21.5 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και οι πρωτοεμφανιζόμενοι αντίπαλοί της (pics)

Η κάτοχος του τίτλου ΑΕΚ και η Μπάμπεργκ, που αγωνιζόταν τα προηγούμενα στην Ευρωλίγκα, ξεχωρίζουν στο Γ’ Όμιλο του φετινού Basketball Champions League.

Η FIBA συνέχισε τα αφιερώματα στη νέα διοργάνωση, παρουσιάζοντας τον όμιλο των «κιτρινόμαυρων». Συνολικά, 54 ματς θα γίνουν για την κανονική περίοδο και το ταλέντο -που περισσεύει ανάμεσα στους παίκτες των οκτώ ομάδων- υπόσχεται πλούσιο θέαμα και έντονες συγκινήσεις. Οι έξι από τις οκτώ συμμετέχουσες είναι νεοφερμένες στο BCL, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τους λείπει η λάμψη ούτε πως υστερούν σε δυνατότητες. Μαζί με την ΑΕΚ είναι η γερμανική Μπάμπεργκ, η ισραηλινή Χάποελ Ιερουσαλήμ, η ισπανική Φουενλαμπράδα, η τσεχική Νίμπουρκ, η λιθουανική Λιετκαμπέλις, η βελγική Αμβέρσα και η γαλλική Ντιζόν.

Το αφιέρωμα του Basketball Champions League ξεκινάει, φυσικά, με την «Ένωση»: «Οι πρωταθλητές επιστρέφουν για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους ύστερα από μια επιτυχημένη σεζόν, στην οποία κατέκτησαν και το Κύπελλο Ελλάδας. Έχοντας μόλις 8-6 πέρυσι στην κανονική περίοδο, η ΑΕΚ συσπειρώθηκε στη συνέχεια και εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα έδρας στο Φάιναλ Φορ στέφθηκε νικήτρια. Ωστόσο, η ομάδα ήταν πολύ διαφορετική πέρυσι. Ο Λούκα Μπάνκι ανέλαβε προπονητής (και θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, Μπάμπεργκ), με τον Ντράγκαν Σάκοτα να περνάει στο παρασκήνιο. Έφυγε ο Μάνι Χάρις, ο MVP της περσινής διοργάνωσης και πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, μαζί με τον MVP του Φάιναλ Φορ Μάικ Γκριν. Ο πάντα αξιόπιστος αρχηγός, Ντούσαν Σάκοτα, παρέμεινε στην ομάδα και θα είναι μαζί με το συμπαίκτη του στην Εθνική Ελλάδας, Χάρη Γιαννόπουλο, ενώ ο Αμερικανός πλέι μέικερ Μάλκολμ Γκρίφιν επέστρεψε στη χώρα (σ.σ. ήταν στον Κολοσσό Ρόδου), την οποία άφησε πέρυσι στα μέσα της σεζόν για να υπογράψει στη Ρωσία (σ.σ. στη Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης), όπου ηγήθηκε στη λίγκα στο σκοράρισμα και ήταν τρίτος στις ασίστ.

Ο Λιθουανός σταρ, βετεράνος Γιόνας Ματσιούλις, προσθέτει έξτρα υποστήριξη στο παιχνίδι της ομάδας, όπως ελπίζει να προσθέσει τίτλους στην ήδη γεμάτη τροπαιοθήκη του. Ο Αμερικανός ψηλός Τάιλερ Ρόμπερσον ήρθε στην Ευρώπη μετά τη ρούκι χρονιά του στην G-League, ενώ ο Καναδός Εξέβιερ Ράταν-Μέις επίσης ενσωματώθηκε στην ΑΕΚ μετά την παρουσία του στην G-League και το δεκαήμερο συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μέμφις Γκρίζλις πέρυσι. Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος προσθέτει κάποια εμπειρία ακόμα, μετά την κατάκτηση του περσινού Eurocup με την Νταρουσάφακα».

Basketball Champions League 2017-2018: Οκτώ νίκες, έξι ήττες (πρωταθλήτρια)
Σημαντικές προσθήκες: Χάρης Γιαννόπουλος, Μάλκολμ Γκρίφιν, Τάιλερ Ρόμπερσον, Εξέβιερ Ράταν-Μέις, Χάουαρντ Σαντ-Ρος
Σημαντικές αποχωρήσεις: Μάνι Χάρις, Μάικ Γκριν, Κέβιν Πάντερ

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, ξεχωρίζει φυσικά το γερμανικό συγκρότημα, με επτά τίτλους τα τελευταία δέκα χρόνια στο εθνικό πρωτάθλημα. Ο Νίκος Ζήσης παρέμεινε στην Μπάμπεργκ, η οποία ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο Ταϊρίς Ράις και πρόσθεσε στο ρόστερ της και τον Άρνολντας Κουλμπόκα, που είχε δοθεί πέρυσι δανεικός στην Κάπο Ντ’ Ορλάντο. Προπονητής της, στη θέση του Λούκα Μπάνκι, είναι πλέον ο Λιθουανός Άιναρς Μπαγκάτσκις.

Οι Τέλενετ Τζάιαντς επιβίωσαν από τα προκριματικά έχοντας υψηλό σκοράρισμα και καλή κυκλοφορία της μπάλας, ενώ η Χάποελ Ιερουσαλήμ του Αμάρε Στούντεμαϊρ και του παλιού γνώριμου στους Έλληνες φιλάθλους Τζέιμς Φελντέιν δείχνει δυνατή κι έτοιμη να κάνει… ζημιές.

Η Νίμπουρκ -μόνιμη πρωταθλήτρια Τσεχίας- εξασφάλισε πέρυσι την παρουσία της στους «16» και το ίδιο θέλει να κάνει και φέτος. Η Ντιζόν στοχεύει στο άλμα, μέσω του BCL, στηριζόμενη στην αμερικανική βοήθεια των Ράιαν Πίρσον, Ντέβιντ Χόλστον και Γκέβιν Ουέρ. Από το Eurocup, όπως και οι Γάλλοι, μεταπήδησαν στο Basketball Champions League οι Λιθουανοί, οι οποίοι πήραν τη θέση της τουρκικής Εσκισεχίρ που αποχώρησε. Στα ευρωπαϊκά παρκέ επιστρέφει η Φουενλαμπράδα, ύστερα από ένα χρόνο απουσίας, και θα στηριχθεί και φέτος στον 36άχρονο μεν, σε καλή κατάσταση δε, Μάρκο Πόποβιτς.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ