα πιο σπουδαία πράγματα από όσα έκανε ο Γερμανός...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ