10 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Γιώργος Ζαφειρούδης στο Basketa: «Η ΧΑΝΘ έχει παρόν και… σπουδαίο αύριο»

Η ΧΑΝΘ έχει αρχίσει κάνοντας… θόρυβο στο νέο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, αν και ενημερώθηκε για τη συμμετοχή της λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα, με τον Γιώργο Ζαφειρούδη να μιλάει στο Basketa.gr για τις μεγάλες νίκες με Ελευθερούπολη-Ανατόλια, την ετοιμότητα που έδειξε η ομάδα του και το μεγάλο της όραμα για το μέλλον, αν και φαίνεται πως και στο σήμερα, μπορεί να πετύχει κάτι αξιοζήλευτο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η πορεία της ΧΑΝΘ δεν ήταν η ενδεδειγμένη, με αποτέλεσμα να γίνει η αλλαγή στον πάγκο και ο Γιώργος Ζαφειρούδης να αναλάβει τα ηνία της. Ο Έλληνας τεχνικός, ύστερα από πολύ καιρό στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, αποδέχθηκε την πρόκληση της… YMCA της Θεσσαλονίκης, που ούτως ή άλλως έδειξε πως φροντίζει για ένα σπουδαίο μέλλον, οπότε η λογική αμφοτέρων συνέπιπτε. Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού, άλλωστε, με τους Νίκο Κεραμέα και Θόδωρο Αστεριάδη, μεταξύ άλλων, να αποτελούν μέρος του οράματος του ιστορικού συλλόγου, που επιδιώκει την επάνοδό του στις υψηλότερες κατηγορίες, με αθλητές που θα αναδεικνύει ο ίδιος.

Στο… σήμερα, όμως, η πορεία της ομάδας είναι εξαιρετική στη Β’ Εθνική. Παρότι η συμμετοχή της έγινε γνωστή, μόλις τρεις μέρες πριν από το τζάμπολ, εντούτοις το 2-1 είναι γεγονός, με νίκες απέναντι σε ομάδες με βλέψεις πρωταθλητισμού, όπως η Ελευθερούπολη και η ΧΑΝΘ. Εύλογα γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα αν η ΧΑΝΘ ετοιμαζόταν… με το μυαλό και στη Β’ Εθνική. «Επειδή δε γνωρίζαμε τι θα γινόταν στο θέμα των ανακατατάξεων, δημιουργήσαμε μία ομάδα που, σίγουρα, θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική», ξεκαθάρισε μέσω του Basketa.gr ο Γιώργος Ζαφειρούδης, που εξήγησε το τι έκανε, όταν έμαθε τα της ανόδου: «Όταν τρεις μέρες πριν από την πρεμιέρα, μάθαμε πως θα παίξουμε στη Β’ Εθνική, ζήτησα αμέσως το πρόγραμμα και τσέκαρα το ματς της πρεμιέρας με τους Ίκαρους, βάζοντας ερωτηματικό στα επόμενα δύο, με Ελευθερούπολη και Ανατόλια. Τελικά τα αποτελέσματα ήρθαν… ακριβώς αντίθετα, αλλά παίζουμε κάθε παιχνίδι μας, σαν να είναι το τελευταίο. Η προετοιμασία, όμως, έγινε μόνο για να γίνουμε πρωταθλητές στη Γ’ Εθνική. Βλέπαμε στα φιλικά, βέβαια, ότι ήμασταν πολύ καλοί για την κατηγορία, αλλά δεν κάναμε σχεδιασμό με βάση το αν θα γίνονταν ανακατατάξεις και αν, πιθανώς, απέσυρε το ενδιαφέρον του ο Πολύγυρος».

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ, έχοντας βασική θέση στα τμήματα υποδομής του, προκειμένου να αναλάβει την ΧΑΝΘ. «Δε μου αρέσει ιδιαίτερα το θέμα αυτό. Το μόνο που έχω να πω, είναι ότι κατάλαβα πως στον ΠΑΟΚ δε με ήθελαν. Επιπλέον, η ΧΑΝΘ είναι ένα μεγάλο brand name για όσους ζούμε, ειδικά, σε αυτή την πόλη. Αν ρωτήσεις κάποιον, ποια ομάδα γνωρίζει, μετά τις τρεις μεγάλες, δηλαδή τον Άρη, τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή, θα σου πει την ΧΑΝΘ. Η πρόκληση, επομένως, είναι μεγάλη», είπε.

Δεν ήταν, όμως, και το όραμα της ΧΑΝΘ, ένας από τους λόγους που αποδέχθηκε αυτή την πρόκληση, με τη λογική και των δύο πλευρών, άλλωστε, να συμπίπτει στο θέμα της αξιοποίησης της ακαδημίας; «Η λογική της ΧΑΝΘ, με την παρουσία του Πάνου Καπάζογλου και την άφιξη του Νίκου Κεραμέα, ήταν από τους λόγους που, φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, αποφάσισα να δεχθώ την πρόταση της ομάδας, παρότι εκείνη τη στιγμή δεν ήθελα να ασχοληθώ πάλι με τμήματα υποδομής. Έβλεπα, όμως, την εφηβική ομάδα της ΧΑΝΘ και σκέφτηκα, ότι διαθέτει εξαιρετικό υλικό, αν και ο τραυματισμός του Φιλοξενίδη τον τελευταίο καιρό έχει στοιχίσει. Βλέπεις και στην ομάδα μας, τώρα, να έχει τέσσερις του εφηβικού στο ανδρικό τμήμα. Είναι μονόδρομος η λογική αυτή, γιατί δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα ρόστερ που έχει πλήρως επαγγελματίες αθλητές», απάντησε ο Γιώργος Ζαφειρούδης, που σχετικά με το μέλλον αυτής της ομάδας, σχολιάζοντας τις κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού με τα προαναφερθέντα πρόσωπα σε καίριες θέσεις, επεσήμανε πως «με τις κινήσεις αυτές, δείξαμε ότι ασχολούμαστε πολύ με το μέλλον μας. Εγώ μπορεί σαν επαγγελματίας τεχνικός να δουλεύω για το σήμερα, αλλά όσοι ήρθαν, είναι άνθρωποι που θα δουλέψουν για το αύριο. Προσωπικά, έχω ρίξει το βάρος στο ανδρικό τμήμα, αλλά και στα τμήματα υποδομής βοηθάω όσο μπορώ. Το όραμα σε αυτή την ομάδα είναι σπουδαίο, όπως το έχουν σκεφτεί ο πρόεδρος και ο Πάνος Καπάζογλου. Θα είναι, θεωρώ, μία ομάδα που θα παίζει ψηλά στις εθνικές κατηγορίες, με πολλά παιδιά από τα σπλάχνα της, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα δούμε άμεσα. Πιστεύω, ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή, σε έναν ορίζοντα 3-4 χρόνων, για να δούμε όλο αυτό το σχέδιο στην κορύφωσή του».

Στο ρόστερ του, βέβαια, δε βρίσκει κανείς μόνο εφήβους, αλλά και… αιώνιους εφήβους. Κάπως έτσι χαρακτήρισε τον Βλάντο Πέτροβιτς ο κόουτς Ζαφειρούδης, μην χάνοντας ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο του πολύπειρου φόργουορντ. «Ο Βλάντο είναι 41 ετών… έφηβος, σπάνια περίπτωση. Βλέπεις άλλους στην ηλικία του να μην μπορούν… να στρίψουν, αλλά τον βλέπω να μπορεί άνετα να παίξει μπάσκετ άλλα πέντε χρόνια. Είναι ένα παιδί, που από Ευρωλίγκα βρέθηκε να παίζει στη Β’ Εθνική και να έχει το ίδιο κέφι. Είναι, φυσικά, παράδειγμα προς μίμηση για τα νεότερα παιδιά», ανέφερε.

Στο τέλος, δε θα μπορούσε να μη μιλήσει για την εμπειρία που προσφέρει το μουσείο της ΧΑΝΘ, μία δράση ξεχωριστή εκ μέρους του συλλόγου. Θα προέτρεπε, με το δικό του τρόπο μάλιστα, κάθε φίλο του μπάσκετ να το επισκεφθεί, υπογραμμίζοντας πως «κάθε επισκέπτης του μουσείου, βλέποντας το τι υπάρχει και παρακολουθώντας το ειδικό βίντεο, που έχει δημιουργήσει η ομάδα, αντιλαμβάνεται το πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ. Από τότε, που τα καλάθια ήταν… κοφίνια, μέχρι σήμερα που απλά βγαίνουμε σε ένα καφέ και βλέπουμε Ευρωλίγκα. Όλα άρχισαν σε εκείνη τη μακρινή εποχή, όμως, πάνω από 100 χρόνια νωρίτερα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ