21.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μεγάλο κέρδος είναι ο Μωραΐτης

Η έκβαση του τουρνουά της Κύπρου ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή για την ΑΕΚ. Οι τρεις νίκες επί ομάδων που μετέχουν στην Ευρωλίγκα - και μάλιστα από τις καλές, αυτές που κάθε χρόνο παίζουν ή διεκδικούν μέχρις τέλους την παρουσία τους στα πλέι οφ - είναι βαρύγδουπο ως αποτέλεσμα και σε μεγάλο βαθμό απρόσμενο, αλλά στην πραγματικότητα δεν λέει και πολλά πράγματα. 

Όχι μόνο επειδή οι αντίπαλοι της ΑΕΚ είχαν πολλές και σοβαρές απουσίες, αλλά και διότι ούτε η ίδια έπαιζε πλήρης. Δεν έλειπαν ένας ή δύο, αλλά τέσσερις βασικοί παίκτες της, επομένως αυτό που εμφάνισε στο παρκέ του "Τάσσος Παπαδόπουλος" δεν έχει και μεγάλη σχέση με αυτό που θα δείξει φέτος στη διάρκεια της σεζόν. 

Καλά έκανε, λοιπόν, ο Λούκα Μπάνκι και κατέβασε άμεσα τους τόνους. "Δεν σημαίνει τίποτα το ότι κερδίσαμε τρεις ομάδες της Ευρωλίγκας", ήταν η πρώτη κουβέντα του. Και αμέσως μετά μίλησε για την ανάγκη "να αποφύγουμε κάποια αστοχία του μυαλού μας που έχει να κάνει με τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα". Κοινώς, να μην πάρουν κανενός τα μυαλά αέρα. 

Διότι και πρόπερσι ακριβώς τέτοιον καιρό η ΑΕΚ είχε νικήσει σε φιλικό στο ΟΑΚΑ την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας (με τον Άτιτς να... βγάζει μάτια στο ένα και μοναδικό παιχνίδι που έπαιξε καλά στην τριετία που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα), αλλά στη συνέχεια έβγαλε ένα σωρό προβλήματα και βυθίστηκε στη μετριότητα. Ο δε Γιούρι Ζντοβτς έφυγε... νύχτα. 

Αν πρέπει να κρατήσει κάτι η ΑΕΚ από το... ΠΣΚ στην Κύπρο, είναι οι εμφανίσεις του Δημήτρη Μωραΐτη. Το ότι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά παίζοντας απέναντι σε παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας λέει από μόνο του πολλά. Εξέπληξε με το αγωνιστικό θράσος του, το ώριμο σε μεγάλο βαθμό παιχνίδι του και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε και στο αμυντικό κομμάτι. Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός Μωραΐτης από τον περσινό. Μεταμορφωμένος και αποφασισμένος.

Ο νεαρός δούλεψε πολύ όλο το καλοκαίρι, φαίνεται ωστόσο ότι του έκανε καλό και η συζήτηση που είχε ανοίξει σχετικά με το αν θα δινόταν φέτος δανεικός σε άλλη ομάδα. Ενίσχυσε το κίνητρό του. Και στην προετοιμασία έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Πριν ακόμα αρχίσει η σεζόν, γράφαμε ότι ο Μπάνκι ήταν ξετρελαμένος με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο και έδειχνε αποφασισμένος να τον καθιερώσει από φέτος στη 12άδα. Χωρίς να έχει αλλάξει η άποψη του Ιταλού για τον 18χρονο διεθνή, φαίνεται πως στην Κύπρο ο Μωραΐτης τον ξεπέρασε. Σε αυτή τη φάση δείχνει να είναι πιο έτοιμος από τον "Ρόγκα" να μπει και να βοηθήσει. Και το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει στην ΑΕΚ κι αν συνεχίσει έτσι, θα αποκτήσει και ρόλο στη 12άδα.

Κατά τα λοιπά, η ΑΕΚ έδειξε ότι φέτος θα είναι μια ταχύτητα πιο γρήγορη σε σχέση με πέρυσι. Όχι μόνο στο transition, αλλά και στο σετ παιχνίδι, όπου η μπάλα μοιάζει να κυκλοφορεί πιο γρήγορα και να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Τη ζώνη μην την παίρνετε... τοις μετρητοίς, προφανώς ο Μπάνκι επέμεινε τόσο σε αυτήν προκειμένου να προστατέψει την ομάδα από τη φθορά των φάουλ, αφού δεν είχε όλους τους παίκτες του μαζί του. Πάντως θα την έχει στο αμυντικό οπλοστάσιό του, μαζί με τα ζον πρες, που χρησιμοποίησε και φανέρωσαν τη διάθεσή του να ασκεί μεγάλη πίεση στον αντίπαλο.

Ο Γιόνας Ματσιούλις φανέρωσε τα ηγετικά προσόντα του, αλλά αυτά τα ξέραμε, όπως επίσης και την αξία του ως παίκτης. Ο Βινς Χάντερ δείχνει πολύ ανεβασμένος, όχι μόνο επειδή ο Μπάνκι τον χρησιμοποιεί πιο σωστά, αλλά και διότι ο ίδιος μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει πως όσο κι αν... χτυπιέται στα summer leagues, αν δεν κάνει μια πραγματικά καλή χρονιά στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να βρει το συμβόλαιο που επιθυμεί στο ΝΒΑ.

Ο Γκρίφιν ήταν πολύ καλός και μάλιστα έδειξε να διαθέτει και στόφα ηγέτη βγαίνοντας μπροστά στις κρίσιμες στιγμές των αγώνων με Χίμκι και Μακάμπι, όμως θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στο rotation των γκαρντ μαζί με τους Ράταν-Μέις και Λαρεντζάκη, ενώ ο Ρόμπερσον φανέρωσε κάποια καλά στοιχεία, όπως ένα συμπαθητικό σουτάκι από τα 4-5 μέτρα, αλλά θα χρειαστεί να δώσει κι άλλο δείγμα γραφής.

Αυτά για την ώρα και περιμένουμε να μπουν κάποια στιγμή ο Λαρεντζάκης και οι τραυματίες για να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη την εικόνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ