20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Από τον Μαντζούκα μέχρι τον ΠΑΟΚ (pics)

Διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φετινή διοργάνωση, στην οποία το παρών από ελληνικής πλευράς δίνουν η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Προμηθέας Πατρών, έδωσε στη δημοσιότητα το Basketball Champions League.

Μετά τον αποκλεισμό του Άρη από τα προκριματικά, η κανονική περίοδος του BCL ξεκίνησε με τρεις ομάδες από τη χώρα μας να παίρνουν μέρος, από τις συνολικά 32. Πρόκειται για την κάτοχο του τίτλου «Ένωση», τους Θεσσαλονικείς που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο παικτών σε ηλικία και τους Αχαιούς, στις τάξεις των οποίων υπάρχει ο νεότερος παίκτης της διοργάνωσης, ο Λευτέρης Μαντζούκας. Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του φετινού Basketball Champions League, όπως παρουσιάστηκαν από τη διοργανώτρια αρχή

-Συνολικά 462 παίκτες συμμετέχουν φέτος στο BCL, με το 58% εξ αυτών (268) να είναι γηγενείς. Διευκρινιστικά, γηγενής θεωρείται οποιοσδήποτε αγωνίστηκε στη χώρα της ομάδας του για τουλάχιστον τρία χρόνια, στις ηλικίες 12-20.

-Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών στη φετινή διοργάνωση είναι 26 χρόνια και 2 μήνες. Η Αντβέρπ έχει το νεανικότερο ρόστερ, με μ.ό. 22,3 έτη και ο ΠΑΟΚ το γηραιότερο, με μ.ό. 29,4 έτη.
-Οι τρεις νεότεροι παίκτες είναι οι Λευτέρης Μαντζούκας (Προμηθέας Πατρών, 15 χρονών και τριών μηνών), Μάντας Ρουμπσταβίτσιους (Λιετκαμπέλις, 16 χρονών και πέντε μηνών) και Άριελ Χουκπόρτι (Λούντβιγκσμπουργκ, 16 χρονών και έξι μηνών). Οι τρεις γηραιότεροι είναι οι Φλοράν Πιετρούς (Στρασμπούρ, 37 χρονών και οκτώ μηνών), Πετρ Μπέντα (Νίμπουρκ, 36 ετών και έξι μηνών) και Σίμας Γιασάιτις (Λιετκαμπέλις, 36 ετών και έξι μηνών).

-Οι παίκτες έχουν κατά μέσο όρο 1,98μ. Η Άνβιλ έχει το υψηλότερο ρόστερ με 200,8 εκατοστά και η Οπάβα το χαμηλότερο με 119,4 εκ.
-Οι τέσσερις ψηλότεροι παίκτες είναι οι Ντούσαν Τσαντεκίν (Μπεσίκτας, 2,21μ.), Γουσουφά Φολ (Στρασμπούρ, 2,21μ.), Μίρσα Μπέγκιτς (Ολίμπια Λιουμπλιάνα, 2,16μ.) και Γιώργος Τσαλμπούρης (ΑΕΚ, 2,16μ.). Οι τρεις κοντύτεροι είναι οι Τζόρντον Κρόφορντ (Λούντβιγκσμπουργκ, 1,68μ.), Τζέρεμι Λάουνιν (Φρίμπουργκ Ολιμπίκ, 1,70μ.) και Λούντοβιτς Μπέιχαρστ (Στρασμπούρ, 1,72μ.).
-Το 45% των παικτών στο φετινό Basketball Champions League είναι γκαρντ, με μ.ό. ύψους 1,90μ. Το 38% είναι φόργουορντ, με μ.ό. ύψους 2,02μ. και το 17% σέντερ, με μ.ό. 2,08μ.

-Παίκτες 43 διαφορετικών εθνικοτήτων αγωνίζονται φέτος στο BCL, με το 71% να προέρχεται από την Ευρώπη, το 26% από την Αμερική, το 2,5% από την Αφρική και το 0,5% από την Ασία και την Ωκεανία.
Οστάνδη και η Τενερίφη είναι οι δύο ομάδες με τους περισσότερους παίκτες που αγωνίστηκαν και στα προηγούμενα δύο BCL. Έχουν από εφτά η καθεμία. Μόνο η Φρίμπουρκ Ολιμπίκ, η Οπάβα, η Φουενλαμπράδα και η Αντβέρπ δεν έχουν παίκτες στο ρόστερ τους με πρότερη εμπειρία από τη διοργάνωση.
Λιετκαμπέλις (κατά 83%, δέκα παίκτες), η Χάποελ Ιερουσαλήμ (79%, έντεκα παίκτες) και η Λούντβιγκσμπουργκ (75%, δώδεκα παίκτες) προχώρησαν στις μεγαλύτερες αλλαγές στο ρόστερ τους το περασμένο καλοκαίρι. Αντίθετα, η Οπάβα (7%, ένας παίκτης), η Αντβέρπ (13%, δύο παίκτες) και η Νίμπουρκ (23%, τρεις παίκτες) παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές εν συγκρίσει με την περσινή σεζόν.
-Η τσεχική Οπάβα είναι η μοναδική ομάδα που και οι δεκατέσσερις παίκτες της είναι ντόπιοι. Ακολουθεί η Βέντσπιλς με έντεκα Λετονούς στη σύνθεσή της (79%) και η Νεπτούνας Κλαϊπέντα με εννέα Λιθουανούς (75%). Οι ομάδες με τους λιγότερους ντόπιους παίκτες είναι η Μούρθια (31%, πέντε παίκτες), η Χάποελ Ιερουσαλήμ (43%, έξι παίκτες) και η Τενερίφη με τη Βενέτσια (44%, εφτά παίκτες).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ