24.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μασκοφόρος νικητής

Με τον Βασίλη Ξανθόπουλο σε ρόλο μαέστρου και τους Χάντερ, Λαρεντζάκη και Ματσιούλις πρώτα βιολιά, η ΑΕΚ νίκησε εύκολα τον ελλιπή ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (91-71) πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα και παίρνοντας βαθιά ανάσα μετά τις δύο ήττες από Περιστέρι και Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Ο αγώνας ξεκίνησε με δύο δεδομένα. Η ΑΕΚ ήθελε οπωσδήποτε να νικήσει μετά τα δύο πρώτα ατυχή γι' αυτήν αποτελέσματα της σεζόν ώστε να ξαναβρεί την ηρεμία της, γι' αυτό τα μάτια των παικτών της γυάλιζαν κι αυτό ήταν εμφανές από τον τρόπο που μάρκαραν στην άμυνα. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη ήρθε στη Αθήνα χωρίς τους Γκος, Τζόουνς και Γκάρετ, με δέκα παίκτες στην αποστολή και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου όφειλε να κάνει σωστή διαχείριση για να βγάλει το παιχνίδι.

Η ΑΕΚ πίεζε από την αρχή και έδειχνε διάθεση να τρέξει, ενώ στις οργανωμένες επιθέσεις της η μπάλα κυκλοφορούσε γρήγορα και έβγαιναν ελεύθερα σουτ. Το πρόβλημα ήταν πως δεν έβρισκαν στόχο, τα περισσότερα από αυτά τουλάχιστον. Από τη στιγμή που είχε προστατέψει καλά το καλάθι της (πολύ άστοχος ήταν και ο Μορεϊρά του ΠΑΟΚ), θα μπορούσε να είχε ξεφύγει με μεγαλύτερη διαφορά από το 16-8 του 5', αν ήταν πιο εύστοχη, όμως δεν το έκανε και ο ΠΑΟΚ μετά τις διορθωτικές αλλαγές του Παπαθεοδώρου, που έβαλε Πόουπ και Αθηναίου οι οποίοι συνεργάστηκαν καλά, συγκράτησαν τη διαφορά.

Όλα αυτά ως το τέλος της πρώτης περιόδου, διότι στο ξεκίνημα της δεύτερης η ΑΕΚ ξέφυγε. Αφετηρία στάθηκε ένα τρίποντο του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στην εκπνοή της πρώτης περιόδου. Μόλις οι παίκτες επανήλθαν στο παρκέ για το δεύτερο δεκάλεπτο, η ΑΕΚ "έπνιξε" τον ΠΑΟΚ στην άμυνά της και στην επίθεση με ηγέτη τον Βασίλη Ξανθόπουλο, που οργάνωνε μαεστρικά το παιχνίδι της ομάδας, έτρεξε ένα επί μέρους 13-0 (μαζί με το τρίποντο του Λαρεντζάκη) και στο 14' προηγήθηκε με 34-19.

Πολύ μεγάλη βοήθεια έδωσαν σε αυτό το διάστημα ο Ρόμπερτσον, που συνεργάστηκε άριστα στην επίθεση, ενώ έκανε και δύο κλεψίματα στην άμυνα, ο Καββαδάς, που προστάτευσε σωστά το καλάθι, και ο Λαρεντζάκης, που έδωσε επιθετικές λύσεις. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη είχε πρόβλημα να μπει μέσα στη ρακέτα της ΑΕΚ, κάποια στιγμή ο Ζάρας με 6 συνεχόμενους πόντους πήγε να γίνει παράγοντας του αγώνα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι εν τέλει τα περίμενε όλα από τον Χάτσερ. Στην άμυνά του έχασε αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, που έδωσαν στην ΑΕΚ ευκαιρίες για δεύτερες επιθέσεις (Ματσιούλις και Χάντερ έκαναν σπουδαία δουλειά σε αυτό το κομμάτι) και τη δυνατότητα να προηγηθεί με 45-29 στο 18' και 48-35 στο ημίχρονο.

H AEK διατήρησε τον έλεγχο και στο δεύτερο ημίχρονο, παίζοντας αποτελεσματική άμυνα τόσο στην περιφέρεια όσο και μέσα στο καλάθι. Ο Χάτσερ έπαψε να είναι πρόβλημα, οι ψηλοί του ΠΑΟΚ δεν απειλούσαν και η μισή δουλειά για την Ένωση είχε γίνει. Την άλλη μισή φρόντισαν να την κάνουν στην επίθεση ο Ξανθόπουλος, που ήταν άψογος οργανωτικά, και ο Χάντερ, που κυριάρχησε μέσα στις ρακέτες τόσο σκοράροντας όσο και μαζεύοντας ριμπάουντ, ενώ σημαντική βοήθεια έδωσαν και οι Λαρεντζάκης στο σκοράρισμα και Ματσιούλις στα ριμπάουντ.

Στο 25' η ΑΕΚ προηγήθηκε με 58-41 και στην εκπνοή της τρίτης περιόδου ο Γκρίφιν ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά πάνω από τους 20 πόντους (73-52) και το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε ούτε δυνάμεις, αλλά ούτε και τη δυνατότητα με αυτό το περιορισμένο ρόστερ να αντιδράσει και από κάποιο σημείο και μετά στην τελευταία περίοδο η ΑΕΚ έκανε... πάρτι. Ο Γκρίφιν προστέθηκε κι αυτός στους πρωταγωνιστές, έτσι η διαφορά ανέβηκε μέχρι τους 28 πόντους στο 37' (87-59), πριν ο ΠΑΟΚ μειώσει στο τέλος λίγο.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ: Ο Βινς Χάντερ έκανε σπουδαίο παιχνίδι, το ίδιο και ο Λαρεντζάκης, ενώ και ο Ματσιούλις βοήθησε πολύ σε σκορ και ριμπάουντ. Όμως ο πολυτιμότερος παίκτης της ΑΕΚ στο παιχνίδι ήταν ο μασκοφόρος Βασίλης Ξανθόπουλος. Αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός κλασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας και έπαιξε ως τέτοιος, οργανώνοντας άριστα το παιχνίδι της Ένωσης, όπως μαρτυρούν οι 6 ασίστ που μοίρασε. Με αυτόν στην πεντάδα η ΑΕΚ ξέφυγε με 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και έβαλε τις βάσεις για την άνετη επικράτησή της.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ πήρε 13 επιθετικά ριμπάουντ και ο ΠΑΟΚ 6, η ΑΕΚ έκανε 9 λάθη και ο ΠΑΟΚ 15. Αυτά σημαίνουν 13 επιθέσεις παραπάνω για την Ένωση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ