20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιος κινδυνεύει από την παρέλαση;

Αν δεν είσαι ο αρχηγός της Αστυνομίας ή  στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών ή έστω ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς πόσο μεγάλη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια συνιστά μια παρέλαση, που γίνεται για να τιμηθεί μια εθνική επέτειος. Συνεπώς δεν είσαι σε θέση να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους ολόκληρη η αστυνομική δύναμη μιας πόλης πρέπει να είναι επί μία ολόκληρη μέρα δεσμευμένη για τις ανάγκες περιφρούρησης μιας παρέλασης.

Για όσους δεν έχουν ενημερωθεί σχετικώς, ας παραθέσουμε τα γεγονότα. Τις τελευταίες μέρες η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ζήτησε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, την μετάθεση δύο αθλητικών συναντήσεων, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού και τον αγώνα της Basket League ανάμεσα στον Άρη και τον Ολυμπιακό.

Ο λόγος; Η Αστυνομία της πόλης δεν έδινε εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή τους, επειδή την ίδια μέρα θα γίνει η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Και ρωτά τώρα ο αδαής: Αφού η παρέλαση γίνεται το πρωί, μέχρι τη μία ή μιάμιση το μεσημέρι θα έχει τελειώσει και μέχρι τις δυόμισι το πολύ ο κόσμος θα έχει σκορπίσει, τι πρόβλημα υπάρχει να γίνουν κανονικά τα παιχνίδια το απόγευμα και το βράδυ, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο; Σημειωτέον πως δεν επιτρέπεται έτσι κι αλλιώς οργανωμένη μετακίνηση οπαδών, άρα δεν επρόκειτο να συνυπάρξουν στην πόλη οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Σημειωτέον επίσης ότι το πρόβλημα είναι πράγματι η παρέλαση και όχι το ότι το Αλεξάνδρειο απέχει από την Τούμπα γύρω στα 4 χιλιόμετρα, άρα υπάρχει θεωρητικά το ενδεχόμενο να συναντηθούν κάπου στο ενδιάμεσο οι οπαδοί του Άρη, που θα φεύγουν μετά τον αγώνα του μπάσκετ, με αυτούς του ΠΑΟΚ, που θα πηγαίνουν στον αγώνα ποδοσφαίρου, και να γίνει το... κακό. Διότι αν αυτό ήταν το πρόβλημα, δεν θα γινόταν μετάθεση των δύο αγώνων την επομένη, 29 Οκτωβρίου, όπως συνέβη κι έτσι θα διεξαχθούν το Άρης-Ολυμπιακός στις 17.00 και το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός στις 21:30 με την άδεια πλέον και της... Αστυνομίας. Φταίει λοιπόν η παρέλαση.

Η ανάγκη η Αστυνομία να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών είναι απολύτως κατανοητή. Το ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, που αποφασίζει για τη μετάθεση αθλητικών συναντήσεων, δεν παίρνει κανένα ρίσκο και αποδέχεται ασυζητητί τις εισηγήσεις των αστυνομικών αρχών για λόγους ασφαλείας, επίσης μπορούμε να το κατανοήσουμε.

Αλλά, ρε παιδιά, ας βγει κάποιος αρμοδίως να μας εξηγήσει, με λόγια απλά, γιατί θα κινδύνευε τόσο πολύ η ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης αν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου γινόταν η παρέλαση και το βράδυ γίνονταν κανονικά οι αγώνες του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου; Όχι μόνο επειδή δυο λίγκες κάνουν άνω κάτω το πρόγραμμά τους για μία παρέλαση και ειδικά αυτή του μπάσκετ, ο ΕΣΑΚΕ, δεν έχει διαθέσιμη ημερομηνία στο καλεντάρι της ούτε για δείγμα.

Αλλά και επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ούτε ο αρχηγός της Αστυνομίας ούτε στελέχη μυστικών υπηρεσιών ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να καταλαβαίνουμε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ