21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπασκόνια… για μεγάλα πράγματα στο Κάουνας

Καλύτερο ξεκίνημα δε θα μπορούσε να ονειρευτεί η Μπασκόνια στην φετινή Ευρωλίγκα, που κυριάρχησε στο Κάουνας και κέρδισε με 87-79 τη Ζαλγκίρις, δείχνοντας πως αυτή η χρονιά μπορεί να της φέρει κάτι σπουδαίο, με το Final Four να διεξάγεται στη δική της έδρα, αν και στο τέλος η χαλάρωσή της θα έπρεπε να την προβληματίσει.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, που με τον Πάμπλο Πριχιόνι στον πάγκο ξεκίνησε... στραβά και ανάποδα, η φετινή αρχίζει ιδανικά για την Μπασκόνια. Η ισπανική ομάδα, έδειξε... τα δόντια της στο Κάουνας και κέρδισε με μεγαλύτερη άνεση από όση δείχνει το τελικό 87-79, την περσινή συμμετέχουσα στο Final Four, Ζαλγκίρις. Έχοντας τον πλήρη έλεγχο, ειδικά για δέκα λεπτά μεταξύ τρίτης και τελευταίας περιόδου, οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνεθ έδειξαν πως η χρονιά μπορεί να επιφυλάσσει κάτι μεγάλο για αυτούς, με τη διεξαγωγή του Final Four στη Βιτόρια.

Πέντε παίκτες των νικητών είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Τζέισον Γκρέιντζερ στους 15 πόντους με 5/7 τρίποντα, ενώ ο έτερος... νέος Ντέιβον Σιλντς ήταν επίσης ωραίος, με 14 πόντους και 6/9 σουτ. Στην απέναντι πλευρά, ο Νέιτ Ουόλτερς ήταν σε εξαιρετική κατάσταση για τη Ζαλγκίρις, με 19 πόντους, τρία ριμπάουντ και πέντε ασίστ, αλλά πολλές φορές μόνος του.

Το παιχνίδι

Αμφότερες οι ομάδες επιχείρησαν από την αρχή να απειλήσουν από κοντά και το πρώτο τρίποντο της αναμέτρησης από τον Τζάνινγκ, θα έδινε στους Βάσκους για πρώτη φορά διαφορά δύο κατοχών, σχεδόν με τη συμπλήρωση επτά λεπτών (10-15). Ο Ουόλτερς καθοδηγούσε τη Ζαλγκίρις, για να περάσει μπροστά με επιμέρους 9-3 στο επόμενο δίλεπτο (19-18) και με τον Μπιρούτις επίσης να συμβάλλει, εκμεταλλευόμενος τις δημιουργίες του Βέστερμαν, οδήγησε στο 24-22 της πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το σκηνικό δεν άλλαξε, καθώς το παιχνίδι παρέμενε ισορροπημένο, αν και προχώρησε στη λογική του... μία σου και μία μου. Ο Ουόλτερς από τη μία και ο Χουέρτας από την άλλη... έκοβαν και έραβαν, με τον Χίλιαρντ να μπαίνει επίσης στην «εξίσωση» για την Μπασκόνια, δίνοντας την ευκαιρία λόγω πιο πολλών λύσεων, να ξαναβρεθεί στο +5, μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του δεύτερου δεκαλέπτου (37-42), αλλά δύο βολές του Μιλάκνις θα έφερναν τις ομάδες σε απόσταση τριπόντου στην ανάπαυλα (39-42).

Η τρίτη περίοδος, πάντως, θα έβρισκε την Μπασκόνια να έχει τον έλεγχο, μετά από ένα 5-0 της Ζαλγκίρις που έμοιαζε να ισορροπεί την κατάσταση (44-44), με τους Πουαριέ και Χουέρτας να πρωταγωνιστούν σε ένα εξαιρετικό τετράλεπτο, το οποίο θα έδινε διαφορά σε διψήφιο νούμερο για τους φιλοξενούμενους (49-59). Το +12 ως μεγαλύτερη διαφορά θα ερχόταν αμέσως μετά με καλάθι του Σιλντς, για να δείξουν οι παίκτες του Μαρτίνεθ πως είχαν τον πρώτο λόγο, οδεύοντας προς το φινάλε (53-63).

Γιανκούνας και Ουάιτ προσπάθησαν να «σπρώξουν» σε αντεπίθεση τους Λιθουανούς, αλλά δύο τρίποντα των Γκρέιντζερ και Σενγκέλια θα... αποκαθιστούσαν την τάξη για τους φιλοξενούμενους, που στα μέσα της τελευταίας περιόδου θα κατάφερναν να έχουν διαφορά 18 πόντων υπέρ τους, δείχνοντας την πλάστιγγα να γέρνει πλήρως προς το μέρος τους (61-79). Ο Ουόλτερς δεν τα παράτησε, πάντως, και προσπάθησε να δώσει «σύνθημα» στους συμπαίκτες του για μια ύστατη προσπάθεια, με τον Μιλάκνις επίσης να συμμετέχει και τον Γιανκούνας να μειώνει στο -6, με 30.3" να απομένουν (79-85). Αποδείχθηκε, όμως, πως ήταν αργά με τον Χουέρτας να «καθαρίζει» από τη γραμμή των βολών.

Δεκάλεπτα: 24-22, 39-42, 53-63, 79-87

ΟΙ ΝΕΟΙ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΟΙ: 15 πόντοι με 5/7 τρίποντα για τον Τζέισον Γκρέιντζερ, 14 πόντοι με 6/9 σουτ για τον Ντέιβον Σιλντς. Ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για τους δύο αθλητές, που έδειξαν από την πρώτη μέρα να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κόουτς Μαρτίνεθ και να αποτελούν καταλύτες για την Μπασκόνια, δικαιώνοντας την επιλογή του καλοκαιριού.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Όταν σε εκτός έδρας ματς σκοράρεις με 12/28 τρίποντα, ήτοι σχεδόν τα μισά, ενώ ο αντίπαλός σου έχει 4/11, μετρώντας παράλληλα έξι παραπάνω κατοχές (4 παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ, δύο λιγότερα λάθη), τότε είναι πολύ δύσκολο να κινδυνεύσεις. Κάπως έτσι, εξηγείται απλά μεν, ουσιωδώς μεν το τελικό +8 της Μπασκόνια, που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αν δεν χαλάρωνε σε ανησυχητικό βαθμό στο τελευταίο τρίλεπτο.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ